Zelené smoothie

Milujeme dlouhé snídaně, kdy si můžeme v klidu přečíst noviny, popovídat si a užít si tu společnou chvilku v pohodě při dobré a rozmanité snídani. Bohužel taková chvilka se nám naskytne jen o víkendu a to ještě není vždy pravidlem. Přes týden se totiž snažíme ráno alespoň rychle něco sníst a pak vyrážíme do práce, kde už nám většinou žádný čas na ranní rozjímání nezbývá. A protože Jirka vyráží na cesty poměrně brzo, kdy já mám většinou ještě půlnoc, připravuje si na cestu smoothie. Je to hotové během chvilky a člověk do sebe dostane spoustu vitamínů a energie, které jsou pro dobrý start dne potřeba. Upřímně musím říct, že jsem ty jeho smoothie občas zkusila a vůbec jsem nechápala, jak je může pít. On to pro sebe nijak neřeší, takže do blendru hodí co má zrovna po ruce a už se moc netrápí výsledkem. A protože jsem jeho starostlivá žena, vždycky mu to smoothie raději připravím sama a nebo mu dám přesné instrukce co si tam dát. Tak tomu bylo i v tomto případě kdy jsem pro něj, ale také pro Koloniál.cz vytvořila recept na skvělé zelené smoothie. 

DSC_1111
1
Počet porcí: 2   Čas přípravy: 5 minut
1 banán
hrst čerstvého špenátu
větší zelené jablko
1 limetka
1/2 zralého avokáda
1 lžíce medu
5-10 lístků čerstvé máty
500ml vlažné vody ( nebo mandlového mléka )
 
2

- Do stolního mixéru si vložte banán, dobře omytý čerstvý špenát (občas v něm bývají kamínky nebo kousky hlíny, tak ať vám nic nepraská mezi zuby) a větší zelené jablko zbavené jadřinců. Já osobně jablka neloupu a slupku nechávám, je v ní spousta dobrých věcí a byla by škoda ji vyhodit.

- Použijte šťávu z jedné limetky, 1⁄2 avokáda zbaveného tvrdé šlupky. ­U avokáda je lepší používat vždy zralejší kousky, která jsou přece jen víc chutnější než ty tvrdá. Pokud si koupíte ještě nedozrálé avokádo, nechte ho dozrát na teplém místečku v kuchyni.

- K dochucení použijte ideálně med a čerstvou mátu, která dodá smoothie na svěžesti. 

- Všechno zalijte 500ml vody a dobře rozmixujte pomocí blendru, aby ve smoothie nebyly žádné větší kousky. 

DSC_1129 Pokud si budete vybírat ovoce na přípravu domácího smoothie, určitě si vybírejte zralejší ovoce. Vím, že třeba u banánů to občas může být problém, protože v obchodech bývají poměrně často i nazelenalé. Ale stejně jako například u nezralého avokáda, tak i banány si kupujeme domů do zásoby a necháváme si je dozrát v míse s ovocem. Jen si zkuste porovnat chuť krásně žlutého banánu s hnědými tečkami na povrchu s tím nezralým, rozdíl pozná úplně každý. Je to právě tím, že v dozrávajícím banánu se rozkládají škroby a mění se na jednoduché cukry, takže do sebe dostáváte cukr v mnohem čistější podobě. 

V banánu jsou obsažena také spousta dalších vitamínů a látek, které na váš organismus působí velice pozitivně. Třeba takový vitamín D ovlivňuje vaše tělo tak, že bojuje proti depresi, kdy zlepšuje vaši náladu. Zralý banán má také protirakovinné a antioxidační účinky, takže jeden až dva kousky za den udělají spoustu práce pro vaše zdraví. Ať už si ho dáte jen tak nebo ho přidáte právě třeba do smoothie :)

jmena-marika