Pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Tento víkend jsme měli to štěstí, že jsme byli pozvaní na chatu do Beskyd, od našich přátel. A protože jsem se na severní Moravě narodil, Beskydy jednoduše miluju, je tam tak krásně!!! A když to člověk spojí s výborným jídlem a skvělou společností, neumím si představit, co by mohlo být lepšího :) Tentokrát jsme se vrhli na přípravu kachničky z farmářských trhů, sladko-kyselého červeného zelí a bramborových knedlíků.

DSC_0097

ingredience

Pro 4 lidi:

celá kachna
sůl, pepř, kmín
 
Na zelí:
hlávka zelí
ocet
kmín, sůl, pepř, cukr
1 větší brambora
3 lžíce hrubé mouky
voda
 
Na knedlíky:
900g brambor
120g polohrubé mouky
100g hrubé mouky
2 vejce
2 lžičky soli

DSC_0077

DSC_0038

DSC_0072

 Poprvé v životě jsme měli tu možnost, že jsme si vyzkoušeli vaření na krásných kachlových kamnech. Už při vstupu do kuchyně člověk ucítí sálající teplo z kamen, vůni a zvuk praskajícího dřeva. Jakmile jsem do kuchyně vstoupil, vrátil jsem se do dětství, kdy jsme na naší chatě taky měli kamínka. Ne tak velká a krásná, ale ten pocit tepla si člověk zapamatuje. 

Dřevo jsme měli připravené, kamna rozpálená a všechny ingredience po ruce. Už jen zbývalo obléct si zástěry a vrhnout se na to. Kachna přišla na řadu jako první, protože potřebuje přece jenom více toho času. Mám rád, když maso od kosti lehce odpadá a kůžička musí být krásně křupavá, to jsou dva důležité znaky, podle čeho se pozná dobře upečená kachna. Nechtěli jsme vymýšlet nic složitého, takže jsme si kachnu jenom posolili, lehce popepřili a posypali kmínem. Takhle jsme si ji dali do trouby v kamnech, nejdříve na asi 15 minut trošku zapéct a pak jsme ji podlili vodou a nechali ji v troubě něco kolem 3 hodin. Nesmíš zapomínat ji čas od času zkontrolovat a polít výpekem, kůrčička tak dokonale zezlátne.

output_vJQbl7

Co se týče zelí, to je specialita Mariky. Já jsem jí akorát vypomohl s nakrouháním. Zelí by mělo být nakrájeno na tenké plátky, ale musíš dávat pozor, aby bylo nakrájeno souměrně. To se ti pak bude dobře hlídat, aby nebylo rozvařené. Když ho budeš mít nesouměrně, jedna část může být už hotová a ta druhá ještě syrová. Cibuli si nakrájej na kostičky, dej do rozpáleného hrnce společně s troškou oleje a restuj do měkka. Přidej nakrouhané zelí, které se musí hned na začátku dobře ochutit, později se to špatně dohání. Takže pořádně osol, pocukruj, lehce opepři a přidej ocet a kmín. Teď nech zelí chvíli podusit. V polovině, asi po 10-15 minutách přidej najemno nakrájenou bramboru, 3 lžíce hrubé mouky a trošku vody. Tohle by mělo zelí dostatečně zahustit, tak zamíchej a nech provařit. A jak říkáme rádi a často, musíš pořád vše ochutnávat. Klidně si přizvi ochutnávače a podle toho můžeš dochucovat. Troška octa, soli nebo cukru ... dej si záležet, určitě to za tu práci stojí.

Nakonec, aby mělo zelí vynikající chuť, orestuj si druhou cibuli na oleji (lepší by byla samozřejmě trocha sádla :) ). Až cibulka krásně zhnědne nebo zezlátne, jak chceš, přidej ji už k hotovému zelí. Je to taková krásná tečka k dochucení zelí.  

DSC_0066

DSC_0085

DSC_0081

 Nezapomeň kachničku pěkně polít výpekem, pokud ti dochází výpek, přidej trochu další vody. Omastku přece nikdy není dost :) Zelíčko nech odpočívat a pustíme se do bramborových knedlíků.

Brambory si oloupej a nech uvařit v osolené vodě, ale nenech je úplně rozvařit. Jakmile jsou uvařené, nech je chvíli vychladnout a pak je na struhadle na jemno nastrouhej do mísy, ve které budeš těsto míchat. Přidej obě dvě mouky, sůl a dvě vejce. Když bude potřeba, můžeš přidat ještě trochu mouky. My jsme se rozhodli nedělat klasické válečky, ale bramborové koule, pozitivní je, že na udělání nepotřebují tolik toho času. Záleží to však na každém pro co se rozhodne. Do hrnce si dej vařit osolenou vodu, jakmile se začne vařit, můžeš přidat knedlíky. Koulím stačí cca 10 minut na uvaření, ale raději si jednu kouli vytáhni a zkus si ji rozříznout, jestli už je hotová a nebo ne. 

DSC_0090

DSC_0097

DSC_0105

 Kachnička je upečená, avšak my jsme ji tam nechali ještě o něco déle, aby byla opravdu dokonalá. Všichni už sice šilhali hlady, ale o to více jim chutnalo. Takže připravit talíře, příbory, skleničky a už se to neslo. Kachničku jsem naporcoval přímo na stole, aby si každý mohl zvolit ten svůj kousíček masa. Vedle se dal hrnec se zelím a mísa s knedlíky. Pro jistotu i pár krajíců chleba, kdyby chtěl někdo dojet ten úžasný výpek z pekáče. Do skleniček nalít černé pivo na trávení a pustili jsme se do toho!

Nemůžu se nabažit té chvíle ticha, kdy se každý věnuje svému jídlu na talíři. Ten blažený pohled v očích, omastek stékající po bradě a nakonec to hlavní .... prázdné talíře, pekáče, mísy i skleničky :)

No není na tom světě krásně? Dobrou chuť!

J+M podpis