Špaldové velikonoční perníčky

Velikonoce jsou za rohem a my konečně po dlouhé době máme čas se na ně v pohodě připravit a udělat si nějaká ta velikonoční jídla :) Tyhle svátky si bez perníčků neumíme ani představit a tak se do nich Marika s vervou pustila. Jediná nevýhoda tohoto receptu je v tom, že jsou tak dobrý, že nám nikdy moc dlouho nevydrží :)  

DSC_3201
11
Porce: 2 plechy
Příprava: 20 minut + 1 hodina chlazení těsta
Pečení: 6-7 minut           
 
400 g hladké špaldové mouky
100 g třtinového cukru
1 lžíce perníkového koření
1 lžička kakaa
1 lžička sody
60 g másla ( my používáme máslo bez laktózy )
4 lžíce medu
2 vejce + 1 na potření
špetka soli
 
Na polevu:
1 bílek
200 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
 
2

- Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, perníkové koření, kakao, sodu a špetku soli.

- Přidejte dvě vejce, med a máslo o pokojové teplotě. Vypracujte hladké těsto, které dejte na hodinu odpočnout do lednice.

- Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát tlustý 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které vyskládejte na plech vyloženým pečícím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem.

- Pečte 6-7 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Perníčky musí zůstat světlé, jinak ztvrdnou.    

- Než se perníčky upečou, vytvořte si bílkovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte bílek a citronovou šťávu. Pomocí metličky vyšlehejte dohladka.

- Polevu přendejte do plnícího sáčku a ozdobte perníčky.

TISKNOUT RECEPT

 
DSC_3216

Jediné co nám opravdu nejde a v čem bychom se měli zlepšovat, je rozhodně zdobení perníčku :) V tom máme tak trošku mezery a nevypadá to úplně tak, jak jsme si sami v hlavě představovali. Takže pokud se do perníčků pustíte a nejste si se zdobením také úplně jistí v kramflecích, rozhodně si k tomu přizvěte nějaké ty pomocníky, kteří se do toho můžou pustit s vámi. Nejenže je všechny zabavíte, ale budete mít více času věnovat se pečení dalších kousků perníčků, protože mizí opravdu, ale opravdu hodně rychle :)

Jaké přípravy před Velikonocemi probíhají u vás? 

jmena-jirka1