Vánoční cukroví

Přátelé, nevím, jak jste na tom vy, ale u nás se vůbec nestíhá! Tak jsme si to plánovali poměrně dlouho dopředu, co všechno musíme do Vánoc stihnout, jak si napečeme spoustu dobrého a netradičního cukroví, ale zase je všechno jinak. Ještě že máme tak skvělou mamku, která to letos vzala na sebe a udělala opravdu krásné a dobré cukroví. Vybrali jsme z něho to nejlepší a o to se s vámi podělíme.

DSC_0198

ingredience-300x176

Čokoládová srdíčka: 
250g hladké mouky
200g másla70g mletých ořechů
70g cukru
nutela
čokoláda na vaření
mandlové lupínky
 

Je potřeba si, smícháním všech ingrediencí, vytvořit hladké těsto, které poté necháme den odpočinout v lednici. Jakmile si těsto odpočine je připravené ke zpracování. Na lehce pomoučněném vále si těsto vyválíme na tenkou placku, kdy za pomoci vykrajovátka tvoříme malá srdíčka. Troubu si rozehřejeme na 180°C a dáme péct, dokud nám krásně nezezlátnou. 

Při zdobení je vždy lepší mít po ruce nějakou manuálně zručnou pracovní sílu, přece jen cukroví je hodně a každá ruka se hodí. Než srdíčka vychladnou, necháme si roztopit čokoládu, do které je pak budeme máčet. Jeden kousek namažeme nutelou a druhým kouskem přiklopíme. Takhle tvoříme dokud nebude všechno pospojované. Nakonec srdíčko z jedné strany namočíme v čokoládě a posypeme mandlovými lupínky.

DSC_0216

ingredience-300x176

Mandlové hrudky:
150g rozdrcených mandlí
100g mandlových lupínků
75g másla
40g cukru
3 lžíce medu
2 lžíce mléka
50g celozrné mouky (může být i hladká)
 

Tenhle kousek cukroví mám snad nejradši, chuť mandlí a medu je jednoduše neodolatelná! V hrnci si smícháme máslo, med, cukr, mléko, mouku a vše pomalu začneme zahřívat. Nesmíš zapomenout neustále míchat, aby se nám to nezačalo pálit. Nakonec přidej jak mandle drcené, tak mandlové lupínky a všechno společně dobře promíchej, dokud se to nespojí. Stáhni z plamene a nech těsto vychladnout, jinak by se ti s ním celkem blbě pracovalo.

Troubu si rozehřej na 160°C a plech vylož pečícím papírem. Můžeš se do tvoření pustit holýma rukama a nebo k tomu použít malé lžičky. Teď z těsta odděluj kousky a na pečícím papíře vytvoř menší hrudky. Ty pak peč v troubě přibližně 15 minut, dokud nejsou hotové.

Jak říkám, není nad domácí cukroví! Sice jsme tomu letos moc nedali, ale příští rok se nám to určitě podaří :) Přece by byla ostuda, abychom si cukroví někde koupili. Ještě že máme tu naší mamku, která nás pro letošní vánoční svátky zachránila. Za to ji moc děkujeme! Příště si to budeme muset lépe naplánovat a vyhradit si na to dostatek času. 

A jak jste na tom s cukrovím vy? Stíháte nebo vám s tím letos taky někdo pomohl?

Marika-Podpis-300x214