Vaječný koňak s vanilkou a kardamonem

Vánoce jsou za dveřmi a my jsme v plném proudu s přípravami. Už po třetí budeme hostit velkou část rodiny právě na Štědrý den u nás a je potřeba se na to dobře připravit. Člověk si to musí naplánovat, aby vše proběhlo co nejpohodověji a všichni byli maximálně spokojení. S tím je také spojená příprava vaječného koňaku, jehož recept jsme nedávno dělali pro magazín Atrium Flora a byly z toho krásné fotky, které pořídila naše kamarádka Marie Bartošová. Byla by velká škoda toho nevyužít a nespojit příjemné s užitečným a tak vám sem dáváme recept na vaječný koňak s vanilkou a kardamonem.  

STUL-01

Screenshot001

1
Množství:  cca 750 ml      Čas přípravy: 30 minut
 
6 žloutků
2 lžíce medu
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
1 vanilkový lusk
3 celé skořice
6 kusů kardamonu
400 ml brandy nebo rumu 
 

POSTUP-12

2

- Žloutky společně s medem smíchejte v hrnci a na mírném plameni lehce zahřívejte.

- Přidejte postupně všechno mléko a zvyšte plamen, aby se směs zahřála. Nezapomeňte  průběžně promíchávat.

- Z vanilkového lusku vyškrábněte všechna semínka a spolu s luskem vložte do hrnce. Kardamon v hmoždíři rozdrťte a spolu s celou skořicí přidejte do směsi. Zahřívejte cca 15 minut, dokud se koření nerozvoní.

- Nakonec do směsi nalijte brandy a dobře promíchejte. Místo brandy můžete použít klasický tuzemský rum.

- Vaječný koňak přeceďte a nechte vychladnou. Nakonec už stačí jen vše přelít do uzavíratelné lahve.

- Může se stát, že budete mít vaječný koňak příliš hustý. Pokud ho budete chtít více naředit, přidejte více alkoholu a nebo ho jen nařeďte mlékem, jestli se vám zdá silné až moc :)  

Screenshot Víme, že každá rodina má svůj osvědčený recept na ten jejich NEJLEPŠÍ vaječný koňak :) ale třeba vás alespoň trochu inspirujeme, jak ho zkusit udělat trošku jinak. Právě díky koření dostane koňak další rozměr a provoní vám celý byt. Právě tuhle kombinaci koření máme spojenou s Vánocemi a letos se bez toho rozhodně neobejdeme, přeci jen venku to pořád na Vánoce nevypadá, tak tomu musíme trošku pomoci alespoň doma. Trocha vánočního cukroví zapíjená vaječným koňakem … tomu nikdo nemůže odolat!

A protože svátky by měly být nejen krásné a pohodové, ale i plné klidu, dobrého jídla a pití, přejeme vám všem, abyste si je užili naplno! Ideálně v kruhu rodiny a přátel, no prostě těch, se kterými je vám nejlépe :)

jmena-marika-jirka

 

  • Eva

    Dobrý den,
    recept vypadal krásně, tak jsem se rozhodla jej zkusit. Chuťově je báječný, jen mi vyšel poměrně hustý a nakonec ho spíš jíme lžičkou, než pijeme. :) Není v receptu příliš žloutků, nebo čím myslíte, že by toto mohlo být? Snad příliš dlouhá doba vaření? Většinou recepty upravuji, ale vzhledem k tomu, že to byl můj první pokus o “vaječňák” jsem tentokrát dala všeho tak, jak bylo uvedeno a snažila se dodržet kroky jak jen to šlo.
    Jinak moc děkuji za skvělé recepty a nádherné fotky. Držím palce ať se daří – jste velkou inspirací!

    • Jiří Kuča

      Krásný den :)
      moc děkujeme! Jsme rádi, že se recepty a fotky líbí.
      Co se hustoty koňaku týče, je možné, že se vajíčka na začátku zahřívala příliš dlouho nebo na vyšším plameni. Mohla tak hodně zhoustnout.
      Pokud ho ještě máte, klidně ho trošku nařeďte mlékem a pořádně promíchat .) ať ho nemusíte jíst lžičkou :)