Tuňáková pomazánka

Máme velké štěstí, že máme kolem sebe skvělý okruh přátel, se kterými se pokaždé cítíme naprosto skvěle. Je sice pravda, že bychom se mohli potkávat častěji, ale zas o to více jsme si vzácní. Nedávno jsme se opět potkali a stálo to opět za to. Společně si navzájem vaříme a připravujeme nějaké ty chuťovky, po kterých se vždy jen zapráší. Ale proč o tom všem vlastně píšeme? Naše drahá Markét z Kitchnette ten den připravila skvělou tuňákovou pomazánku a my jsme se vrátili zpátky do dětství, kdy ji nám a určitě i spoustě ostatním z vás, připravovaly naše maminky nebo babičky. A tak jsme si řekli, že se o to s vámi musíme jednoduše podělit a tady je naše verze :)

DSC_9610
11
Příprava: 10 minut       Porce: 4
 
1 šalotka
2 nakládané okurky
2 plátky ančovičky
150 g tuňáka v olivovém oleji
2 Gervais original
pár kapek citrónové šťávy
3 snítky tymiánu
2 snítky majoránky
sůl, pepř
chleba
 
Na zdobení:
kapary
čerstvá rajčata
 
DSC_9644  
2

- Šalotku nakrájejte na drobno a lehce prosolte, aby změkla a pustila šťávu, čímž se ještě více zjemní. Okurky a ančovičky nakrájejte na malé kostičky a spolu s cibulí dejte do mísy.

- Ančovičky používejte kvalitní a stejně tak i tuňáka. Těch pár korun navíc se vám vrátí v dokonalé chuti. Olej z tuňáka slijte a přidejte do mísy spolu s žervé.

- K dochucení použijte citrónovou šťávu, čerstvý tymián a majoránku zbavených stonků, sůl a pepř.

- Pomazánku namažte na plátky chleba a k finálnímu zdobení použijte čerstvé bylinky, rajčata a kapary.

TISKNOUT RECEPT

  DSC_9616 Když nad tím tak přemýšlíme, jako dětem ( někdy i teď v dospělosti ) nám opravdu stačilo málo ke štěstí. V podstatě všechna naše oblíbená jídla z dětství jsou strašně jednoduchá a rychlá, stejně jako dnešní recept. Pravda, je trochu upravený a asi bychom své babičce museli chvíli vysvětlovat co jsou to kapary, ale i tak jsme si jistí, že by jí to chutnalo a byla na nás pyšná. 

Tak si svou dnešní porci dětství užijte a třeba naservírujte i svým dětem, které to taky rozhodně ocení :)

jmena-marika-jirka1

 

  • Učitelka Hanička

    Pomazánky miluju, měla jsem je ráda jako dítě a mám je ráda i teď. Je to jeden z plusů toho být učitelka MŠ :-) jen některé děti nevědí o co přicházejí. A doma dělám rybičkovou, případně tuňákovou takto:
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/02/nase-rybickova-pomazanka.html
    Myslela jsem si, že okurka je tajnou přísadou, protože to v mém okolí nikdo neznal a ono ejhle :-) Kapary asi vynechám, ale pro příště zkusím ty čerstvé bylinky, děkuju ;)