Thajský salát s grilovaným kachním masem

Je to přibližně týden, co jsme sem dávali recept na asijskou kachní polévku (recept najdete zde) a už je tu další recept z Asie a opět z kachním prsem. Nevím jestli jsme té kachny koupili více najednou, ale pravděpodobnější se mi spíše zdá, že jednoduše grilované kachní prso prostě milujeme. Grilovat ho tak dlouho, až se tuk z pod kůže celý vypeče a zůstane jen krásně křupavá kůžička s pěkně šťavnatým kouskem masa. Tentokrát jsme si udělali thajský salát plný čerstvé zeleniny a bylinek se svěžím dresinkem a jako třešnička na dortu právě ta dokonale ugrilovaná kachní prsíčka. Mňam!

  DSC_0203

1
Porce: 4         Čas přípravy: 30 minut
 
2 kachní prsa
lžička směsi 5 čínských koření
mix salátových listů ( listový špenát, čekanka, Pak Choi)
hrst červené perily
hrst čerstvého korinadru
hrst čerstvé thajské bazalky
1 okurka
1 menší červená cibule
200g cherry rajčat
2 hrsti mladých hráškových lusků
 
Dresink:
2cm galgánu
1/2 lžíce krevetové pasty (není nutné)
6 stroužků česneku
3 menší šalotky
1 chilli paprička
1 stonek citrónové trávy
1 hrst stonků z koriandru
1 1/2 limetky
2 lžíce rybí omáčky
3 lžičky třtinového cukru
1-2 lžíce vody
špetka soli

 

DSC_0252

DSC_0219

2

- Troubu si zapněte na 180°C, aby byla dostatečně rozehřátá. 

- Pro přípravu dresinku bude potřeba využít stolního mixéru, abychom vše dobře rozmixovali. Galgán, česnek a šalotky si oloupejte, případně nakrájejte na menší kousky a vhoďte do mixéru. Stonek citrónové trávy zbavte vnějších tvrdších částí a nasekejte na jemno. Všechny ingredience potřebné k dresinku přidejte do mixéru, jen počkejte s vodou. Po rozmixování přidejte vodu podle konzistence. Je lepší nemít dresink moc hustý, takže 1-2 lžíce vody se určitě budou hodit. Podle potřeby dochuťte špetkou soli nebo přidáním více chilli. Měli byste dosáhnout rovnováhy mezi sladkou, kyselou a slanou složkou dresinku.

- Kachní prsa si dobře osolte, opepřete a přidejte směs 5 čínských koření, všechno do masa dobře vmasírujte. Na rozpálené pánvi si kachní prsa opečtete. Začněte kůží dolů a prsa rukou na pánev přitlačte po dobu přibližně 15 sekund, dokud lehce nepovolí. Budou mít tendenci se stáhnout, tak aby se narovnala. Na středním plameni opékejte kůží dolů, aby se z nich vypekla většina tuku, chceme aby zůstala jen křupavá kůžička. Následně ogrilujte ze všech stran a pak dejte dopéct do trouby na 5 minut.

- Všechnu zeleninu si dobře propláchněte a utěrkou osušte. Okurku si nejdříve rozpulte, můžete semínka ze středu vybrat lžičkou nebo ne, to záleží na vás a nakrájejte ji na půlměsíčky. Z hráškových lusků odstraňte zdřevnatělé konce, rajčata přepulte, cibulku nakrájejte na plátky a salátové listy natrhejte na zhruba stejně velké kousky. Bylinky nakrájejte na menší kousky a vše společně promíchejte ve velké míse.

- Na dochucení salátu použijte vytvořený dresink a dobře promíchejte, aby se ochutil každý kousek. 

- Kachní prsa vyndejte z trouby a nakrájejte na tenké plátky, položte na salát a můžete podávat.

DSC_0210

Skvělé na tomto receptu je, že salát si můžete přizpůsobit sami sobě a tomu na co zrovna máte chuť. Právě teď, kdy se všichni snažíme trochu odlehčit jídelníček se každý nápad na nový salát hodí. Znáte to určitě sami, kdy si oblíbíte jeden nebo dva druhy salátů, ale po čase vám to už přeci jen leze krkem. Věříme, že si tenhle salát určitě oblíbíte stejně jako my. Díky tomu, že je dresink pěkně vybalancovaný, chuťově je vše krásně propojené. Dresinku si můžete klidně udělat více do zásoby “na horší časy”, v ledničce vám nějaký ten čas vydrží. 

Každý máme svůj oblíbený salát a ten náš je momentálně pravě tento. Pochlubte se jaký salát jste si dělali naposledy :) A neříkejte že si to nepamatujete, všichni kolem nás teď jedou na novoroční salátové vlně.

Jsme zvědaví :)

jmena-jirka