Steak z vysoké roštěné s pepřovou omáčkou

Jakmile se jedná o pořádný kus masa, nemůžu jednoduše odolat. Ukážu ti, jak si ho připravit společně s pepřovou omáčkou. Kombinace skvělého kousku masa a pepře, je prostě dokonalá. Vždycky jsem to zbožňoval a nejspíš už mi to zůstane na pořád :)

Bez názvu 1

ingredience

vysoká roštěná
kuličky nakládaného zeleného pepře
1 šalotka
1dcl bílého vína
2dcl hovězího vývaru
smetana
oříšek másla
sůl, pepř, olivový olej

Nákupní seznam2

DSC_0454 Jak říkám rád a často, není nad pořádný kus masa. Hlavně, pokud ho člověk dokáže dobře udělat, je to naprostá lahoda. U steaku si za maso klidně připlať, rozhodně se to vyplatí. Není nic horšího, než půl hodiny žvýkat kus staré krávy :) Za to takové masíčko z mladého telátka, hmmm ... tomu prostě neodolá nikdo. Předtím, než začneš maso dělat, vyndej si ho z ledničky ven, aby se dostalo pokojovou teplotu. Maso tak neutrpí teplotní šok na pánvi. Pořádně si ho osol, opepři a lehce pokapej olivovým olejem. Trošičku ho promasíruj mezi prsty, ať se koření dostane úplně všude. Není potřeba používat žádné steakové koření, jak bývá u nás zvykem. Sůl a pepř jsou u kvalitního masa naprosto dostačující.

DSC_0476

Mezitím, co ti maso odpočívá, si udělej pepřovou omáčku. Šalotku si nakrájej na drobno, nech na kousíčku másla zesklovatět a přidej kuličky zeleného pepře. Chvíli společně restuj a zalij bílým vínem, které necháš téměř všechno odpařit. Já jsem v téhle fázi lehce švindloval a místo hovězího vývaru jsem použil své vlastní demi-glace. Je to zredukovaný hovězí vývar, takže ho není potřeba takové množství a omáčku neskutečně dochutí. Udělal jsem si ho už nějaký pátek zpátky a rozlil do formiček na led. V mrazáku tak vydrží několik měsíců. Rozhodně si ho tady spolu taky někdy uděláme :) Jakmile přidáš vývar, stačí už jen trocha té smetany a omáčku můžeš dochutit. Chvilku nech lehce provařit a udržuj ji pěkně v teple, dokud neuděláme náš steak.

DSC_0472 Pánev si pořádně rozehřej, můžeš použít kapku olivového oleje a pak už jen stačí masíčko pěkně opéct. Je to trochu alchymie, ale na steak tloušťky 1,5cm by mělo stačit 3 minut z každé strany. Samozřejmě to je čas na středně propečený steak, jinak také řečeno medium. Podle mě by se ani jinak podávat neměly, já osobně preferuju spíše krvavější steaky. Když už máš tři minuty z obou stran, maso vyndej z pánvičky, opět otoč, aby šťáva zůstala v mase a nechej chvíli odpočívat. Já to né vždy vydržím a z masa pak vyteče všechna ta skvělá šťáva co v něm je. Opravdu se vyplatí chvíli vyčkat. 

Pak už nezbývá nic jiného než přidat pepřovou omáčku a další zázrak je na světě.

Takže dobrou chuť.

JIrka podpis