Smažená rýže s vejcem

Smažená rýže je skvělá jako rychlá večeře nebo jídlo na cesty. Dělám ji Jirkovi v různých obměnách docela často. Navíc pokud vám zbude uvařená rýže z předešlého dne, je to skvělý důvod připravit si tenhle recept.

DSC_7877
11
200 g dlohozrnné divoké rýže
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 fenykl
1 hrst hladkolisté petržele
olej na smažení
sůl, pepř
 
K servírování:
2 vejce 
olej na smažení
sůl, pepř
klíčky řeřichy
 
DSC_7786
2

- rýži uvařte podle návodu na obalu. Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.

- cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozpalte pánev, přidejte olej a cibuli. Chvíli restujte, přidejte česnek a restujte dosklovata.

- mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Fenykl nakrájejte na tenké plátky a společně s mrkví přidejte na pánev. Chvíli opékejte a přidejte uvařenou rýži.

- dochuťte nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.

- rozpalte menší pánev s olejem a vyklepněte na ni vejce a pozvolna nechte smažit. Osolte a opřete čerstvě mletým pepřem.Smaženou rýži nandejte na talíř, přidejte osmažené vejce a zasypte klíčky řeřichy.

DSC_7871 Tento recept má spoustu variant a můžete ho lehce obměňovat třeba použití kuřecího masa, žampionů nebo jiných bylinek. U nás to bývá jídlo poslední záchrany, kdy vařím podle toho, co je zrovna v lednici :-)

jmena-marika1

  • Jiří Klihavec

    Dostal sem fenykl,a nevěděl co s ním.Google mě nasměroval k vám,musím konstatovat,že to byla skvělá volba :) Tip: rovnou sem přidal vařené kuřecí maso a posypal praženými ,nesolenými arašídami ,prostě dobrota :)