Skotské vejce

Není to tak dávno, co jsem měl možnost poprvé vyzkoušet skotské vejce. A protože jsem rozený masožravec, kombinaci dobrého mletého masa a vajíčka, jsem si jednoduše zamiloval. Je to tak skvělé a jednoduché, že si to oblíbí opravdu každý!

DSC_0183

ingredience-300x176

4 porce
400g mletého masa ( mix hovězího a vepřového )
4 vejce
toustový chleba
sůl, pepř
olivový olej
 

O víkendu jsem hned začal zkoumat všechny možné recepty, abych přišel na správný čas, který mi zaručí aby vajíčko bylo uvnitř na měkko. Nic jsem však nenašel a nezbylo nic jiného, než vytáhnout několik vajec a začít zkoušet a zkoušet :) Nakonec se povedlo a já měl z toho obrovskou radost! 

Každý vaří vajíčka trošku jinak, někdo na vteřiny a my na minuty. Je mnohem jednodušší chytnout vajíčko v požadovaném stavu. Dám si vařit vodu s trochou soli, to proto, aby se vajíčko hned zatáhlo, kdyby náhodou prasklo. Jakmile se začne voda vařit, vložím do něj vajíčka o pokojové teplotě. Normálně vajíčko na měkko dělám cca 6,5 minuty, ale protože jsem skotská vejce ještě pekl v troubě, vařil jsem je pouze 4,5 minuty. 

Mleté maso si většinou melu sám, ale otevřeli kousek od nás nové řeznictví  a jejich mleté maso vypadalo opravdu krásně, takže jsem neodolal. A když jsou suroviny kvalitní, není potřeba nijak extra dochucovat, takže jsem si vystačil jen se solí a pepřem. Vytvoř si 4 kuličky na 4 porce a roztáhni potravinářskou fólii, se kterou bude mnohem jednodušší vejce zabalit. 

DSC_0064

DSC_0073

DSC_0099

DSC_0104

DSC_0140

 Protože jsou vajíčka opravdu hodně na měkko, budou se trošku hůře loupat. Jen opatrně, trošku trpělivosti a určitě se to podaří :) Mleté maso si rozprostři na potravinářskou fólii, doprostřed dej vejce a pomocí fólie se pokus vajíčko zabalit. Musíš opravdu jemně, zacházet s tím jako v rukavičkách, protože jinak by ti vajíčko mohlo prasknout. Což se mi také hned při prvním pokusu stalo.

Ze staršího toustového chleba jsem si udělal domácí strouhanku. Lehce si ho rozdrob, osol, opepři a pokud budeš chtít, můžeš přidat i nějakou tu bylinku, to určitě není na škodu. Skvěle se k tomu hodí tymián. Pokud bude pečivo čerstvé, dej ho na pár minut vysušit do rozehřáté trouby.  Masové koule si ve strouhance obal a můžeme se vrhnout na pečení! A protože jsem chtěl všechno odzkoušet, dvě koule jsem položil na pečící papír, jemně zakápneme olivovým olejem a dal do trouby na 180°C upéct dozlatova. A zbytek jsem osmažil na pánvi plné oleje. Výsledek byl jasný, vyhrály vejce z trouby, které nebyly tak mastné.

DSC_0181

Samozřejmě, pokud máte rádi vajíčko více uvařené, nechte ho vařit o něco déle. Ale podle mě, vajíčko na měkko je neskutečná dobrota :) Na talíř nachystej nějaký ten salátek, aby bylo čím to zajíst a můžeš skotské vejce rozkrojit a podávat. 

Musím se přiznat, že při psaní dnešního článku, jsem si připadal jako hladový pes! Né, že by mě má milovaná žena nenakrmila, ale při pohledu na ty fotky .... No asi si budu muset zítra zajít koupit trošku toho mletého masíčka :)

Ať chutná!!!

JIrka-podpis-300x223