Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou

Většina rodin roky co roky, používá jeden a ten samý recept na sekanou, ikdyž by se na tom mohli pořádně vyřádit. Stačí přidat do masové směsi jiné koření, slaninu nebo třeba sýr a hned dostane jídlo naprosto jiný rozměr. My jsme si tentokrát udělali sekanou, která jsme nakonec podávali s rajčatovo-cizrnovou omáčkou a nemohli jsme si to vynachválit.

DSC_0200

ingredience1

Porce: 4   Čas: 60 minut

400g mletého hovězího
100g mletého vepřového
1 cibule
1 lžička kmínu
hrst čerstvého koriandru
lžíce dijonské hořčice
slanina nebo pancetta
80g čedaru
1 starší houska
1 vejce
sůl, pepř
 
Cizrnovo-rajčatová omáčka:
2x plechovka krájených rajčat
1x plechovka cizrny
šalotka
2 stroužky česneku
olivový olej
čerstvé chilli
limetka
lžička uzené papriky
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce balsamica
 

Stejně jako u minulého receptu se sekanou, jehož recept najdete zde, i u tohoto je daleko lepší nechat si u svého oblíbeného řezníka, umlít kvalitní maso podle našeho výběru. Pokud je opravdu dobrý, nebude mít problém vám maso umlít na počkání. My máme štěstí, že máme mlýnek na maso doma, takže si vše umeleme za čerstva. Je pravdou, že někdo dělá sekanou jen z hovězího masa, ta chuť je opravdu výborná a hlavně je méně tučné než to vepřové, ale pak se může stát, že se po upečení sekaná začne rozpadat. Já proto používám raději i kousek vepřového, díky kterému je maso lehce "promaštěné".

DSC_0025

 Mleté maso si dej do větší mísy, ve které pak všechno společně promícháš. Cibuli si nasekej na drobno a společně s kmínem orestuj na pánvi s kapkou olivového oleje, dokud cibulka nezezlátne a kmín se nerozvoní. Přidej k masu, společně s částí čerstvého koriandru, lžicí dijonské hořčice, čedarem, rozšlehaným vejcem a nakrájeným nebo natrhaným pečivem na malé kousky. Všechno dokonale promíchej, osol a opepři. Pokud si nebudete jistí s dochucením sekané, já si vždycky vezmu kousek už umíchaného masa a opeču si ho na pánvi. Tak budeš moci vyzkoušet, jestli je dostatečně dochucená a jestli ještě něco neschází. Z mletého masa si vytvoř šišku sekané, ideálně rovnoměrně širokou, aby se všechny části propekly zároveň. Takhle uloženou v pánvi nebo pekáčku, můžeš dát péct do trouby na 200°C, alespoň 30 minut.

DSC_0157

Mezitím než se nám sekaná upeče, udělej si omáčku. Ve větší pánvi si rozehřej dvě lžíce oleje, přidej šalotku, chilli a česnek, vše nasekané na drobno. Raději si ztlum plamen, protože česnek má tendenci se rychle připalovat. Pokud si nevěříš, můžeš ho přidat o chvíli později. Přidej uzenou papriku a nech chvíli restovat, aby se probudila vůně, která prostoupí každičký kout kuchyně. Přidej cizrnu, nasekaná rajčata, worcestrovou omáčku a balzamikový ocet. Takhle na mírném plameni nech lehce probublávat, aby se všechny chutě spojily. Nezapomeň dochutit solí, pepřem a nakonec i limetou, ale to až úplně v závěru.

Jakmile máš sekanou hotovou, vytáhni ji z trouby a před podáváním ji ještě vyšperkujeme. Sekanou vytáhni z pánve, slij většinu přebytečného tuku a přidej všechnu cizrnovou omáčku. Můžeš ji dát ještě na chvíli na sporák, kdy se při pravidelném míchání uvolní všechny lehce připálené kousky masa ze dna, ve kterých je spousta chuti. Vlož sekanou k cizrně, rozlož k ní slaninu nebo pancettu a ještě ji vlož na 10-15 minut zpátky do trouby, aby se pěkně zapekla.

Ráda u stolu servíruji jídlo přímo z nádobí, ve kterém se jídlo dělalo. Dostane to zase trošku jiný nádech a jídlo navíc zůstává déle teplé, když by si chtěl někdo přidat. 

Tak ať chutná! Dobrou chuť.

Marika-Podpis-300x214