Rebarborová limonáda

 Je tomu tak týden, co jsme pro vás upekli mandlový koláč s rebarborou, který měl u vás obrovský úspěch. Recept na něj najdete zde. A protože nám spousta z vás psalo, jestli bychom jim neporadili co dalšího provést s rebarborou, připravili jsme osvěžující limonádu, právě z ní. Počasí nám zrovna moc nepřeje, ale třeba se to na víkend zlepší a vám snad tento recept přijde vhod.

Rebarborová limonáda

ingredience1

300 g rebarbory
500 ml vody
bezový sirup ( nebo med ) podle chuti
šťáva z poloviny citrónu
led 
 

Na začátek je třeba si rebarboru dobře očistit a nakrájet na menší kousky. Takto připravenou rebarboru dejte buď do odšťavňovače nebo do mixéru společně s polovičním množstvím vody uvedené v ingrediencích. Rozmixujte dohladka a vše přeceďte přes sítko a přidejte zbytek vody. Na dochucení použijte citronovou šťávu a bezový sirup, ten dodá limonádě další rozměr. Bezový sirup máme domácí, který pro nás už od dětství připravuje moje máma. Pokud ho doma nemáte použijte med nebo se pusťte do vlastnoruční výroby. Černý bez právě kvete, takže je nejlepší čas pro sběr květů na výrobu sirupu. 

Rebarborová limonáda

Rebarborová limonáda

Jakmile máte limonádu dochucenou a tím pádem i hotovou, dejte si ji pěkně vychladit. Před podáváním ji ale protřepejte, přeci jen miniaturní kousky rebarbory se po chvíli usadí na dně. Podávejte společně s ledem a kouskem rebarbory.

Tak teď už jen zbývá, aby vykouklo sluníčku. Ale toho se snad taky brzy dočkáme....

Marika-Podpis-300x214

  • Liska v zastere

    Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se nesmí konzumovat syrová, ale pouze tepelně zpracovaná, vždy bez listů, oloupaná a vždy v kombinaci s nějakými mléčnými produkty. Syrová by vám mohla poškodit sklovinu a poškodit žaludek. S kyselinou šťavelovou se to má tak, že čím později je rebarbora sbíraná, tím víc obsahuje kyseliny šťavelové. Oficiálně je smrtelná dávka ukrytá v cca 5 kilech rebarbory, avšak sami odborníci říkají, že jde celkem o individuální záležitost. Někteří lidé se otráví již z poměrně malého množství.