Polévka z dýně a červené čočky

Jak jste si již určitě všimli, Marika je ten typ člověka, která by si naprosto vystačila s jídlem, založeným jen na polévkách. Upřímně někdy to samozřejmě vůbec nechápu, ostatně jako asi žádný chlap ještě nikdy úplně neporozuměl žádné ženě, i když se opravdu hodně snažíme :) Každý den mi tak vyvstává otázka v hlavě “Po čem ta moje žena dneska touží” a já jsem na to opravdu přišel …. teplá polévka do žaludku po návratu domů jí vždycky vykouzlí úsměv na tváři. Třeba to bude návod i pro ostatní pány, aby zkusili svou ženu překvapit i tou nejprimitivnější drobností. V našem případě polévka z dýně a červené čočky.

DSC_1401
1
Porce: 4    Čas přípravy: 30 minut
 
1 menší dýně Hokaido
½ hrnku červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého zázvoru
1 lžička kari
1 lžička mletého kmínu
špetka mletého muškatévého oříšku
1 lžíce medu
šťáva z 1/2 limetky
sůl, pepř
čerstvý koriandr
 
Restovaná semínka:
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce kešu oříšků
½ lžičky kari
1 lžička třtinového cukru
sůl, pepř
 
DSC_1443
2

- Ve velkém hrnci si na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli a česnek.

- Dýni rozpulte a zbavte semínek a dužinu nakrájejte na větší kostky. Dýni nemusíte loupat ze slupky, můžete ji dělat i sní, polévka bude mít lepší barvu. Dýni přihoďte k cibuli s česnekem a můžete lehce opéci do mírného zhnědnutí.

- Přidejte do hrnce červenou čočku a zalijte zeleninovým vývarem. Dochuťte kari kořením, mletým kmínem a zázvorem. Polévku vařte zhruba 10-15 minut do změknutí čočky.

- Mezitím si na suché pánvi orestujte semínka a na hrubo nasekané kešu oříšky spolu s kari a třtinovým cukrem. Přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a odstavte z plotny.

- Nakonec polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Polévku provoníte špetkou mletého muškátového oříšku. Výsledek by měl být lehce sladkokyselý, proto použijte lžíci medu a šťávu z limetky. Podle potřeby přidejte sůl, pepř a vše dobře promíchejte.

- Servírujte s čerstvým koriandrem a restovanými semínky.

DSC_1436

DSC_1423 Vzhledem k tomu, že bych raději uvítal pořádný kousek masa na talíři, ale zase na druhou stranu jsem tímhle receptem potěšil svou drahou polovičku, rozhodně se bez toho kousku masa obejdu. Věřím, že zase jednou na oplátku, až budu mít náročný den v práci mě doma přivítá vůně dobře udělaného steaku :) Ale abych jen pořád nebásnil jen o tom mase, tahle polévka se mi vážně povedla! Všichni známe klasickou dýňovou polévku, která se v jednu chvíli stala u nás v republice dost populární. V jednu chvíli mi přišlo, že nikdo nevařil nic jiného a dýně šly na dračku. Naše polévka má dýňový základ doplněný ještě červenou čočko a kořením kari, což do ní vnáší další chuťový rozměr. Člověk by si řekl, že je to poměrně těžká polévka, čemuž nijak neodporuji, ale díky limetkové šťávě je její hutná chuť krásně odlehčená. 

Určitě ji vyzkoušejte, nebudete litovat :)

jmena-jirka

  • Ma Jolie Cuisine

    Já jsem taky “polívková” a kombinace s dýni je vždycky záruka skvělé chuti :)

    • Jiří Kuča

      Jj dýně je vždycky jasná volba :)

  • Viola Vavříková

    Proč by byla “těžká”? Myslíte kořením a cibulí? Nebála bych se – záleží na množství.
    A červená čočka je z nejsnadněji stravitelných luštěnin.
    Souhlasím se zázvorem, moc dobře dýni osvěží – tehdy i česnek spíš vynechávám.
    /Hodně podobné vůně, jaké jsem si oblíbila i já :-) /
    Přeji hodně zdraví !
    … Píšu až na jaře, dnes jsem vás objevila