Polévka z pečeného česneku

Do aktuálního čísla časopisu Gurmet jsme tentokrát přidali svou troškou do mlýna. Je v něm pár našich receptů a k tomu ještě malé povídaní o nás. Rozhodli jsme se, že se o jeden z těch receptů podělíme s vámi na přímo. A to o polévku z pečeného česneku, kterou jsme připravovali i tentokrát mezi svátky pro naši rodinu, protože je opravdu skvělá! 

DSC_0042

ingredience-300x176

4 porce:

4-5 palic česneku
1l zeleninového vývaru
2-3 ks větších brambor
1 větší cibule
100ml bílého vína
150ml smetany
olivový olej
sůl, pepř
dýňový olej (není nutný)
 

Česnekovou polévku mají v naší rodině rádi úplně všichni a tak jsme se rozhodli zkusit ji udělat trošku jinak. Chtěli jsme česnek upéct, protože právě to udělá z obyčejné polévky něco, z čeho budou všichni paf.

Troubu si rozehřej na 180°C a hlavy česneku rozřízni v půli. Ty vyskládej do pečící formy nebo na pekáč, osol a zakápni olivovým olejem. Je potřeba česnek při pečení čas od času zkontrolovat, aby se nepřipálil, my ještě do pekáče dáváme trošku vývaru, ale stačí i voda. Česnek by zhořkl a polévku by to okamžitě zkazilo. Důležitou částí s česnekem je však znát jejich sílu, jednou nám do polévky stačí 3 hlavy a jindy přidáváme až 7 hlav a pořád nic.

Cibuli si nakrájej na kostičky a orestuj na kapce olivového oleje. Není potřeba se krájením cibule nějak speciálně zabývat, protože vše budeme ještě mixovat. Přidej bílé víno a nech odpařit všechen alkohol v něm obsažený. Chceme z vína dostat to nejlepší, ale trvá to jen pár minut. Přidej oloupané a nakrájené brambory, zalij vývarem a nech povařit, dokud nezměknou. Díky nim bude polévka zahuštěná a není tak potřeba používat mouku.

DSC_0047

Česnek vytáhni z trouby a vyloupej ho ze šlupky. Já jsem se už teď musel držet, abych si nevzal kus čerstvého chleba a celý česnek si na něj nenamazal a nesnědl :) Pokud se udržíš, dej česnek do polévky a společně s bramborami rozmixuj ponorným mixérem. Lepší je přidávat česnek po částech, aby nebyla polévka moc česneková. Přeci jen vůně a chuť pečeného česneku je výrazná. Zalij smetanou, která polévku krásně zjemní a přidá další chuť.

Nakonec je třeba polévku dochutit. A jako vždy není potřeba dochucovat ničím jiným než solí a pepřem. Všechny ostatní dochucovadla hoď do koše, opravdu nejsou potřeba!  

Při servírování jsme použili dýňový olej, který prostě zbožňuju. Ale není nutný, je spoustu jiných možností, kterých se dá využít. Orestované mandlové lupínky, petrželové pesto nebo jen kapka olivového oleje.

Určitě si ji užiješ stejně jako my všichni. Dobrou chuť!

  JIrka-podpis-300x223