Polévka z pečené brokolice a fenyklu

Vím, že Marika má vždy velkou chuť na něco teplého do žaludku, když se vrátí z práce. A než abych vymýšlel něco složitého, co zabere moc práce, rozhodl jsem se pro "zelenou" polévku, taková vitamínová bomba. Když jsem zkoumal, kolik a jaké vitamíny, všechny použité ingredience obsahují, nestačil jsem se divit. Už po přečtení jsem cítil, jak se mi zvyšuje imunita a tělo jásalo radostí :)

DSC_0233

ingredience1

 Porce: 4    Čas:30 minut

1 menší brokolice
1 střední fenykl
3 stroužky česneku
hrst čerstvého špenátu
1l zeleninového vývaru (nebo vody)
olivový olej
šťáva z poloviny citrónu
sůl, pepř
 
K servírování:
dýňová semínka
nať z fenyklu
smetana
olivový olej
čerstvě namletý pepř
 

Brokolici s fenyklem si nakrájej na menší kousky a dej na plech vyložený pečícím papírem. Přidej stroužky česneku i se slupkou, to aby se nám nezačal hned připalovat, to nechceme. Osol, opepři a zakápni olivovým oleje. Takhle je všechno připravené, aby mohlo jít společně do trouby. Alespoň 15 minut na 200°C, dokud nezačne zelenina lehce zlátnout, dostaneme tím do polévky výraznější chuť.

DSC_0311

Jakmile budeš mít zeleninu lehce opečenou, dej ji všechnu do hrnce, společně s čerstvým špenátem a zeleninovým vývarem. Ten není nutný, ale  pokud nemáš a chceš sáhnout po bujónu, tak to pozor! Raději použij obyčejnou vodu, než ty "zázraky" v kostce. Opečený česnek vymáčkni ze šlupky a přidej k zelenině. Nech chvíli vařit, ale jen, aby se polévka prohřála. Čím déle se bude zelenina vařit, tím bude ztrácet více barvy a vitamínů. Chceme přeci jen krásnou zelenou polévku, ne? Nakonec polévku nezapomeň dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou. 

Dýňová semínka si krátce opraž na pánvi, ať jsou krásně křupavá. Teď už je vše připravené, abyste mohli polévku doladit na talíři. Kapka smetany, nať z fenyklu, dýňová semínka a lehké pohlazení olivovým olejem. 

Dobrou chuť...

JIrka-podpis-300x223

  • Petr Karlach

    Tak na tohle se těším, díky za inspiraci!