Pohanková palačinka se špenátem a kozím sýrem

To že palačinky jsou naší závislostí není žádným tajemstvím :) Je to přeci jen taková rychlovka, kterou si i z mála základních ingrediencí můžete během chvilky udělat. Ale to bychom nebyli my, abychom nezkoušeli další a další možnosti jak si je udělat. Někde jsem zahlédl, že palačinky se dělají ve Francii i naslano. Dlouhou dobu jsem to tak trochu ignoroval, přeci jen jsem to nikde zatím nevyzkoušel a tak mě to nijak zvlášť nelákalo. Ale jednou ráno jsem si řekl, že Mariku překvapím a do postele ji udělám snídani právě se slanou palačinkou. A řeknu vám, málem jsme se o ně poprali :)

Bezlepkové palačinky
11
Porce: 2         Příprava: 30 minut       
 
75 g pohankové mouky
1 celé vejce
6 lžic mléka
1 lžíce vody
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
kapka olivového oleje na restování
 
Na náplň:
1 šalotka
2 stroužky česneku
5 hrstí čerstvého špenátu
sůl, pepř
2 vejce
50 g kozího sýra
čerstvý tymián
máslo na restování
 
2

- V misce smíchejte ingredience na slané těsto palačinek. Mouku, vejce, mléko, vodu, olivový olej, sůl a pepř dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.

- Pánev rozehřejte a zakápněte lehce olivovým olejem, na kterém vytvořte palačinky. Těsto na pánev nalijte pomocí naběračky a krouživým pohybem druhé ruky rozprostřete těsto po celém dnu pánve. Jakmile zezlátne, obraťte a opečte i z druhé strany.

- Na zvláštní pánvi připravte špenátovou náplň. Na másle orestujte na drobno nakrájenou šalotku s česnekem. Přihoďte dobře omytý čerstvý špenát a nechte zavadnout. Osolte, opepřete a dejte bokem.

- Na stejné pánvi můžete opět na másle udělat volská oka. Vejce rozklepněte do pánve, lehce osolte a opepřete. Počkejte, dokud se bílky neudělají a žloutky přitom zůstanou tekuté.

- Hotové pohankové palačinky naplňte špenátovou náplní, navrch dejte kozí sýr a trochu čerstvého tymiánu. Okraje palačinky zahněte tak, že vytvoříte čtverec. Nahoru nakonec přijde volské oko.

TISKNOUT RECEPT

DSC_9341 Pohanková mouka voní krásně po oříšcích a dodává palačince druhý rozměr. O skvělé náplni ani nemluvě, samozřejmě že bez ní by to taky nebylo ono :) Teď však máme jasno, jakmile máme doma trochu toho čerstvého špenátu, plán na večer je prostě jasný. Jakmile pojedeme zase někam ven za hranice a budou je někde dělat třeba na snídani nebo brunch, musíme je rozhodně vyzkoušet.  Ať máme taky porovnání s tím co dělají ve světě, ne? :)

Už jste někdy zkoušeli palačinku naslano? Musím se v nich trochu vzdělat, nastudovat a vyzkoušet různé možnosti plnění, přeci jen by bylo škoda opakovat neustále dokola jeden a ten stejný druh, protože to by nám mohlo brzy zevšednět. Tak pokud máte nějaký tip, šup sem s ním :)

jmena-jirka1

 

  • Barbora Adamcová

    Určitě vyzkoušejte naprostou klasiku Galette Complète – vejce, šunka, sýr. A nebo moji oblíbenou s kozím sýrem, medem a vlašskými ořechy. Možností je spousta :)
    B.

    • Jiří Kuča

      Skvělý tip :) Moc díky, určitě se do toho hlouběji ponoříme a budeme zkoušet a zkoušet :)

  • Jitka Daňková

    Jé, moc děkuji za recept na galettes, měli jsme je jednou od rodilého bretaňce a byly výborné. Tato verze se mi moc líbí!

    • Jiří Kuča

      Nemáte vůbec zač

  • Erin

    Galettky miluju. Těsto je lepší nechat pár hodin uležet (pohanka se lépe nasákne). Zmiňovaná kompletka je skvělá, verze s kozím sýrem byla asi nejlepší, co jsem tam ochutnala – kozí sýr, citronová šťáva, trocha medu. Bretonské recepty zde http://www.recettes-bretonnes.fr/galette-bretonne/recette-galette-sarrasin.html