Pekingská kachna s domácími placičkami

Pamatuji si to jako by to bylo dnes, když jsem poprvé ochutnal tuhle dobrotu. Bylo to v Anglii a já jsem nejdříve nechápal, co to nosí na stůl. Měl jsem za to, že těch ingrediencí je na tom stole nějak málo. Ale hned mě vyvedli z omylu, protože tahle kombinace chutí je naprosto dostačující a navíc neodolatelná. A pokud si k tomu uděláš domácí placičky a svou švestkovou omáčku ... je to jednoduše dokonalost sama!

DSC_0296

ingredience-300x176

2 kachní stehna
sůl
směs pěti čínských koření
čerstvý zázvor
 
Na omáčku:
10 čerstvých švestek
5 lžic cukru
2 špetky směsi pěti čínských koření
3 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky chilli
nastrouhanou kůru z pomeranče
 
Na placičky:
300g hladké mouky
lžíce cukru
špetka soli240g vařící vody
 
Do náplně:
salátová okurka
jarní cibulka

 

Jako první je třeba dát kachnu do trouby, to bude trvat nejdéle. Pořádně ji obal ve směsi koření, osol a dej na rošt do trouby. Na 170°C asi na hodinku, ale nedá se to přesně stanovit. Jednoduše ji musíš kontrolovat, dokud nebude krásně křupavá. Pod kachnu můžeš dát čerstvý zázvor, který jí krásně provoní. Na rošt se dává proto, abychom se zbavili veškerého tuku, který kachna v sobě má.

DSC_0300

Můžeš si koupit už hotové placičky, ale je to tak jednoduché, že nestojí za to podstoupit cestu do obchoďáku. Dej si vařit 240ml vody, kterou pak naliješ k mouce s cukrem i špetkou soli. Pěkně ho promíchej vařečkou. Těsto bude celkem tuhé, tak je potřeba se do něho pustit holýma rukama, ale opatrně, bude poměrně teplé. Dobře ho propracuj a nech odpočinout 30 minut. 

Mezitím si připrav švestkovou omáčku. Švestky rozpul, vytáhni z nich pecku a dej je orestovat do většího kastrůlku. Já je dávám vnitřní stranou dolů, aby se mi lehce zbarvily do hněda, zkaramelizovaly. Pak přidej cukr, směs pěti čínských koření, sójovou omáčku, chilli, kůru z pomeranče a trošku vody. Teď nech všechno společně provařit, dokud se švestky úplně nerozpadnou. Někdo na konci vyndává šlupku ze švestek, ale já je tam nechávám. Ničemu to nevadí a omáčka získá další texturu. Omáčku ochutnej a nezapomeň ji dochutit. Neboj se přidat cukr, sůl a nebo třeba i trošku citrónové šťávy, hlavně, aby ti omáčka chutnala. Dej si ji bokem a nech vychladnout.

DSC_0309

Vrhni se na placičky. Těsto si pořádně rozválej, aby bylo silné maximálně 3mm. Pokud máš vykrajovátko, klidně ho použij, já jsem se s tím moc nepáral a použil jsem skleničku. Jakmile máš zpracované celé těsto, přilož na sebe vždy dvě placičky. Ty pak rozválej na co nejtenčí placičku. Dej si záležet, to už je finální tvar, který pak půjde na stůl. Rozpal si nepřilnavou pánev a na sucho opékej jednotlivé placičky z obou stran. Jakmile se začne placička nafukovat, otoč ji na druhou stranu, měla by být pěkně zbarvená. 

DSC_0316

DSC_0324

 Všechno máš téměř připravené. Kachnu si natrhej na menší kousíčky, okurku zbav jadýrek a společně s jarní cibulkou nakrájej na delší kousky. Na tomhle jídle se mi líbí, že je vše naservírováno na stole uprostřed a každý si nandává kolik hrdlo ráčí. 

Kombinace křupavých placiček, sladko-kyselé švestkové omáčky, voňavého kachního masa, čerstvé okurky a jarní cibulky je naprosto dokonalá. Už při prvním soustu ti bude jasné, že se to stane jedním z tvých oblíbených jídel. 

Tak jako všechna jídla, i toto nejlépe chutná ve společnosti přátel. Dobrou chuť!

JIrka-podpis-300x223