Pečený králík s hořčičnou omáčkou

Není nad to, když máte  možnost dostat suroviny do kuchyně z domácích zásob. Ať už to jsou vajíčka nebo maso, vždy je to to nejlepší co se vám může stát. My máme to štěstí, že jsme před nějakým časem dostali od Maričiny tety, Irenky, králíka. Když nám ho dávala, už nám připomínala, abychom se zastavili i příště, že dostaneme další kousek. Hned po prvotním nadšení následoval pobavený úsměv na tváři, protože se mi vybavila známá filmová hláška …. Nechcete králíka?! Nám se to přemnožilo, já to nestíhám zabíjet a už to ani nikdo nechce jest” :) No myslím, že ji všichni ji určitě znáte. To nic nemění na tom, že je domácí králík pro nás svátkem.

My jsme se tak pustili do pečeného králíka s hořčičnou omáčkou, který se nám obzvlášť povedl. Občas se potkáváme s tím, že je králičí maso vysušené, ale v našem případě se to povedlo opravdu náramně. Věřím, že tomu dost pomohla slanina, ve které se každý kousek masa obalil. Pokud tak plánujete co budete vařit příští víkend, určitě se do něj pusťte, budete nadšení!

DSC_1584
1
Počet porcí: 4         Čas přípravy: 15 minut          Čas pečení: 1-1,5 hodiny
 
Králík
200g slaniny
sůl, pepř
palička česneku
3-4 snítky rozmarýnu
 
Na hořčičnou omáčku:
250ml zeleninového vývaru
3-4 lžičky Dijonské hořčice
1 lžíce medu
sůl, pepř
60ml smetany 
Šťáva z jednoho citrónu
 

DSC_1462

2

- Troubu si rozehřejte na 180°C.

- Králíka si naporcujte na požadovaný počet porcí a každou z nich dobře osolte a opepřete. Následně každý kousek obalte pěkně ve slanině. Většinou budete potřebovat 2 plátky slaniny na každý kousek, pak ho naskládejte do pekáče. Díky slanině se králík jen tak nevysuší.

- Celou palici česneku jen přepulte a přiložte ke králíkovi spolu se snítky rozmarýnu.

- Hořčičnou omáčku si vytvořte zvlášť v misce. V zeleninovém vývaru si rozmíchejte Dijonskou hořčici, lžíci medu, 60ml smetany a šťávu z poloviny citrónu. Omáčku je třeba ochutnat a dostatečně dochutit solí a pepřem.

- Hořčičnou omáčku přilijte ke králíkovi a dejte péct na 180°C. Díky slanině není potřeba králíka přikrývat alobalem. Pečte 1 hodinu až hodinu a půl, podle velikosti králíka.

- Po upečení by mělo být šťávy tak akorát. Pokud jí ale máte více, můžete ji po vyndání králíka ještě v pekáčku na plotně zredukovat na požadované množství. Důležité hlavně šťávu nikam nepřelívejte a redukujte přímo v pekáčku, aby jste do ni dostali ještě všechny ostatní chutě připečené v něm.

DSC_1476

DSC_1479

DSC_1501

Po tomhle jídle, si králíčí maso oblíbí snad každý. Slanina uchránila maso od vysušení a hořčičná omáčka ho krásně doplnila. Po vyndání z trouby, tak celou kuchyni provoněla s masem i vůně pečeného česneku s rozmarýnem, až jsem z toho málem začal slintat. Upřímně si myslím, že přílohu si k tomu můžete asi jakoukoli, my jsme se ale přiklonili ke klasickým šťouchaným bramborám, ale proti gustu, žádný dišputát. Já jsem si pak večer šel do trouby pro další kousek s krajícem čerstvého chleba, aby bylo čem vymazávat tu skvělou omáčku. Byla by totiž věčná škoda, že bychom ji nechali jen tak bez povšimnutí.

Pokud tak budete mít možnost, dostat od někoho kousek masa z domácího chovu, rozhodně nepohrdněte! Stejně tak i my moc děkujeme za každý takový kousek  :)

jmena-jirka

  • Ma Jolie Cuisine

    Ňam! Recept určitě zkusím, králíka dělám poměrně často, vypadá božsky.

    • Jiří Kuča

      Děkujeme :) chutná vážně báječně !

  • Martina Vavřincová

    omáčka je opravdu luxusní, děkuji. Škoda, že jsem podcenila množství – příště dám dvakrát tolik.