PEČENÉ FÍKY S CITRÓNOVÝM KRÉMEM

Tenhle typ dezertů patří u nás doma mezi ty velmi oblíbené. Obrovská výhoda je, že to celé zabere asi 15 minut a tobě stačí vyvinout jen opravdu malé úsilí, aby se vše povedlo. Takže jestli to máš jako my, když přijdeš večer domu z práce a už se ti fakt nic nechce dělat, tak zkus tohle. Navíc šťáva vypečená z ovoce je prostě lahoda. Tak jdeme na to!

DSC_0177

DSC_0180

INGREDIENCE : 4 porce
 
NA PEČENÉ OVOCE:
8 čerstvých fíků ( vybírejte pěkně zralé )
400g červených hroznů
100ml sladkého dezertního vína
4 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
Nastrouhaná kůra z ½ citrónu
 
NA KRÉM:
200g zakysané smetany
2 lžíce citrónového krému
 
Poznámka: Citrónový krém najdete v řetězci v Marks&Spenser nebo si ho můžete sami vyrobit. Nám se nejvíce osvědčil recept podle naší milované Kitchenette a návod najdete zde.
 
NA OZDOBU:
Sekané vlašské ořechy
Strouhaná kůra z citrónu
 

Ze všeho nejdřív si rozehřej troubu na 180°C. Fíky nařízni na vrchní straně do kříže a vyskládej je do pekáčku řezem nahoru. Mezi fíky dej na menší trsy rozdělené hrozny.Vanilkový lusk podélně rozřízni a vyškrábni z něj semínka rovnou na pánev a přidej i prázdný lusk, třtinový cukr, dezertní víno a nastrouhanou citronovou kůru. Vše vař na pánvi dokud se cukr nerozpustí. Vzniklým sirupem přelij ovoce v pekáčku a dej péct na 10-15 minut.

DSC_0192

DSC_0221

Mezitím si nachystej smetanovo-citrónový krém. Pokud budeš používat koupený citrónový krém, tak stačí vmíchat dvě lžíce do zakysané smetany. Ale na udělání si vlastního, domácího krému, opravdu nic není. Takže se do něj při čekání na ovoce, můžeš v klidu pustit.

Pak už jen zbývá nandat ovoce, podle libosti do menších misek a zalít skvělým ovocným sirupem, který nám vznikl pečením. Nakonec vše ozdob nokem smetanovo-citronového krému a posyp nasekanými ořechy a citrónovou kůrou.

Výstřižek

Tento recept jsme už dělali pár týdnů zpátky, ale věříme, že je stále aktuální. Snad si ho zamiluješ stejně jako my a zařadíš ho do kategorie “oblíbených“. Budeme moc rádi, když nám napíšeš nějaké tipy na recepty z pečeného ovoce, protože sezóna nám na tyto pokrmy začíná. Náš další recept, který ukazuje, co se dá aktuálně z ovoce vykouzlit, najdeš tady. Doufáme, že inspirace pro dnešek bylo dost :)

Přejeme dobrou chuť!

J+M-podpis-300x211