Pečený králík s hořčičnou omáčkou

DSC_1584

Není nad to, když máte  možnost dostat suroviny do kuchyně z domácích zásob. Ať už to jsou vajíčka nebo maso, vždy je to to nejlepší co se vám může stát. My máme to štěstí, že jsme před nějakým časem dostali od Maričiny tety, Irenky, králíka. Když nám ho dávala, už nám připomínala, abychom se zastavili i příště, že dostaneme další kousek. Hned po prvotním nadšení následoval pobavený úsměv na tváři, protože se mi vybavila známá filmová hláška .... Nechcete králíka?! Nám se to přemnožilo, já to nestíhám zabíjet a už to ani nikdo nechce jest" ...

Více »

Ovesné sušenky s banánem

DSC_1297

Ráda vymýšlím sušenky, které můžou být vždycky po ruce a navíc je to věc, kterou si můžu já nebo Jirka sbalit do práce. Tentokrát jsem se pustila do ovesných sušenek, které jsou podle mě nejjednodušší na světě. Není v nich žádný přidaný cukr a základem pro ně jsou v podstatě jen dvě ingredience a zbytek se dá obměňovat podle chutě a nebo spíše podle toho, co je doma k dispozici :) cca 12 sušenek         Čas přípravy: 20 minut Základ:2 větší zralé banány 1 hrnek ovesných vloček ( nebo pohankových vloček ...

Více »

Slovenská kapustnica

DSC_2192

Začátkem tohoto týdne jsme měli další z našich oblíbených Gastrokroužků a pro tentokrát se zaměřením na slovenskou kuchyni. Každý si určitě řekne, stejně jako my, že  jsou to přeci naši sousedi, takže to musí být poměrně lehké. Ovšem zkuste přijít s nějakým neotřelým slovenským receptem ... a tak to nakonec dopadlo, že jsme se s Marikou pustili do kapustnice. Nic objevného to nebylo, přiznáváme, ale když udělá člověk i obyčejné jídlo poctivě a na ničem nešetří, může vzniknout něco opravdu dobrého.  Porce: 6      Čas ...

Více »

Zimní menu No. 1

DSC_2113

Dlouho jsme se rozmýšleli, jak tento druh článku pojmout, ale konečně jsme na to přišli a mohli ho tak pro vás kompletně připravit. Bavili jsme se s několika lidmi, kteří by uvítali sestavení kompletního menu, aby nemuseli večeři pro přátele vymýšlet úplně sami. Vytvořili jsme tak pro vás jednoduché tříchodové menu, které je rychlé, nevšední a zvládne ho opravdu každý. Přitom je chuťově vyvážené a skvěle k sobě všechny ingredience ladí. A aby toho nebylo málo, máme pro vás tipy, jak spárovat jednotlivé chody s vínem. Každá lahev skvěle ladí ...

Více »

Ořechová bábovka bez lepku

DSC_1020

Co se bezlepkového pečení týče, trošku jsme s tím v začátcích bojovali. Těsto nelepilo jak jsme byli zvyklí, chovalo se úplně jinak a ve výsledku to byla pěkná sušárna, takže jsme museli každé kousnutí řádně zapít, aby se nám z pusy neprášilo. Ale protože jsme se jen tak nedali a pořád zkoušeli a zkoušeli, nakonec jsme tomu přišli na kloub. Měla jsme z toho tak velkou radost, že se mi povedla a i Jirka, věčný kritik, mi ji pochválil a tak jsem sem recept na ni musela hned dát :)  Čas přípravy: 20 minut    Čas pečení: 40-50 ...

Více »

Chef Time Fest

DSC_1623

Když jsme loni poprvé objevili kouzlo Chef Time Festu (fotky a článek z něj najdete zde), tak nějak se vybízelo, že se z toho pro nás stane taková tradice. Začátek tradice, která rozhodně stojí za to! Zrovna včera jsme byli na večeři v restauraci AvantGarde, kde se tento festival jídla odehrává a opět jsme si to skvěle užili. Nejedná se o festival v pravém slova smyslu, je to spíše přehlídka výběru nejlepších kuchařů u nás. A jak nám někteří z nich potvrdili, v kuchyni to jen překypuje testosteronem a egy samotných kuchařů (v dobrém slovasmyslu ...

Více »

Snídaně plná energie – rýžová kaše s mučenkou

DSC_0590-1024x682

Zdravá strava sebou občas nese to úskalí, že se můžete dostat do koloběhu, kdy neustále opakujete jeden a ten samý recept. Ze začátku právě proto, že vám chutná, ale po čase už si na něj tak zvyknete a zlenivíte, že se vám nechce hledat nic nového. To se občas stávalo mě, že jsem si dělala stejné snídaně, až jsem se to ho prostě a jednoduše přejedla, i když je pravda, že poslední dobou se mi to už moc nestává. Teď už vím, že je lepší střídat hned několik variant, především kvůli rozmanitosti. Zkuste si tak někdy udělat naši rýžovou kaši s ...

Více »

Bezlepkové Matcha sušenky

DSC_0095-1024x682

Už je to chvíli co jsme objevili kouzlo Matcha tea a nemůžeme si ho vynachválit. Pokud se potřebuju trošku nabudit, vždy máme trošku po ruce hned v několika podobách. První recept, který jsme zkoušeli bylo Matcha latté (recept a další informace najdete zde), ale protože mlsat se občas musí, pustili jsme se i do Matcha sušenek. Jednou za čas si je uděláme a v uzavřené nádobě nám pak vydrží minimálně týden. Teda samozřejmě záleží na vaší žravosti, někomu třeba nestačí ani vychladnout :) Porce: 10-15 kusů     Čas přípravy: 30 ...

Více »

Thajský salát s grilovaným kachním masem

DSC_0210

Je to přibližně týden, co jsme sem dávali recept na asijskou kachní polévku (recept najdete zde) a už je tu další recept z Asie a opět z kachním prsem. Nevím jestli jsme té kachny koupili více najednou, ale pravděpodobnější se mi spíše zdá, že jednoduše grilované kachní prso prostě milujeme. Grilovat ho tak dlouho, až se tuk z pod kůže celý vypeče a zůstane jen krásně křupavá kůžička s pěkně šťavnatým kouskem masa. Tentokrát jsme si udělali thajský salát plný čerstvé zeleniny a bylinek se svěžím dresinkem a jako třešnička na dortu právě ta ...

Více »

Bezlepkový banánový chlebíček

DSC_0127-1024x682

Znáte to určitě sami, kdy se vám stane, že čas od času šmejdíte po bytě a hledáte něco dobrého na zub. Já to mám takhle se sladkým a protože sladké domů vůbec nekupujeme, je to poměrně velký oříšek najít něco uspokojivého. Musela jsem si tak přijít s nějakou zdravou náhradu, která na doslazení potřebuje jen 2-3 lžíce medu. Navíc je tento recept bez lepku a laktózy, takže si na něm může pochutnat i Jirka. Čas přípravy: 10 minut        Čas pečení: 55 minut 4 středně velké zralé banány3 vejce1 lžička vanilkového ...

Více »

Asijská kachní polévka

DSC_0171-1024x680

Od doby, co se musíme hlídat v tom, co jíme s ohledem na Crohnovu chorobu, mnohem častěji tak saháme nejen pro recepty, ale i inspiraci právě do Asie. Jídla jsou lehká a ve většině případů neobsahují lepek ani laktózu. Ale to je spíš takový bonus, protože tahle jídla jsou hlavně plná neskutečných chutí a vůní! Nejvíc mě na tom baví, že je všechno hotové během chviličky a člověk u toho nestráví dlouhou dobu. Co se ingrediencí týče, nezoufejte! Chce to chvíli hledání, ale dnes už ve větších supermarketech není problém je sehnat. A nebo nikdy ...

Více »

Hummus z cizrny a avokáda

DSC_0466

Pokud přemýšlíte co dobrého, ale hlavně zdravého si udělat na to domácí zobání, určitě se vám bude hodit náš dnešní recept na hummus. My jsme se při prvním ochutnání hummusu stali jeho velkým fanouškem, ale přiznáme se bez mučení, že jsme ho doma moc často nedělali a radši jsme si ho koupili. Protože na něj dostáváme chuť čím dál tím častěji, museli jsme se do něj pustit i u nás doma. A nedopadlo to vůbec špatně :) Navíc to nezabere skoro žádný čas a my měli za chvíli hotovo!  Porce: 6          Čas přípravy: ...

Více »