Bruselské vafle

DSC_0177

Už dlouho jsme si chtěli pořídit dobrý vaflovač, který by rozšířil naší sbírku kuchyňského náčiní, ale nikdy jsme nenarazili na ten pravý a nebo možná ani neměli čas, se po něm pořádně podívat. Kdo ví, ať už tak nebo jinak, loni jsem byl nejspíš pořádně hodný, protože mi jeden donesl Ježíšek pod stromeček :) Od teď jedeme ve vaflích snad každý druhý den. Takovou dobrotu by si neměl nechat nikdo ujít! Na 4 porce: 250g hladké mouky4 vejce3 lžíce krystalového cukrušpetka soli20g čerstvého droždí100g rozpuštěného másla300ml vlažného ...

Více »

Pho Bo

DSC_0110

Stejně jako všichni, i my my máme za sebou náročné dny volna a svátků, kdy se stoly prohýbaly pod všelijakými dobrotami. Naštěstí, jsme to přežili ve zdraví, sice s pár deka navíc, ale to se dá brzo vrátit zase do normálu. Vrhli jsme se na asijskou kuchyni, které se nemůžeme nabažit. Lehká, zdravá a plná nových chutí a vůní. Tentokrát je to polévka Pho Bo! Pro 6 osob: 500g hovězího masa na vývar (oháňka, žebro, book)3l vody3ks celého badyánu2ks kardamom černý celý20ks pepř černý celý6ks hřebíčku1ks skořice celá15ks koriandrových ...

Více »

Čočkový salát s černou rýží a červenou řepou

DSC_0028

Nevím jak vy, ale my jsme si včerejší silvestrovskou noc užili báječně! Víte, že na to masové slavení moc nejsme, ale tentokrát to bylo super. Po dlouhé době jsme vyrazili ven z města a udělali jsme dobře. A protože rádi držíme tradice, museli jsme si první den v novém roce dát jídlo s čočkou. Jestli máte raději klasiku, tady je odkaz na čočkovou polévku, kterou jsme připravovali na začátku loňského roku. Ale pokud chcete vyzkoušet něco nového, určitě se pusťte do našeho čočkového salátu.  4 porce - 60 minut Salát:1 hrnek čočky1/2 hrnku ...

Více »

Poslední den v roce 2014

DSC_0071-1024x680

Přátelé a kamarádi, přijde nám, že uplynulý rok utekl jako voda. Je až k nevíře, kam až jsme se za pouhý jeden rok dostali. Samozřejmě je to hlavně díky vám, kteří nás sledujete a podporujete každý den. Jsou to vaše komentáře, lajky a soukromé zprávy, díky čemu se pouštíme do dalších výzev, které před námi stojí. Rádi bychom vás nalákali na vše co plánujeme v příštím roce, ale upřímně, ani my to sami nevíme :) Vše kolem nás tak rychle plyne a příležitosti se vyskytují opravdu na poslední chvíli. Jediné co vám můžeme s jistotou slíbil, že ...

Více »

Polévka z pečeného česneku

DSC_0047

Do aktuálního čísla časopisu Gurmet jsme tentokrát přidali svou troškou do mlýna. Je v něm pár našich receptů a k tomu ještě malé povídaní o nás. Rozhodli jsme se, že se o jeden z těch receptů podělíme s vámi na přímo. A to o polévku z pečeného česneku, kterou jsme připravovali i tentokrát mezi svátky pro naši rodinu, protože je opravdu skvělá!  4 porce: 4-5 palic česneku1l zeleninového vývaru2-3 ks větších brambor1 větší cibule100ml bílého vína150ml smetanyolivový olejsůl, pepřdýňový olej (není nutný) Česnekovou polévku mají v naší ...

Více »

Vánoční cukroví

DSC_0216

Přátelé, nevím, jak jste na tom vy, ale u nás se vůbec nestíhá! Tak jsme si to plánovali poměrně dlouho dopředu, co všechno musíme do Vánoc stihnout, jak si napečeme spoustu dobrého a netradičního cukroví, ale zase je všechno jinak. Ještě že máme tak skvělou mamku, která to letos vzala na sebe a udělala opravdu krásné a dobré cukroví. Vybrali jsme z něho to nejlepší a o to se s vámi podělíme. Čokoládová srdíčka: 250g hladké mouky200g másla70g mletých ořechů70g cukrunutelačokoláda na vařenímandlové lupínky Je potřeba si, smícháním všech ...

Více »

Dýňová polévka se zázvorem a jablkem

DSC_0182

Mám velké štěstí, že to do práce nemám moc daleko. Cesta z práce domů mi trvá kolem 15 minut, což opravdu není zas tak hrozné, ale i během té chvíle promrznu až na kost. Na jednu stranu lituji, že ještě není sníh, přece jen Vánoce jsou už za rohem, ale na druhou stranu jsem zas ráda, že se nemusím nikde brodit rozbředlým sněhem. Tak či tak, když přijdu domů, klepu se jako ratlík a moje jediný myšlenky jsou na něco teplého do žaludku. A co jiného si udělat než dobrou, horkou polévku plnou vitamínů?  1/2 dýně Hokaido1 jablkošalotkačerstvý ...

Více »

Norský losos

IMG_2290

Nedávno jsme měli to štěstí, že nás pozvali na degustační večeří do Chateau St. Havel, kde pro nás kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina vytvořili šest pokrmů z norských lososů. Musíme upřímně říct, že jsme byli z připravených jídel opravdu nadšení. Chtěli jsme se tak o tenhle zážitek a pár receptů podělit!  Bylo opravdu skvělé vidět při práci profesionály, kteří svému řemeslu dokonale rozumí. Člověk žije v představě, že o lososovi, zná dostatek věcí, které o něm potřebuje vědět. Ale v průběhu večera jsme zjišťovali spousty zajímavých ...

Více »

Litý perník s povidly

DSC_0029

Stejně jako na všechny kolem, i na nás dolehl blížící se čas Vánoc. A protože už je dnes druhá adventní neděle, rozhodli jsme se provonět si byt něčím sladkým! Dostal jsem velkou chuť na domácí perník, přeci jen co je domácí, to je nejlepší :) 1 hrnek polohrubé mouky1 hrnek hladké mouky1 hrnek cukru1 1/4 hrnku mléka1/2 hrnku oleje1 lžíce kakaahrst vlašských ořechů2 lžičky prášku do pečiva1 vanilkový cukr1 lžička skořice4 lžíce povidel1 vejcekoření do perníku Koření do perníku:1 polévková lžíce mleté skořice7 hřebíčků4 kuličky nového ...

Více »

Ovesná kaše s karamelizovanými jablky

DSC_0004

Ještě do nedávna jsme si ovesné kaše kupovali už předpřipravené v sáčku, ale rozhodli jsme se, že si to zkusíme udělat doma sami. Přeci jen, nač si kupovat něco, co na přípravu není vlastně vůbec složité. Má to totiž své nepopiratelné výhody! Můžete sladit čím chcete a kolik chcete. Navíc příchuť se dá měnit podle nálady a podle aktuálního stavu naší lednice :) pokaždé je to přeci jiné, jednou lesní ovoce, podruhé zase jen jablko a hruška. Navíc ovesné vločky jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny řady B. Pokud máte problémy se zažíváním, je pro ...

Více »

Skotské vejce

DSC_0183

Není to tak dávno, co jsem měl možnost poprvé vyzkoušet skotské vejce. A protože jsem rozený masožravec, kombinaci dobrého mletého masa a vajíčka, jsem si jednoduše zamiloval. Je to tak skvělé a jednoduché, že si to oblíbí opravdu každý! 4 porce400g mletého masa ( mix hovězího a vepřového )4 vejcetoustový chlebasůl, pepřolivový olej O víkendu jsem hned začal zkoumat všechny možné recepty, abych přišel na správný čas, který mi zaručí aby vajíčko bylo uvnitř na měkko. Nic jsem však nenašel a nezbylo nic jiného, než vytáhnout několik vajec ...

Více »

Kouzlo je v detailech

db127b2e21fb81e09fd809405261727a

Stěhování se nám blíží a mě to nedá jinak než se koukat po různých doplňcích do bytu. Teda abych byla upřímná, všechno se spíš točí kolem kuchyně. Takovým kouskem, který mi právě uvízl v hledáčku, jsou všemožná servírovací prkénka.  Pokud jste sledovali náš příspěvek na blogu s kuchyní, víte, že bychom chtěli docílit skandinávského stylu. Dřevěná prkénka by tak dokonale doladily námi požadovaný vzhled kuchyně, přeci jen, kouzlo je v detailech :) Doma už máme překrásné prkýnko z olivového dřeva, které jsme si dovezli z cest po Itálii. ...

Více »