Roastbeef s béarnskou omáčkou

DSC_0767

Uznáváme, že teď nebyl moc čas tvořit recepty na blog, právě kvůli našemu stěhování, občas jsme nevěděli, kde nám hlava stojí. Ale už jsme téměř ve finále a tak jsme se dnes konečně pustili do plnohodnotného vaření v nové kuchyni. Opravdu mi to chybělo, pustit se do vaření naplno. A tak jsem se dnes pustil rovnou do roastbeefu s béarnskou omáčkou. Lepší začátek v nové kuchyni jsme si nemohli ani přát. Porce: 4   Čas: 60 minut 500g hovězí nízký roštěnecsůl, pepřolej Béarnská omáčka:4 žloutkyšalotka250g rozpuštěného másla2 lžíce bílého ...

Více »

Asijské knedlíčky na páře

DSC_0163

Už od první chvíle, kdy jsme asijské knedlíčky ochutnali, bylo jasné, že se je musíme pokusit udělat sami. Byla by přece velká škoda, kdybychom se něco takového nenaučili dělat. A tak jsme zkoušeli, zkoušeli a zkoušeli, dokud se nám to nepovedlo, přesně podle našich přestav. Udělat si náplň není nijak složité, jen jsou pak potřeba šikovné prsty, které knedlíčku dají požadovaný tvar. Porce: 4    Čas přípravy: 40 minut balení hotových placiček na knedlíčky250g mletého vepřového masa2cm čerstvého zázvoru1 chilli paprička1 jarní cibulka2 ...

Více »

Muffiny z ovesných vloček a hrušky

DSC_0075

V průběhu týdne poměrně dost často dostáváme chuť na něco sladkého. A protože jsme omezili klasické cukrovinky a cukry jako takové, musela jsem se porozhlédnout po nějaké náhradě. Vyzkoušeli jsme muffiny z ovesných vloček s hruškou a kořením. Každý si je zamiluje a navíc budou určitě chutnat i dětem.  POČET KUSŮ: 24   ČAS PŘÍPRAVY: 10 minut  ČAS PEČENÍ: 25 - 35 minut 2 hrnky ovesných vloček 2 hrnky mandlového mléka1 velká nebo 2 menší hrušky4-5 lžic medu ( sirupu z agáve nebo javorového sirupu )1 vejce3 lžíce semínek ...

Více »

Večeře v Čestru

DSC_0098

Tento týden jsem oslavil své další narozeniny a Marika mi připravila krásné překvapení. Dlouze mě natahovala a nechala v nejistotě, kam vlastně vyrazíme na večeři, až jsem to skoro nevydržel. Jsem rád v obraze a nejistota ve mě hlodala už od rána. Když jsme dorazili do Čestru, měl jsem obrovskou radost, protože tahle restaurace byla už nějakou chvilku v mém hledáčku.    Čestr spadá pod společnost Ambiente a jedná se o opravdu vydařenou restauraci. Přestože jsme tam byli ve středu večer a podnik byl narvaný až k prasknutí, ocenili ...

Více »

Čokoládová quinoa

DSC_0299

Dříve jsme doma moc nesnídali, ale právě díky zaměření se na zdravou stravu, jsme se naučili začít každý den snídaní. Ale není snídaně jako snídaně, zprvu jsme si dělali jen ovesné kaše, ale aby nám to nezevšednělo, neustále hledáme nějakou inspiraci. A tak jsem si jeden den udělala čokoládovou quinou. Nejen, že vypadá krásně, ale navíc skvěle chutná a je plná bílkovin, minerálů, antioxidantů a je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny.   Porce: 1    Čas: 20 minut 1/2 hrnku quinoa1 hrnek vody1 hrnek kokosového mléka2 lžíce kakaa2 lžíce ...

Více »

Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré

DSC_0536

U našeho místního řezníka jsme si koupili opravdu krásný kousek hovězí kližky. Měl jsem zprvu menší obavy, protože při představě guláše od rodičů, v dobách mého dětství, jsem kližku moc nemusel. A tak jsem si řekl, že už jen proto se do ní pustíme a tuhle nepěknou představu nahradíme něčím neodolatelným. A povedlo se, ať žije hovězí kližka!!! Počet porcí: 4    Čas přípravy: 20minut    Doba pečení: 3 hodiny  Hovězí na víně:600g hovězí kližky150g slaniny1 cibule1 mrkev1 petržel1/2 středně velkého celeru50ml brandy300ml červeného vínalžíce ...

Více »

Hruškový cheesecake

DSC_0569

Je to až k nevíře, ale cheesecake jsem zatím nikdy nedělala. Ani nevím proč? A přitom ho Jirka naprosto zbožňuje. Když jsme byli spolu před nějakým časem v Anglii a on tam na něj narazil, úplně tomu propadl. Byl to tedy můj první pokus o něj a nedopadl vůbec špatně. V mých očích by mohl být samozřejmě o něco lepší, ale toho mého strávníka jsem uspokojila a to je to nejdůležitější :) Počet porcí: 10-12    Doba přípravy: 20 minut    Pečení: 70 minut  2 hrušky400g ricotty400g smetanového sýra200g moučkového cukru4 lžíce medu3 vejce1 ...

Více »

Asijské čočkové placičky

DSC_0043

Od té doby, co jsme si začátkem roku uvařili doma vietnamskou polévku Pho Bo, jsme se na ni stali naprosto závislí. Není proto divu, že poměrně dost často, nám to po celém bytě krásně voní po koření a bylinkách. Ale tento víkend se stalo nečekané! Polévku jsme snědli a nepřipravili se na další vývar. Zbyly nám nějaké bylinky a tak jsme se rozhodli, že trošku zaimprovizujeme. Vytáhli jsme červenou čočku, koření, bylinky a výsledek byl nečekaně vydařený! Asijské čočkové placičky tak byly na světě. 1 hrnek červené čočky1/4 hrnku rýžové ...

Více »

Chef time fest

DSC_0015

Sice je to trošku s křížkem po funuse, ale nedalo mi to a musel jsem o téhle třítýdenní akci (od 20. ledna do 5. února) napsat. Všichni jsme zvyklí, že food festivalů je poměrně dost a rodí se jako houby po dešti. O to více jsem byl potěšený, že Chef Time Fest se naprosto vymyká všem zaběhlým představám. Snaží se více přiblížit nejlepší české šéfkuchaře nám, obyčejným smrtelníkům. Vše se nese v duchu kvality a né kvantity, jak to bývá u jiných food festivalů. I přesto, že se jedná o vysokou gastronomii, člověk se nemusí bát předpokládané ...

Více »

Ema Mamisu

1507121_619962831462717_1758655931320840075_n

Bude to pár měsíců, kdy jsem úplnou náhodou na trhu koupila ručně mačkanou misku, kterou už jste měli možnost několikrát vidět na blogu, třeba tady nebo i zde. V té době jsem vůbec netušila, co jsem si to vlastně přinesla domů, ale věděla jsem, že jde o něco originálního a určitě to nebude poslední kousek z této dílny. Shoda náhod tomu chtěla a my jsme se asi před dvěma týdny poprvé osobně seznámili s dvojicí usměvavých autorek této ručně vyráběné keramiky a porcelánu. Bára a Petra tvoří pod značkou Ema Mamisu a od konce minulého roku mají svůj ...

Více »

Polévka z pečené brokolice a fenyklu

DSC_0311

Vím, že Marika má vždy velkou chuť na něco teplého do žaludku, když se vrátí z práce. A než abych vymýšlel něco složitého, co zabere moc práce, rozhodl jsem se pro "zelenou" polévku, taková vitamínová bomba. Když jsem zkoumal, kolik a jaké vitamíny, všechny použité ingredience obsahují, nestačil jsem se divit. Už po přečtení jsem cítil, jak se mi zvyšuje imunita a tělo jásalo radostí :)  Porce: 4    Čas:30 minut 1 menší brokolice1 střední fenykl3 stroužky česnekuhrst čerstvého špenátu1l zeleninového vývaru (nebo ...

Více »

Salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikovým dresinkem

DSC_0266

Je to k nevíře, ale přechod na zdravější stravu se nás drží a nechce pustit. Samozřejmě, že jednou za čas zhřešíme, ale snažíme se vymýšlet pořád nové a zajímavé chutě, aby nám to nezevšednělo. A daří se!!! A protože Jirka by bez kousku masa dlouho nevydržel, připravila jsem pro něj salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikový dresink. Ten si chrochtal :) Porce: 2    Čas: 10minut Salát:mix salátových listů8 plátků Roastbeefučervená cibuleborůvkypiniové oříšky Dresink:1/4 hrnku olivového oleje1/2 hrnku borůvek1/4 hrnku balzamikového ...

Více »