Muffiny z ovesných vloček a hrušky

DSC_0075

V průběhu týdne poměrně dost často dostáváme chuť na něco sladkého. A protože jsme omezili klasické cukrovinky a cukry jako takové, musela jsem se porozhlédnout po nějaké náhradě. Vyzkoušeli jsme muffiny z ovesných vloček s hruškou a kořením. Každý si je zamiluje a navíc budou určitě chutnat i dětem.  POČET KUSŮ: 24   ČAS PŘÍPRAVY: 10 minut  ČAS PEČENÍ: 25 - 35 minut 2 hrnky ovesných vloček 2 hrnky mandlového mléka1 velká nebo 2 menší hrušky4-5 lžic medu ( sirupu z agáve nebo javorového sirupu )1 vejce3 lžíce semínek ...

Více »

Večeře v Čestru

DSC_0098

Tento týden jsem oslavil své další narozeniny a Marika mi připravila krásné překvapení. Dlouze mě natahovala a nechala v nejistotě, kam vlastně vyrazíme na večeři, až jsem to skoro nevydržel. Jsem rád v obraze a nejistota ve mě hlodala už od rána. Když jsme dorazili do Čestru, měl jsem obrovskou radost, protože tahle restaurace byla už nějakou chvilku v mém hledáčku.    Čestr spadá pod společnost Ambiente a jedná se o opravdu vydařenou restauraci. Přestože jsme tam byli ve středu večer a podnik byl narvaný až k prasknutí, ocenili ...

Více »

Čokoládová quinoa

DSC_0299

Dříve jsme doma moc nesnídali, ale právě díky zaměření se na zdravou stravu, jsme se naučili začít každý den snídaní. Ale není snídaně jako snídaně, zprvu jsme si dělali jen ovesné kaše, ale aby nám to nezevšednělo, neustále hledáme nějakou inspiraci. A tak jsem si jeden den udělala čokoládovou quinou. Nejen, že vypadá krásně, ale navíc skvěle chutná a je plná bílkovin, minerálů, antioxidantů a je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny.   Porce: 1    Čas: 20 minut 1/2 hrnku quinoa1 hrnek vody1 hrnek kokosového mléka2 lžíce kakaa2 lžíce ...

Více »

Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré

DSC_0536

U našeho místního řezníka jsme si koupili opravdu krásný kousek hovězí kližky. Měl jsem zprvu menší obavy, protože při představě guláše od rodičů, v dobách mého dětství, jsem kližku moc nemusel. A tak jsem si řekl, že už jen proto se do ní pustíme a tuhle nepěknou představu nahradíme něčím neodolatelným. A povedlo se, ať žije hovězí kližka!!! Počet porcí: 4    Čas přípravy: 20minut    Doba pečení: 3 hodiny  Hovězí na víně:600g hovězí kližky150g slaniny1 cibule1 mrkev1 petržel1/2 středně velkého celeru50ml brandy300ml červeného vínalžíce ...

Více »

Hruškový cheesecake

DSC_0569

Je to až k nevíře, ale cheesecake jsem zatím nikdy nedělala. Ani nevím proč? A přitom ho Jirka naprosto zbožňuje. Když jsme byli spolu před nějakým časem v Anglii a on tam na něj narazil, úplně tomu propadl. Byl to tedy můj první pokus o něj a nedopadl vůbec špatně. V mých očích by mohl být samozřejmě o něco lepší, ale toho mého strávníka jsem uspokojila a to je to nejdůležitější :) Počet porcí: 10-12    Doba přípravy: 20 minut    Pečení: 70 minut  2 hrušky400g ricotty400g smetanového sýra200g moučkového cukru4 lžíce medu3 vejce1 ...

Více »

Asijské čočkové placičky

DSC_0043

Od té doby, co jsme si začátkem roku uvařili doma vietnamskou polévku Pho Bo, jsme se na ni stali naprosto závislí. Není proto divu, že poměrně dost často, nám to po celém bytě krásně voní po koření a bylinkách. Ale tento víkend se stalo nečekané! Polévku jsme snědli a nepřipravili se na další vývar. Zbyly nám nějaké bylinky a tak jsme se rozhodli, že trošku zaimprovizujeme. Vytáhli jsme červenou čočku, koření, bylinky a výsledek byl nečekaně vydařený! Asijské čočkové placičky tak byly na světě. 1 hrnek červené čočky1/4 hrnku rýžové ...

Více »

Chef time fest

DSC_0015

Sice je to trošku s křížkem po funuse, ale nedalo mi to a musel jsem o téhle třítýdenní akci (od 20. ledna do 5. února) napsat. Všichni jsme zvyklí, že food festivalů je poměrně dost a rodí se jako houby po dešti. O to více jsem byl potěšený, že Chef Time Fest se naprosto vymyká všem zaběhlým představám. Snaží se více přiblížit nejlepší české šéfkuchaře nám, obyčejným smrtelníkům. Vše se nese v duchu kvality a né kvantity, jak to bývá u jiných food festivalů. I přesto, že se jedná o vysokou gastronomii, člověk se nemusí bát předpokládané ...

Více »

Ema Mamisu

1507121_619962831462717_1758655931320840075_n

Bude to pár měsíců, kdy jsem úplnou náhodou na trhu koupila ručně mačkanou misku, kterou už jste měli možnost několikrát vidět na blogu, třeba tady nebo i zde. V té době jsem vůbec netušila, co jsem si to vlastně přinesla domů, ale věděla jsem, že jde o něco originálního a určitě to nebude poslední kousek z této dílny. Shoda náhod tomu chtěla a my jsme se asi před dvěma týdny poprvé osobně seznámili s dvojicí usměvavých autorek této ručně vyráběné keramiky a porcelánu. Bára a Petra tvoří pod značkou Ema Mamisu a od konce minulého roku mají svůj ...

Více »

Polévka z pečené brokolice a fenyklu

DSC_0311

Vím, že Marika má vždy velkou chuť na něco teplého do žaludku, když se vrátí z práce. A než abych vymýšlel něco složitého, co zabere moc práce, rozhodl jsem se pro "zelenou" polévku, taková vitamínová bomba. Když jsem zkoumal, kolik a jaké vitamíny, všechny použité ingredience obsahují, nestačil jsem se divit. Už po přečtení jsem cítil, jak se mi zvyšuje imunita a tělo jásalo radostí :)  Porce: 4    Čas:30 minut 1 menší brokolice1 střední fenykl3 stroužky česnekuhrst čerstvého špenátu1l zeleninového vývaru (nebo ...

Více »

Salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikovým dresinkem

DSC_0266

Je to k nevíře, ale přechod na zdravější stravu se nás drží a nechce pustit. Samozřejmě, že jednou za čas zhřešíme, ale snažíme se vymýšlet pořád nové a zajímavé chutě, aby nám to nezevšednělo. A daří se!!! A protože Jirka by bez kousku masa dlouho nevydržel, připravila jsem pro něj salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikový dresink. Ten si chrochtal :) Porce: 2    Čas: 10minut Salát:mix salátových listů8 plátků Roastbeefučervená cibuleborůvkypiniové oříšky Dresink:1/4 hrnku olivového oleje1/2 hrnku borůvek1/4 hrnku balzamikového ...

Více »

Křehký koláč z jablek a pomeranče

DSC_0046-1024x680

Poslední dobou se snažíme omezit sladké a abychom byli upřímní, je to strašně těžké. Proto si čas od času uděláme nějakou tu dobrotu, která stojí za ten malý hřích. A tenhle koláč za to rozhodně stojí! Jablka s pomerančem jdou krásně k sobě a kardamon je jen takovou voňavou tečkou na konec. Těsto:160g studeného másla na malé kostičky280g hladké mouky1/2 lžičky mořské soli3 lžičky třtinového cukru100g řeckého jogurtu Plnění:600g jablek1 pomeranč30g hladké mouky150g třtinového cukru1/2 lžičky čerstvě namletého kardamonu Hledala ...

Více »

Tříchodové menu v Le Grill

DSC_0336

Do dnešního dne, jsme na blogu moc nedávali příspěvky s našimi doporučeními restaurací, bister a kaváren, které jsme navštívili a mohli bychom je doporučit. To chceme v tomto roce změnit a rádi se tak podělit o skvělé tipy, kam si zajít na dobré jídlo nebo jen tak posedět. Říkali jsme si, že i nám udělá velkou radost, když nám někdo dá echo na dobrý podnik, ze kterého odcházíme spokojení. A abychom přidali i něco navíc, rozhodli jsme se, že se pro vás z každé návštěvy pokusíme dostat recept na jedno jídlo z aktuálního menu. První vlaštovkou je ...

Více »