Chřestové risotto

DSC_0168

Nemůžeme si pomoct a musíme sem dát další recept, ve kterém jsme použili čerstvý, zelený chřest. Byla by to přeci nesmírná škoda, kdybychom téhle sezónní suroviny nevyužili co nejvíce je to možné. A tak jsme se rozhodli udělat si skvělé krémové risotto, které samo o sobě milujeme a je možné si ho připravit na miliony různých způsobů. A jaké risotto máte nejraději vy? Porce: 4      Čas: 30 minut 400g Arborio rýžešalotkasvazek zeleného chřestu1,5 dcl bílého vínaolivový olej50g másla50g strouhaného parmezánu1l zeleninového vývarusůl, ...

Více »

Těstoviny s hráškovým pestem

DSC_0186

Už v minulém příspěvku jsme dělali jarní jídlo a to chřestový salát se zálivkou z vinného octa. Vítáme tak jaro otevřenou náručí a využíváme všeho co nám v tuto dobu nabízí. A není toho málo :) Pro tentokrát jsme si uvařili těstoviny s hráškovým pestem a zeleným chřestem.  400g těstovin300g čerstvého zeleného hrášku300g zeleného chřestu100g pesta2 lžíce citrónové kůry2 lžíce citrónové šťávy2 lžíce olivového olejehrst čerstvé mátysůl, pepřparmazán   Barvy na talíři jsou jednoduše neodolatelné, jaro z něj úplně čiší a já jsem si toto ...

Více »

Chřestový salát se zálivkou z vinného octa

DSC_0230

Nevím jak vy, ale my si jarní počasí užíváme plnými doušky. Venku je krásně, slunce svítí a teploty se šplhají nahoru. Naprosto ideální čas pustit se do dokonale barevných salátů a nejde začít ničím jiným než zeleným chřestem, jehož sezóna právě začíná. Je to náš první a určitě né poslední recept s tímhle krasavcem.  Počet porcí: 2  Čas: 15 minut Salát:8ks zeleného chřestu2 mkrvesvazek ředkvičekpažitkakozí sýrlískové oříšky Zálivka:2 lžíce vinného octa6 lžic olivového oleje1 lžička medusůl, pepř Příprava salátu nezabere téměř žádný čas ...

Více »

Závitky z bílé ředkve a zeleného hrášku

DSC_9694

Rádi k nám domů zveme známé a kamarády, protože se rádi obklopujeme dobrou společností. Spousta z vás se nás pak ptá, co jsme připravovali a jak, aby věděli jak si mají poradit s (ne)čekanou návštěvu oni sami. Rozhodli jsme se, že vám dáme pár tipů, aby jste věděli pro co sáhnout do ledničky, když jde do tuhého :) Závitky z bílé ředkve a zeleného hrášku:bílá ředkev250g zeleného hrášku1/2 hrsti čerstvé máty1/2 hrsti čerstvé bazalkyšťáva z poloviny citrónu2 lžíce černého sezamusůl, pepř  Aby jste váš večer trošku ozvláštnili něčím ...

Více »

Hruškové smoothie s chia semínky

DSC_9019-1024x682

Ještě nedávno se nám stávalo, že jsme ráno zapomínali na to nejdůležitější. Snídaně jsme prostě odbývali a celé dopoledne jsme pak trpěli a nedočkavě vyhlíželi čas oběda. Je to už pár měsíců, kdy jsme si řekli, že snídaním musíme dát nějaký řád. Ti co nás sledují pravidelně ví, že se už na blogu objevil recept třeba na ovesnou kaši  nebo čokoládovou quinou, se kterými máte plno energie až do oběda. Dnes pro vás máme recept na hruškové smoothie s chia semínky. Jeho příprava vám zabere minimum času a co si budeme povídat, to se prostě hodí! ...

Více »

Raw brownies

DSC_9668

Příští týden nás čeká catering, kde si klient přál zařadit do nabídky i raw food a tak nám nezbývalo nic jiného, než si vše nastudovat a vyzkoušet. No a tak vznikl tenhle super dezert v našem podání. Nemusíte se bát, že bychom na raw foof přešli úplně, přeci jen maso je maso :) Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42°C. Ideální pro tento typ jídla je ovoce, zelenina, všechny druhy oříšků a semínek. Jasně, člověk se musí dost vzdělávat, pokud by se chtěl zaměřit jen ...

Více »

Výlet na sever Čech

DSC_0005

Minulý víkend jsme se rozhodli trošku odpočívat. Přece jen, poslední dobou je toho opravdu hodně a už nám pomaličku docházely síly. Vyrazili jsme tak na sever Čech, kde jsme si zarezervovali apartmá na celý víkend. Těšili jsme se, že si zajdeme na nějakou tu masáž, vypneme při procházkách po okolí a užijeme si dobré jídlo. Pravdou je, že jsme si to užili na plno, ale netušili jsme, že na konci víkendu budeme unavenější než před tím :) To nic nedělání je opravdu unavující! Hned první den jsme vyrazili na zámek Sychrov, který by alespoň ...

Více »

Velikonoční plněná vejce

DSC_9046

Přátelé, pokud vás trápí myšlenka, co zítra provedete s vykoledovanými vajíčky, tak pro vás mám řešení. Dnes se vrhneme na plněná vajíčka. Nejde o nic převratného, ale když se to povede vypadá a chutná to skvěle. Jirka vajíčka zbožňuje v jakémkoliv stavu, takže přípravu tohohle receptu si vážně užil :-). Tajně si myslím, že nejradši má ale stejně vajíčkový salát, protože při jeho konzumaci vždycky rád zavzpomíná na dětství. Pokud to máte stejně, recept na vajíčkový salát najdete zde, ale teď už zpátky k plněným vajíčkům. PORCE: 10 kusů ...

Více »

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

DSC_8981-1024x682

Je poměrně zvláštní jakým způsobem vznikají některé naše recepty. Měl jsem chuť na rajčatovou polévku, ale tak nějak jsem si říkal, že by bylo škoda toho nevyužít a neposkytnout vám recept. Ale zase klasickou rajčatovou polévku si dnes umí udělat skoro každý, takže jsem chvíli brouzdal po kuchyni a přemýšlel co s tím udělat. Vznikla skvělá, krémová polévka s nádechem Asie, ke které jsem si udělal petrželové a mrkvové hranolky. Rychlé a přitom netradiční jídlo. Porce: 4     Čas: 30 minut Polévka:2 plechovky kvalitních loupaných ...

Více »

Čokoládové suflé s vanilkovým krémem

DSC_0145

Sladkého se nemůžu nabažit, ale poslední dobou jsme ho museli hodně omezit. Nedá se to však vydržet celou dobu a když už máme zhřešit, tak pořádně :) Proto jsme se rozhodli udělat si čokoládové suflé, jehož chuť odlehčíme vanilkovým krémem. Čokoládový zázrak, ale to uvidíte sami :-)   Porce: 4-6    Čas: 60 minut Čokoládové suflé:150g kvalitní čokolády 85%4 vejce2 lžičky hladké pohankové mouky100g třtinového cukru4 lžíce Cordialumáslo na vymazání formiček2 hrsti vlašských ořechů6ks kardamonu Vanilkový krém:4 žloutky2 lžíce třtinového ...

Více »

Restaurace AvantGarde

DSC_0558

Jakožto food blogerů se nás poměrně dost našich přátel ptá, kam bychom jim doporučili zajít si na romantickou večeři, business oběd nebo jen klasický víkendový brunch s přáteli nebo rodinou. Popravdě s Marikou se né vždy úplně shodneme na určitém podniku. Většinou máme každý svého vlastního favorita, který přeci MUSÍ být o něco lepší než návrh druhé strany. V minulém týdnu se ovšem stalo něco nečekaného ..... našli jsme shodu v názoru. Po ochutnání nového menu v restauraci AvantGarde, jsme nemohli jinak. Šéfkuchař Honza Kvasnička vaří se svým ...

Více »