Hruškový cheesecake

DSC_0569

Je to až k nevíře, ale cheesecake jsem zatím nikdy nedělala. Ani nevím proč? A přitom ho Jirka naprosto zbožňuje. Když jsme byli spolu před nějakým časem v Anglii a on tam na něj narazil, úplně tomu propadl. Byl to tedy můj první pokus o něj a nedopadl vůbec špatně. V mých očích by mohl být samozřejmě o něco lepší, ale toho mého strávníka jsem uspokojila a to je to nejdůležitější :) Počet porcí: 10-12    Doba přípravy: 20 minut    Pečení: 70 minut  2 hrušky400g ricotty400g smetanového sýra200g moučkového cukru4 lžíce medu3 vejce1 ...

Více »

Asijské čočkové placičky

DSC_0043

Od té doby, co jsme si začátkem roku uvařili doma vietnamskou polévku Pho Bo, jsme se na ni stali naprosto závislí. Není proto divu, že poměrně dost často, nám to po celém bytě krásně voní po koření a bylinkách. Ale tento víkend se stalo nečekané! Polévku jsme snědli a nepřipravili se na další vývar. Zbyly nám nějaké bylinky a tak jsme se rozhodli, že trošku zaimprovizujeme. Vytáhli jsme červenou čočku, koření, bylinky a výsledek byl nečekaně vydařený! Asijské čočkové placičky tak byly na světě. 1 hrnek červené čočky1/4 hrnku rýžové ...

Více »

Chef time fest

DSC_0015

Sice je to trošku s křížkem po funuse, ale nedalo mi to a musel jsem o téhle třítýdenní akci (od 20. ledna do 5. února) napsat. Všichni jsme zvyklí, že food festivalů je poměrně dost a rodí se jako houby po dešti. O to více jsem byl potěšený, že Chef Time Fest se naprosto vymyká všem zaběhlým představám. Snaží se více přiblížit nejlepší české šéfkuchaře nám, obyčejným smrtelníkům. Vše se nese v duchu kvality a né kvantity, jak to bývá u jiných food festivalů. I přesto, že se jedná o vysokou gastronomii, člověk se nemusí bát předpokládané ...

Více »

Ema Mamisu

1507121_619962831462717_1758655931320840075_n

Bude to pár měsíců, kdy jsem úplnou náhodou na trhu koupila ručně mačkanou misku, kterou už jste měli možnost několikrát vidět na blogu, třeba tady nebo i zde. V té době jsem vůbec netušila, co jsem si to vlastně přinesla domů, ale věděla jsem, že jde o něco originálního a určitě to nebude poslední kousek z této dílny. Shoda náhod tomu chtěla a my jsme se asi před dvěma týdny poprvé osobně seznámili s dvojicí usměvavých autorek této ručně vyráběné keramiky a porcelánu. Bára a Petra tvoří pod značkou Ema Mamisu a od konce minulého roku mají svůj ...

Více »

Polévka z pečené brokolice a fenyklu

DSC_0311

Vím, že Marika má vždy velkou chuť na něco teplého do žaludku, když se vrátí z práce. A než abych vymýšlel něco složitého, co zabere moc práce, rozhodl jsem se pro "zelenou" polévku, taková vitamínová bomba. Když jsem zkoumal, kolik a jaké vitamíny, všechny použité ingredience obsahují, nestačil jsem se divit. Už po přečtení jsem cítil, jak se mi zvyšuje imunita a tělo jásalo radostí :)  Porce: 4    Čas:30 minut 1 menší brokolice1 střední fenykl3 stroužky česnekuhrst čerstvého špenátu1l zeleninového vývaru (nebo ...

Více »

Salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikovým dresinkem

DSC_0266

Je to k nevíře, ale přechod na zdravější stravu se nás drží a nechce pustit. Samozřejmě, že jednou za čas zhřešíme, ale snažíme se vymýšlet pořád nové a zajímavé chutě, aby nám to nezevšednělo. A daří se!!! A protože Jirka by bez kousku masa dlouho nevydržel, připravila jsem pro něj salát s roastbeefem a borůvkovo-balzamikový dresink. Ten si chrochtal :) Porce: 2    Čas: 10minut Salát:mix salátových listů8 plátků Roastbeefučervená cibuleborůvkypiniové oříšky Dresink:1/4 hrnku olivového oleje1/2 hrnku borůvek1/4 hrnku balzamikového ...

Více »

Křehký koláč z jablek a pomeranče

DSC_0046-1024x680

Poslední dobou se snažíme omezit sladké a abychom byli upřímní, je to strašně těžké. Proto si čas od času uděláme nějakou tu dobrotu, která stojí za ten malý hřích. A tenhle koláč za to rozhodně stojí! Jablka s pomerančem jdou krásně k sobě a kardamon je jen takovou voňavou tečkou na konec. Těsto:160g studeného másla na malé kostičky280g hladké mouky1/2 lžičky mořské soli3 lžičky třtinového cukru100g řeckého jogurtu Plnění:600g jablek1 pomeranč30g hladké mouky150g třtinového cukru1/2 lžičky čerstvě namletého kardamonu Hledala ...

Více »

Tříchodové menu v Le Grill

DSC_0336

Do dnešního dne, jsme na blogu moc nedávali příspěvky s našimi doporučeními restaurací, bister a kaváren, které jsme navštívili a mohli bychom je doporučit. To chceme v tomto roce změnit a rádi se tak podělit o skvělé tipy, kam si zajít na dobré jídlo nebo jen tak posedět. Říkali jsme si, že i nám udělá velkou radost, když nám někdo dá echo na dobrý podnik, ze kterého odcházíme spokojení. A abychom přidali i něco navíc, rozhodli jsme se, že se pro vás z každé návštěvy pokusíme dostat recept na jedno jídlo z aktuálního menu. První vlaštovkou je ...

Více »

Designové utěrky

úvodní

Po všech možných i nemožných průtazích se snad blíží naše avizované stěhování a tak v bytě řešíme různé detaily a vychytávky. Myslím, že Jirka ze mě už musí šílet, ale mě tyhle pitominky prostě baví. Doufám, že v tom nejsem sama a i vám se tahle inspirace v podobě designových utěrek bude líbit.            1. nordicday.cz , 2. nordicday.cz , 3. kitchenetteshop.cz , 4. ikea.com, 5. ikea.com ,             6. nordicday.cz , 7. bellarose.cz , 8. kitchenetteshop.cz ZDROJ: nordicday.cz, kitchenetteshop.cz, bellarose.cz, ikea.com, ...

Více »

Steamed pork buns

DSC_0019

Omlouvám se za anglický název dnešního receptu, ale český ekvivalent se mi nezdá nijak přitažlivý. Kdybychom se snažili přeložit volně do češtiny, jednalo by se nespíš o Knedlíky na páře plněné vepřovým masem. No uznejte sami, že Steamed buns, zní mnohem lépe. Vím, že klasické pork buns vypadají trošku jinak, ale to bychom nebyli my, abychom si to neudělali po našem :) Vepřové maso:600g pěkného vepřového kousku (bůček nebo krkovice)sůllžíce hnědého cukručerstvá chilli paprička2-3 lžíce rybí omáčkylimetabadyánolej Knedlíčky:340g hladké ...

Více »

Celerový salát s jablkem a hroznovým vínem

DSC_0226

Je to k neuvěření, ale až na pár hříchů v podobě vaflí a jiných lahůdek, se stále držíme zdravé stravy. Pokud jste na tom stejně jako my a už vám klasické listí leze i ušima, tenhle skvělý recept vám přijde vhod.  Porce: 4  Čas: 15 minut Salát:1 menší hlávka celeru1 jablko4 stonky řapíkatého celeru1 hrst hroznového vína (bez pecek)1 hrst vlašských ořechů1 jarní cibulka Zálivka:2 lžíce dijonské hořčice4 lžíce olivového oleje2 lžíce vinného octasůl, pepř  U salátů je ta výhoda, že stačí všechno nakrájet, smíchat s vytvořeným dresingem. ...

Více »

Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou

DSC_0157

Většina rodin roky co roky, používá jeden a ten samý recept na sekanou, ikdyž by se na tom mohli pořádně vyřádit. Stačí přidat do masové směsi jiné koření, slaninu nebo třeba sýr a hned dostane jídlo naprosto jiný rozměr. My jsme si tentokrát udělali sekanou, která jsme nakonec podávali s rajčatovo-cizrnovou omáčkou a nemohli jsme si to vynachválit. Porce: 4   Čas: 60 minut 400g mletého hovězího100g mletého vepřového1 cibule1 lžička kmínuhrst čerstvého koriandrulžíce dijonské hořčiceslanina nebo pancetta80g čedaru1 starší houska1 ...

Více »