Raw brownies

DSC_9668

Příští týden nás čeká catering, kde si klient přál zařadit do nabídky i raw food a tak nám nezbývalo nic jiného, než si vše nastudovat a vyzkoušet. No a tak vznikl tenhle super dezert v našem podání. Nemusíte se bát, že bychom na raw foof přešli úplně, přeci jen maso je maso :) Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42°C. Ideální pro tento typ jídla je ovoce, zelenina, všechny druhy oříšků a semínek. Jasně, člověk se musí dost vzdělávat, pokud by se chtěl zaměřit jen ...

Více »

Výlet na sever Čech

DSC_0005

Minulý víkend jsme se rozhodli trošku odpočívat. Přece jen, poslední dobou je toho opravdu hodně a už nám pomaličku docházely síly. Vyrazili jsme tak na sever Čech, kde jsme si zarezervovali apartmá na celý víkend. Těšili jsme se, že si zajdeme na nějakou tu masáž, vypneme při procházkách po okolí a užijeme si dobré jídlo. Pravdou je, že jsme si to užili na plno, ale netušili jsme, že na konci víkendu budeme unavenější než před tím :) To nic nedělání je opravdu unavující! Hned první den jsme vyrazili na zámek Sychrov, který by alespoň ...

Více »

Velikonoční plněná vejce

DSC_9046

Přátelé, pokud vás trápí myšlenka, co zítra provedete s vykoledovanými vajíčky, tak pro vás mám řešení. Dnes se vrhneme na plněná vajíčka. Nejde o nic převratného, ale když se to povede vypadá a chutná to skvěle. Jirka vajíčka zbožňuje v jakémkoliv stavu, takže přípravu tohohle receptu si vážně užil :-). Tajně si myslím, že nejradši má ale stejně vajíčkový salát, protože při jeho konzumaci vždycky rád zavzpomíná na dětství. Pokud to máte stejně, recept na vajíčkový salát najdete zde, ale teď už zpátky k plněným vajíčkům. PORCE: 10 kusů ...

Více »

Rajčatová polévka s kokosovým mlékem a se zeleninovými hranolky

DSC_8981-1024x682

Je poměrně zvláštní jakým způsobem vznikají některé naše recepty. Měl jsem chuť na rajčatovou polévku, ale tak nějak jsem si říkal, že by bylo škoda toho nevyužít a neposkytnout vám recept. Ale zase klasickou rajčatovou polévku si dnes umí udělat skoro každý, takže jsem chvíli brouzdal po kuchyni a přemýšlel co s tím udělat. Vznikla skvělá, krémová polévka s nádechem Asie, ke které jsem si udělal petrželové a mrkvové hranolky. Rychlé a přitom netradiční jídlo. Porce: 4     Čas: 30 minut Polévka:2 plechovky kvalitních loupaných ...

Více »

Čokoládové suflé s vanilkovým krémem

DSC_0145

Sladkého se nemůžu nabažit, ale poslední dobou jsme ho museli hodně omezit. Nedá se to však vydržet celou dobu a když už máme zhřešit, tak pořádně :) Proto jsme se rozhodli udělat si čokoládové suflé, jehož chuť odlehčíme vanilkovým krémem. Čokoládový zázrak, ale to uvidíte sami :-)   Porce: 4-6    Čas: 60 minut Čokoládové suflé:150g kvalitní čokolády 85%4 vejce2 lžičky hladké pohankové mouky100g třtinového cukru4 lžíce Cordialumáslo na vymazání formiček2 hrsti vlašských ořechů6ks kardamonu Vanilkový krém:4 žloutky2 lžíce třtinového ...

Více »

Restaurace AvantGarde

DSC_0558

Jakožto food blogerů se nás poměrně dost našich přátel ptá, kam bychom jim doporučili zajít si na romantickou večeři, business oběd nebo jen klasický víkendový brunch s přáteli nebo rodinou. Popravdě s Marikou se né vždy úplně shodneme na určitém podniku. Většinou máme každý svého vlastního favorita, který přeci MUSÍ být o něco lepší než návrh druhé strany. V minulém týdnu se ovšem stalo něco nečekaného ..... našli jsme shodu v názoru. Po ochutnání nového menu v restauraci AvantGarde, jsme nemohli jinak. Šéfkuchař Honza Kvasnička vaří se svým ...

Více »

Roastbeef s béarnskou omáčkou

DSC_0767

Uznáváme, že teď nebyl moc čas tvořit recepty na blog, právě kvůli našemu stěhování, občas jsme nevěděli, kde nám hlava stojí. Ale už jsme téměř ve finále a tak jsme se dnes konečně pustili do plnohodnotného vaření v nové kuchyni. Opravdu mi to chybělo, pustit se do vaření naplno. A tak jsem se dnes pustil rovnou do roastbeefu s béarnskou omáčkou. Lepší začátek v nové kuchyni jsme si nemohli ani přát. Porce: 4   Čas: 60 minut 500g hovězí nízký roštěnecsůl, pepřolej Béarnská omáčka:4 žloutkyšalotka250g rozpuštěného másla2 lžíce bílého ...

Více »

Asijské knedlíčky na páře

DSC_0163

Už od první chvíle, kdy jsme asijské knedlíčky ochutnali, bylo jasné, že se je musíme pokusit udělat sami. Byla by přece velká škoda, kdybychom se něco takového nenaučili dělat. A tak jsme zkoušeli, zkoušeli a zkoušeli, dokud se nám to nepovedlo, přesně podle našich přestav. Udělat si náplň není nijak složité, jen jsou pak potřeba šikovné prsty, které knedlíčku dají požadovaný tvar. Porce: 4    Čas přípravy: 40 minut balení hotových placiček na knedlíčky250g mletého vepřového masa2cm čerstvého zázvoru1 chilli paprička1 jarní cibulka2 ...

Více »

Muffiny z ovesných vloček a hrušky

DSC_0075

V průběhu týdne poměrně dost často dostáváme chuť na něco sladkého. A protože jsme omezili klasické cukrovinky a cukry jako takové, musela jsem se porozhlédnout po nějaké náhradě. Vyzkoušeli jsme muffiny z ovesných vloček s hruškou a kořením. Každý si je zamiluje a navíc budou určitě chutnat i dětem.  POČET KUSŮ: 24   ČAS PŘÍPRAVY: 10 minut  ČAS PEČENÍ: 25 - 35 minut 2 hrnky ovesných vloček 2 hrnky mandlového mléka1 velká nebo 2 menší hrušky4-5 lžic medu ( sirupu z agáve nebo javorového sirupu )1 vejce3 lžíce semínek ...

Více »

Večeře v Čestru

DSC_0098

Tento týden jsem oslavil své další narozeniny a Marika mi připravila krásné překvapení. Dlouze mě natahovala a nechala v nejistotě, kam vlastně vyrazíme na večeři, až jsem to skoro nevydržel. Jsem rád v obraze a nejistota ve mě hlodala už od rána. Když jsme dorazili do Čestru, měl jsem obrovskou radost, protože tahle restaurace byla už nějakou chvilku v mém hledáčku.    Čestr spadá pod společnost Ambiente a jedná se o opravdu vydařenou restauraci. Přestože jsme tam byli ve středu večer a podnik byl narvaný až k prasknutí, ocenili ...

Více »

Čokoládová quinoa

DSC_0299

Dříve jsme doma moc nesnídali, ale právě díky zaměření se na zdravou stravu, jsme se naučili začít každý den snídaní. Ale není snídaně jako snídaně, zprvu jsme si dělali jen ovesné kaše, ale aby nám to nezevšednělo, neustále hledáme nějakou inspiraci. A tak jsem si jeden den udělala čokoládovou quinou. Nejen, že vypadá krásně, ale navíc skvěle chutná a je plná bílkovin, minerálů, antioxidantů a je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny.   Porce: 1    Čas: 20 minut 1/2 hrnku quinoa1 hrnek vody1 hrnek kokosového mléka2 lžíce kakaa2 lžíce ...

Více »

Hovězí kližka na červeném víně s celerovo-bramborovým pyré

DSC_0536

U našeho místního řezníka jsme si koupili opravdu krásný kousek hovězí kližky. Měl jsem zprvu menší obavy, protože při představě guláše od rodičů, v dobách mého dětství, jsem kližku moc nemusel. A tak jsem si řekl, že už jen proto se do ní pustíme a tuhle nepěknou představu nahradíme něčím neodolatelným. A povedlo se, ať žije hovězí kližka!!! Počet porcí: 4    Čas přípravy: 20minut    Doba pečení: 3 hodiny  Hovězí na víně:600g hovězí kližky150g slaniny1 cibule1 mrkev1 petržel1/2 středně velkého celeru50ml brandy300ml červeného vínalžíce ...

Více »