Fazolová polévka dvakrát jinak

DSC_0024-1024x680

Nevím jak vy, ale mě je v tomto zamračeném počasí pořád zima a tak se musím neustále snažit, abych se něčím zahřála. Neustále piji spousty čajů, ale co mě zaručeně uspokojí a pohladí na duši, to je dobrá polévka z domácího vývaru. Jirka těch vývarů nadělal poslední dobou dost, takže máme plný mrazák a v lednici je vždy jeden připravený. Vývar, kam se podíváš. Takže jsem si jeden z nich vzala a tentokrát se pustila do fazolové polévky, z jednoho receptu jsem udělala hned dvě :) Počet porcí: 4    Čas přípravy: 20 minut - 1 cibule- 2 stroužky ...

Více »

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky

DSC_0168-1024x680

Už je to celkem dlouho, co jsme si oblíbila chia semínka v jakékoli podobě. Semínka se staly stálou součástí naší kuchyně a jsou vždy při ruce. Občas je použijeme do smoothie, příkladem může být hruškové smoothie, na které najdete recept zde. Velice často chia semínka používáme na pudink. Protože jsme sehnala krásné zralé mango, tak bylo jasné na co ho použiji. Navíc kombinace manga a kokosu jde skvěle dohromady. Jestli jste zastánci raději něčeho méně exotického, tady je odkaz na malinový chia pudink s čokoládou. Jejich použití je ale mnohem ...

Více »

Batátové placičky se ztraceným vejcem

Skvělý recept na snídani. Batátové placičky se ztraceným vejcem

Jednoho rána jsem se probudil s obrovskou chutí na ztracené vejce. Znáte to určitě sami .... jsou prostě a jednoduše dny, kdy naprosto přesně víte, co budete snídat. Jednou jsou to lívance (recept najdete zde) a podruhé zas třeba ztracené vejce. Takže jdu rovnou do kuchyně a přemýšlím v jakém podání bych si ho dnes mohl udělat. Klasické vejce benedikt nebylo to pravé ořechové a tak jsem se rozhodl udělat si k němu batátové placičky. Lehce asijský nádech byl trefou do černého. Navíc, právě díky použití rýžové mouky, máte bezlepkovou snídani ...

Více »

Hrušková galetka s lískovými ořechy

Hruškový koláč jako od babičky

Je opravdu málo sladkých dezertů a koláčů, které bych si tak oblíbil jako právě tento recept. Kombinace ořechového těsta s ořechovou náplní a domácími hruškami je prostě neodolatelná! Galetky nejen vypadají, ale chutnají opravdu luxusně. Navíc základní recept vás může provázet klidně celým rokem, protože její náplně můžete různě kombinovat podle vlastního rozpoložení a nebo momentální zásobě sezónního surovin. U spousty receptů vidíte plnění pouze ovocem, ať už to je například kombinace několika druhů a nebo jen jedním druhem (švestky, hrušky, ...

Více »

Bloger/ka roku 2015

nomi

Přátelé, stejně jako loni touto dobou i letos právě proběhlo vyhlášení nominovaných blogů v soutěži Blogerka roku 2015 a nově také přibylo hlasování o Blogera roku 2015 a k našemu překvapení je náš blog nominován v obou kategoriích. Asi máme trošku smůlu, že tady zatím není kategorie Blogerský pár roku :), ale třeba se taky dočkáme. Loni jsme se díky vám dostali v kategorii FOOD až do finálové desítky i přes obrovskou konkurenci. Byla to pro nás opravdu velká pocta, že jste nás díky Vašim hlasům dostali takhle daleko.  Pokud nám chcete dát ...

Více »

Kančí ragú

Kančí ragú s kořenovou zeleninou

Rád si jednou za čas uděláme jídlo, které vyžaduje trošku více naší pozornosti a péče. Přece jen, pokud chceme, aby bylo jídlo chuťově dotažené, zabere to rozhodně nějaký ten čas navíc. Ale komu by to vadilo, když se na konci dočkáme naprosto skvělého jídla že? Na tohle jsem já přímo expert, hlavně pokud vařím pro někoho, to si opravdu užívám. A myslím, že do podobného stavu se může lehce dostat opravdu každý. Dá se říct, že jakmile si osvědčíte základy, co k čemu ladí a co se k sobě dokonale hodí, můžete doma kouzlit o sto šest.  Ideálním ...

Více »

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo - indické ghí ( ghee )

Poslední dobou se začínáme čím dál tím více zajímat o zdravější stravu a suroviny. Poznáváme, zkoušíme a testujeme, co všechno se dá s jídlem vymyslet. No a lepší začátek, než přepuštěné máslo jsme si asi vybrat nemohli. Říkáte si, čím je přepuštěné máslo tak zvláštní? Tak dnes se dozvíte pár podrobnějších informací, které jste možná nevěděli.  Přepuštěné máslo znaly již naše babičky, které přepušťováním (pomalým vařením) z másla odstraňovaly přebytečnou vodu a sirovátku. Nakonec jim zůstal krásně žlutý a čirý mléčný tuk. Jehož trvanlivost ...

Více »

VAFLE BEZ LEPKU A LAKTÓZY

Bezlepkovrecept a bezlaktózový recept na vafle

Začátkem roku jsme sem dávali recept na bruselské vafle, odkaz na ně najdete zde. Od té doby jsme je dělali už mnohokrát a zamilovali si je všichni členové rodiny. Říkal jsem si, že bych zkusil nějakou zdravější variantu, protože už nějakou dobu se vyhýbám kravskému mléku a také se snažím omezit lepek. Takže jsem vafle udělal bezlepkové a zároveň bez laktózy. I přesto, že jsou SUPER zdravé, chuťově jsou snad ještě lepší než ty klasické! Čas přípravy: 40 minut      Porce: 4 230g rýžové mouky20g droždí2 vejce200ml kokosového mléka3 lžíce ...

Více »

DOMÁCÍ SIRUPY

Domácí sirupy

Po delší době, jsme pro vás připravili naše oblíbené domácí sirupy, které si můžete u nás koupit. Tentokrát můžete vybírat mezi lipovým, levandulovým, bezovým, tymiánovým nebo třeba rozmarýnovým. Cena za 700 ml je 85 Kč. K osobnímu odběru budou v Praze nebo ve Znojmě. Jinak je samozřejmě můžeme poslat do všech koutů naší krásné země. Výše poštovného bude záležet na počtu odebraných lahví. Pokud si budete chtít nějakou tu lahvinku objednat, pište nám prosím do zpráv nebo na email blog.kitchenstory@gmail.com a do předmětu dejte ...

Více »

Salát s fíky a kozím sýrem

Salát s čerstvými fíky a kozím sýrem

Už nějakou chvíli doma polehávám, protože mi poslední dobou nebylo nijak extra dobře. Řeknu vám, že pár dní nemocenské a už bych se vrátila zpátky do pracovního procesu. Nejsem zvyklá nic nedělat. A nejhorší na tom je, že tím, jak jsem zavřená doma mě ani nenapadá, co bychom si mohli udělat k večeři. Včera mě ale můj drahý manžel překvapil a donesl bedýnku plnou krásně zralých fíků. Jak já jsem se rozzářila. Nic jiného kupovat nemusel, protože všechny ostatní ingredience na dnešní salát, máme permanentně v lednici.  Počet porcí: 4       ...

Více »