Ořechovo-čokoládový koláč

Měla jsem strašnou chuť na něco nevšedního a tak jsem si prolistovala náš nový přírůstek v knihovně, Naše jídlo - přirozeně, od Ikea. Kniha obsahuje spoustu receptů, skvělých fotek a inspirací, jak v kuchyni pracovat mnohem efektivněji. Narazila jsem v kuchařce na čokoládový koláč, ale po vyzkoušení jsem ho musela přejmenovat na ořechový, protože ty tam prostě dominují. Ještě menší úprava receptu a výsledek byl parádní.

DSC_0021

ingredience

300 g ořechů ( např.mix mandlí, lískových a vlašských ořechů )
150 g hořké čokolády (min.85% )
125 g medu
125 g moučkového cukru + na posypání
100 g hladké mouky
60 g másla
1 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky čerstvě namletého hřebíčku
¼ lžičky čerstvě namletého muškátového květu
¼ lžičky čerstvě namletého kardamonu

 

DSC_0191

Koláč mi tak moc chutnal, že během chvíle zmizel. Moc nechybělo a snědla jsem ho celý sama. Rozhodla jsem se tak, že ho udělám i na Street food festival v Praze Holešovicích, kterého se zítra budeme účastnit. Takže pokud nemáš náladu udělat si koláč doma, jednoduše se za námi stav a můžeš ochutnat náš originál. Je skvělé, že právě tento koláč vydrží čerstvý a chutný dlouhou dobu. Teda ovšem pokud ho někdo dřív nesní :)

Můžeš použít jeden druh ořechů, ale přece v rozmanitosti je krása, tak čím více rozdílných oříšků, tím lépe. Ty je potřeba opražit, abychom zvýraznili jejich chuť. Můžeš použít troubu a nebo tak jako my, jednoduše vše opražíš na suché pánvi. Jakmile se začnou oříšky lehce zbarvovat, rozlije se po kuchyni jejich krásná vůně. Už z toho se mi začaly sbíhat sliny. 

 Ve vodní lázní si rozpustíš máslo, med, čokoládu a postupně začni přidávat moučkový cukr, dokud se ti vše dokonale nespojí. V druhé misce si smícháš ořechy, mouku a všechno koření. Pak už se do práce můžeš pustit holýma rukama, tak je to přece jen nejlepší. K ořechům přidej teplou čokoládu a společně pořádně promíchej. Nezbývá už nic jiného, než si přendat směs do pečící formy vyložené pečícím papírem a dát do trouby na 180°C asi 25-30 minut. Po upečení by neměla být spodní část koláče tvrdá, tak ho nesmíš přepéct. To by byl koláč tvrdý a tomu se chceš vyhnout. Nech vychladnout na nějaké mřížce a můžeš se do něho pustit. Pokud se celý nesní, uchovej zbylé kousky v alobalu nebo pečícím papíře. Zabraň přístupu vzduchu ke koláči a ten ti pak vydrží dostatečně dlouho.

Dobrou chuť...

Marika Podpis