Ořechová bábovka bez lepku

Co se bezlepkového pečení týče, trošku jsme s tím v začátcích bojovali. Těsto nelepilo jak jsme byli zvyklí, chovalo se úplně jinak a ve výsledku to byla pěkná sušárna, takže jsme museli každé kousnutí řádně zapít, aby se nám z pusy neprášilo. Ale protože jsme se jen tak nedali a pořád zkoušeli a zkoušeli, nakonec jsme tomu přišli na kloub. Měla jsme z toho tak velkou radost, že se mi povedla a i Jirka, věčný kritik, mi ji pochválil a tak jsem sem recept na ni musela hned dát :)  

DSC_1020
1
Čas přípravy: 20 minut    Čas pečení: 40-50 minut 
 
2 zralé banány
3/4 hrnku bezlepkové mouky (100g)
1 a 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů (150g) + 1/2 hrnku na vysypání formy
3/4 hrnku třtinového cukru (100g)
3/4 hrnku ghee (100g) nebo oleje 
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
1 lžička jedlé sody
 
DSC_1005
 
2

- Troubu si rozehřejte na 160°C, formu na pečení si vymažte přepuštěným máslem a vysypte formu mletými ořechy.

- Vajíčka si postupně rozklepněte a oddělte zvláště žloutky a zvláště bílky. Žloutky společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte. Následně přidejte vanilkový extrakt, rozpuštěné ghee a dobře vyšlehejte do pěny.

- Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, ořechy a sodu. Mouku můžete prosít, aby byla bábovka nadýchanější.

- Banány si oloupejte a zvlášť v misce rozmačkejte vidličkou. Ty pak společně s vyšlehanými žloutky přidejte k suché směsi a vytvořte těsto.

- Jako poslední je třeba vyšlehat bílky, které se do těsta nakonec opatrně vmíchejte.

- Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct na 40-50 minut. Pomocí špejle zkontrolujte jestli je bábovka hotová, musí být po vytáhnutí z bábovky suchá. Ideální je bábovku vyklopit z formy ještě teplou.

DSC_1026 Díky banánu dostanete do těsta vlhkou složku, díky které bude bábovka krásně vláčná. To můžeme potvrdit z vlastních zkušeností, můj první pokus se opravdu nepovedl. To abyste věděli, že i u nás se čas od času něco nepovede :) Důležité je to nezvládat a nezahodit zástěru hned u prvního nezdařeného pokusu. 

Tuhle ořechovou bábovku rozhodně zařadíme do našeho oblíbeného repertoáru k levandulové bábovce (recept najdete zde), kterou jste si všichni moc pochvalovali. Teď jen doufáme, že vám i tenhle kousek bude chutnat stejně, ne-li více :)

Máte svou osvědčenou recepturu na bábovku? Nejvíc by se nám teď hodil bezlepkový recept ;-)  Podělte se!

jmena-marika

  • Ma Jolie Cuisine

    Vypadá moc hezky, zrovna jsem si říkala, že bych měla upéct bábovku, tak se mi recept hodí! :) Tereza

    • Jiří Kuča

      Tak to jsme rádi :) určitě dej vědět, jak se povedla a hlavně jak chutnala :)

      • Ma Jolie Cuisine

        Ahoj, hlášení :D bábovka měla veliký úspěch, přidala jsem do ní ještě chia semínka, jen se po ní zaprášilo, je krásně vláčná, super recept!

        • Jiří Kuča

          Bomba!!!! :) Jsme moc rádi, že měla úspěch :) )

  • Martina Vidová

    Pokud použijete bezlepkovou mouku, tak můžete vyžít i běžné recepty a jen mouku obměnit, nebo se pletu? U nás to vždy vyhrají bábovky se smetanou či tvarohem ;-)

    • Jiří Kuča

      Určitě můžete obměnit běžné recepty :) Jen opatrně, bezlepková mouka se chová trošku jinak než ta klasická, chybí jí ta “lepivá” schopnost. Ale po pár vařeních se to srovná :)

      • Martina Vidová

        A to by právě ta smetana či tvaroh mohly zachránit! ;-)

  • El Krýsová

    Bezlepkovou moukou myslíte nějakou směs (třeba jizerku?) nebo by se dala využít kombinace mouk (kukuřičná, pohanková, rýžová)? S jakým poměrem máte nejlepší zkušenosti?

    • Marika Kučová

      My používáme Dovesfarm nebo Jizerku, ale určitě si můžete namíchat směs vlastní, jen s poměrem Vám neporadím. Zatím jsme ještě nezkoušeli.

  • Martina Vavřincová

    teď jsem dokončila bábovku s avokádem – ale mouka byla normální, takže asi nepomůžu :o ( – ale zase byla bez tuku

    • Jiří Kuča

      A jak se povedla? :) Je to zajímavá kombinace, určitě si s tím nějak poradíme :)

      • Martina Vavřincová

        nebylo to špatné, ale ještě budu ladit – rozpis je na menší bábovku, na normální formu to chce zvýšit asi o třetinu: avokádo rozmixovat dohladka s dvěma žloutky a 90 ml mléka. Zvlášť ušlehat tři bílky na pevný sníh ( tj. po chvíli přidat cca 60 g pískového cukru). Do avokáda vmíchat střídavě 210 g polohrubé mouky, dalších 120 g cukru a opatrně sníh. Část těsta by se měla obarvit kakaem a bábovku mramorovat, ale měla jsem strouhanou hořkou čokoládu, takže jsem střídavě prosypávala těsto při vkládání do formy. Peklo se to asi 40 minut. Příště určitě přidám citronovou kůru. Napadá mě, že vyzkouším vaši bábovku a jen čistě vyměním banán za avokádo. Barva byla rozhodně nevšední :o )

  • Lucie Horakova

    Ahojky, je to poprvé, co k něčemu píšu komentář, ale nedá mi to vás nevychválit..

  • Učitelka Hanička

    V pátek jsem upekla tuto bábovku a všichni se po ní jen olizovali! Byla opravdu výborná. Neměli byste náhodou i recept na nějaké pečivo? Našla jsem u vás recepty na semínkové a oříškové chleby, ale myslím tím třeba osvědčené housky?