Čočková polévka se slaninou

Říká se, že na Nový rok bychom si měli uvařit nějaké jídlo z čočky. To aby se nás po celý rok držely peníze. Nejsem moc na pověry, ale pokud se peněz týče, své štěstí jsem, pro tentokrát, zkusil i já.

čočková polévka Ingredience:

200g čočky
100g uzeného/slaniny
3 lžíce hladké mouky
1 střední cibule
1 větší mrkev
1 petržel
1/4 celeru
2 stroužky česneku
1,5-2l hovězího vývaru
sůl, pepř
majoránka

Nákupní seznam

Ideální je čočku nechat pár hodin před vařením nechat ve vodě odležet. Pak už ti stačí jen vodu osolit a uvařit do měkka. Je těžké říct, jak dlouho zabere vařit čočku, aby byla měkká. Záleží na tom, jak dlouho ji necháš ve vodě odležet. Pokud máš po ruce nějakou pomocnou sílu, tak je právě čas ji využít. Je třeba nakrájet cibuli, uzené na kostičky a na jemno nastrouhat kořenovou zeleninu.  To vše pak orestuj na kapce oleje v hrnci, do kterého přidáš uvařenou čočku a vývar. Hladkou mouku si smíchej v troše vody, tím pak polévku, za stálého míchání, zahustíš. Dochuť solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Důkladně provař, aby v polévce nebyla cítit mouka a nakonec dozdob čerstvou majoránkou.

Tipy:

1) Místo moukou, můžeš polévku zahustit tím, že rozmixuješ 1/3 čočky.

2) Skvělý tip, na který jsme narazili teprve nedávno, je použít do čočky taky bylinku saturejku. Zabraňuje nadýmání, takže se pak nemusíš bát zamoření bytu.

3) Pro vegetariány je další možností, použít místo hovězího vývaru, vývar zeleninový. Navíc se dá opražená slanina nahradit na másle opečenou houskou na kostičky. 

JIrka podpis