Mrkvový dort

To že se rádi potkáváme s přáteli je už nejspíš jasná věc :) Ale že rádi své kamarády překvapujeme, to se určitě neví. Pro našeho kamaráda Adama jsme uspořádali takovou menší tajnou narozeninovou oslavu. Snad se nám to povedlo a Adam dostal nejen dárky, ale taky mrkvový dort, který jsem pro něj upekla. Tak mrkněte na naše nové video :)

 

11
Forma:  průměr 23 cm
Čas přípravy: 60 minut
Čas pečení: 60 minut
 
Ingredience:
 
350 g mrkve
4 vejce
180 g kokosového cukru
50 ml javorového sirupu
200 ml kokosového oleje
80 ml kokosového mléka
200 g špaldové mouky
150 g mletých vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 kypřící prášek
špetka soli
kokosový olej na vymazání formy
strouhaný kokos na vysypání formy 
 
Krém:
 
200 g másla o pokojové teplotě
375 g žervé
50 g moučkového cukru
50 ml javorového sirupu
kůra z chemicky neošetřeného citrónu
 
K dozdobení:
vlašské ořechy
 
DSC_7759
 
2
- Troubu rozehřejte na 170°C a formu vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem.
 
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
 
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Za stálého míchání postupně přidejte javorový sirup, olej a mléko. Ke směsi vsypte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
 
- V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte. Nakonec vše smíchejte dohromady a těsto vlijte do připravené formy. Pečte 60 minut.
 
- Mezitím co se bude péct korpus, připravte těsto. Smíchejte všechny ingredience a nakonec přidejte na jemno nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Krém vložte do lednice.
 
- Upečený korpus nechte na mřížce vychladnout a pak seřízněte do roviny vrchní část. Korpus rozřízněte na dvě půlky a jednotlivé vrstvy namažte krémem a pak i celý dort dokola. Nakonec dort ozdobte vlašskými ořechy podle své fantazie.
 
Tip: Pokud budete potřebovat vytvořit krém bez obsahu laktózy, nahraďte máslo a žervé stejným množstvím kokosové smetany. A pro bezlepkovou variantu nahraďte špaldovou mouku například rýžovou ve stejném poměru. 
 
DSC_7785 DSC_7818
Foto a video: Lucie Fenclová
 
Adam do poslední chvíle netušil, že se na něj něco chystá, takže překvapit se nám ho podařilo dokonale a my jsme si tak užili další skvělý večer ve společnosti přátel. Není nad to obklopovat se lidmi, se kterými je vám dobře a pokud k tomu máte ještě nějaké to dobré jídlo a pití … v takové situaci musí být každému opravdu krásně :)  
jmena-marika1
  • Petr Horenek

    Kliknul jsem na bezlepkové recepty a jako první se mi objevil Mrkvový dort, kde jednou z hlavních přísad je špaldová mouka. Víte vůbec co je to bezlepková dieta ? Špalda je mouka, která obsahuje ještě víc lepku než pšenice a jídlo tedy logicky s touhle moukou nemůže být bezlepkové.