Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Je mi jasné, jak se právě teď tváříš - "Přidávat pomeranč do polévky??? To už se vážně zbláznili?" :) Uznávám, taky jsme byli na vážkách, jestli to k sobě bude ladit nebo ne a musím přiznat, že polévka byla prostě a jednoduše boží!!! Vykašli se na předsudky a rozhodně ji vyzkoušej!

DSC_0425

ingredience-300x176

4 větší mrkve
1 pomeranč
2-3 cm čerstvého zázvoru
1 l zeleninového vývaru
1 šalotka
1 -2 lžíce másla
sůl, pepř

 

Je až zarážející, jaké chutě jdou k sobě. Člověk by se opravdu neměl bát, zkoušet nové věci. Nejenže se mu tím otevírají neskutečně možnosti, ale s nadsázkou se dá říct, že nikdy už nemusí jíst to samé :) Přesně to samé se poslední dobou stává nám. Při hledání nových kombinací a nových receptů, si už ani nepamatuju, kdy jsme si stejné jídlo udělali dvakrát za sebou. A ne, že by nám nechutnalo :) ale kdy má člověk tolik možností, proč by neustále jedl k nedělnímu obědu hovězí vývar a řízky s bramborem? Dost už bylo filozofování a jdeme na recept!

Na troše másla jsem si orestoval na jemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný kousek zázvoru. Nechceme, aby nám šalotka zhnědla, takže stačí lehce zpěnit a můžeme přidat očištěnou a nakrájenou mrkev. Ideální je, dělat všechno ve větším hrnci, aby se nám mrkev pěkně jemně opekla. Pokud ne, nic se neděje. Všechno zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pozvolna vařit, přibližně 20 minut, dokud nám mrkev nezměkne.

DSC_0424

Čím déle budeš mrkev vařit, tím bude ztrácet svou barvu. Mrkev nemusí být úplně měkká, stačí aby byla tak akorát, stejně ji pak proženeme pod noži mixéru. Všechno rozmixuj a pokud budeš chtít docílit ideálního stavu polévky, nakonec ji ještě přes sítko přepasíruj. Zbavíš se tak větších kousků, které v polévce mít nechceš.

Hrnec dej zpátky na plotnu a teď je čas polévku dochutit. Sůl, pepř, šťáva u jednoho pomeranče a kůra alespoň z jedné jeho poloviny, kterou do polévky nastrouhejte. Při ochucování se řiď hlavně vlastní chutí a pocity, tohle záleží na každém zvlášť. Při dochucování jídla dokážu strávit klidně i pět minut. Občas to vypadá, že už jsem se do jídla pustil sám rovnou z plotny, jak pořád ochutnávám :) Pokud máš pocit, že je polévka málo řízná, přidej ještě zázvor. Ideální je, aby žádná z těch chutí nijak nedominovala a vše krásně ladilo.Na konec můžeš přidat trošku smetany, která polévku zjemní.

Tak co, stálo to za těch 30 minut práce?

JIrka-podpis-300x223

  • Lenka

    kůra se má nastrouhat, nebo celá jen vyvařit?

    • Kitchen Story

      Kůra se musí nastrouhat :) Omlouvám se, že jsme to tam nenapsali

      • Lenka

        nevadí,člověka to napadne , jen jsem se ujišťovala. děkuji :-) Jdu na ni :-) L.

      • MD

        Tak proc to tam nedopisete?

  • Lenka

    polévka je luxusní

    • Kitchen Story

      To jsme moc rádi :) nám taky neskutečně chutnala!

  • Zuzka

    Tuto polévku jsem ochutnala včera v Ugově salaterii a je výborná, takže dnes repete doma. Díky za recept! Pouze mám výhrady k té kůře, tu strouhat nebudu, protože BIO pomeranče nemám a ty neBIO mají kůru chemicky ošetřenou natolik, že jim mytí nepomůže.

    • Jiří Kuča

      To jsme rádi, že chutnala :) S tou kůrou musí člověk opatrně, pokud nejsou BIO tak je raději nepoužívejte. Ani nevíme, že ji v salaterii mají :)