MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S REBARBOROU A JAHODAMI

Sladké se u nás doma nedělá nijak často a o to více si toho užíváme, když se do něčeho pustíme. Na sladké pečení je Marika odborník a dnešní mřížkový koláč s kombinací rebarbory a jahod je neodolatelný. Kdybych si měl vybrat, tenhle koláč rozhodně zařadíme mezi své nejoblíbenější. Těsto je krásně křehké a díky sladko-kyselé náplni si ho rozhodně zamilujete i vy.

DSC_3943
11
Porce: forma průměru 28cm
Příprava: 30 minut + 1 hodina chladnutí těsta
Pečení: 40-45 minut
 
Těsto:
280 g hladké špaldové mouky
250 g studeného másla
30 g třtinového cukru
1 vejce
2-4 lžíce studené vody
špetka soli
 
Náplň:
300 g rebarbory
300 g jahod
140 g třtinového cukru
2-3 lžíce hladké špaldové mouky
šťáva z poloviny citrónu

  DSC_3934

2

- V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku.

- Přidejte vejce a studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do lednice.

- V další míse smíchejte suroviny na náplň. Cukr, 2-3 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte, tak aby se rebarbora i jahody obalily.

- Troubu rozehřejte na 180 °C a formu na koláč vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.

- Ze zchladlého těsta odřízněte 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválejte na vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč.

- Opatrně, za pomoci válečku, přesuňte těsto do formy a prsty zlehka vmačkejte a vytvarujte okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízněte.

- Na takto připravené těsto poklaďte náplň.

- Ze zbylého těsta vyválejte plát vysoký 3 – 4 mm, ze kterého pomocí nože utvořte dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky.

- Ty pak následně přes sebe klaďte a provlékejte tak, abyste vytvořili mřížku.

- Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 – 45 minut.

TISKNOUT RECEPT

DSC_3936

Kombinace rebarbory a jahod je podle mě jedna z nejlepších vynálezů v kuchyni :) Už naše babičky věděly, že tohle prostě funguje. U nás si mřížkový koláč vysloužil své místo na výslunní. Může se zdát, že mřížka bývá pracná, ale jeden dva koláče a člověku to ani nepřijde. 

Co vy a koláče? Jaký je váš oblíbený, zaručený recept?

jmena-jirka1

  • Barová Rtina

    Máme tři nejoblíbenější: můj muž dělává (tohle je jeho doména:-)) čokoládový koláč s karamelizovanými ořechy, a já zbývající dva – malinový se sněhovými pusinkami a rebarborový z křehkého těsta se zakysanou smetanou.

    Ale tenhle vypadá výborně, také zkusím, díky za recept.

    • Jiří Kuča

      Všechny tři varianty zní naprosto skvěle!!! To je fakt něco :)

  • Katka P.

    Koláč vypadá luxusně :-)
    Ráda bych jej vyzkoušela, jenom jsem v receptu nenašla v jak velké koláčové formě jste koláč pekli – aby sedělo množství surovin uvedených v receptu a nebylo těsta buď málo nebo moc (přecejen se nevyrábí pouze jedna velikost těchto forem).
    Děkuji za odpověď.

    • Jiří Kuča

      Moc díky za upozornění, forma byla velká 28cm :)

  • Martina Mangova

    Včera jsem upekla a je to opravdu luxus. Děkuju! :)

    • Jiří Kuča

      Super ! To máme radost :)