Květáková polévka s parmezánem

Dokud je venku ještě chladno, musíme sem dát jeden ze starších receptů na nejlepší květákovou polévku, kterou jsme kdy měli. A protože je celkem hutná, tak se do toho chladnějšího počasí se ideálně hodí. Květákovou polévku jako takovou známe asi všichni z dětství, ale zkuste si uvařit tuhle vytuněnou verzi. Tady je na ni recept.

DSC_2600
1
Porce: 4           Čas přípravy: 30 minut
 
1-1,5l zeleninového vývaru 
olivový olej
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 střední brambora
80g celeru
1/2 hlávky květáku (250g) + na ozdobu
50g parmezánu
80-100ml smetany
6 plátků slaniny
1/2 hrsti hladkolisté petržele
sůl, pepř
 
2

- Ve větším hrnci si na kapce olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli, brambor, celer i květák. Nebojte se pokud se něco lehce přichytí, barva rovná se chuť.

- Zalijte zeleninovým vývarem a nechte 15-20 minut vařit, aby všechno dostatečně změklo.

- Mezitím si bokem na pánvi orestujte slaninu a na malé kousky nakrájený květák. Použijeme to na dozdobení, je to taková třešnička na dortu. Restujte tak dlouho, dokud nebude slanina pěkně křupavá. Lehce osolte, opepřete a stáhněte z plamene.

- Polévku rozmixujte do hladka, buď tyčovým mixérem a nebo jako my použijte blender. Vraťte zpátky do hrnce a dejte zahřát na plotnu. 

- K finálnímu dochucení do polévky přepasírujte stroužek česneku, přidejte smetanu a nastrouhaný parmezán. Dobře promíchejte a počkejte dokud se sýr nerozpustí. 

- Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, nařeďte ji zeleninovým vývarem.  

- Před podáváním posypte opečenou slaninou a květákem, troška čerstvé petržele nahoru a dílo je hotovo.

DSC_2605 Díky použitému parmezánu je polévka krásně krémová a právě protože není jen z květáku, je plná různých chutí a vůní. Jen chci upozornit na tu finální tečku nahoře, opečenou slaninu s květákem. Když ji Jirka připravoval, musel to dělat na dvakrát, protože je to vážně skvělé a tu první várku jsme snědli během minutky. No to víte, člověk ochutnává, ochutnává a ochutnává, až za chvíli už není co ochutnávat. Tak jen opatrně a nikoho k tomu nepusťte :)

Dobrou chuť!

jmena-marika

 

  • http://www.svecphoto.com/ Michal Svec

    A kde vemu zeleninový vývar?

    • Jiří Kuča

      To je vždycky dobré mít po ruce :) A když není, hoďte to hrnce 1 mrkev, 1/2 větší cibule, 1 petržel, kousek celeru, 2ks bobkového listu a vše na kapce oleje opečte do hněda. Pak to zalijte vodou, přiveďte k varu, osolte a na středním plameni nechte vařit 25 minut. A máte krásný vývar k použití :)