Kohout na víně

Není nad to mít dobré přátelé, kteří se s námi podělí vždy o to nejlepší ze svého okolí. Zdárným příkladem je kamarád Lukáš, který nám nabídl, že doveze volně paseného kohoutka od pana Tvarůžka. Je skvělé vědět, odkud kousek masa, který přistane na vašem talíři, pochází. Byl jsem tak nadšený, že jsem ani minutku neváhal a chtěl jsem mít kohoutka u nás v kuchyni a pustit se do něj. A co jiného z něj připravit, než klasický francouzský recept coq au vin neboli kohouta na víně. 

Kohout na víně

ingredience1

Počet porcí: 4    Čas přípravy: 30 minut    Doba dušení: 2,5 hodiny

mladý kohoutek
olivový olej
2 šalotky
3 stroužky česneku
200g anglické slaniny
svazek bouqet garni (snítky šalvěje, 2x rozmarýnu, 3x tymiánu a 2x bobkového listu)
2 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
250g hnědých žampiónů
100ml Brandy
lžíce rajčatového protlaku
500ml červeného vína
5 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
sůl
máslo
Kohout na víně

Výstřižek

- Kohouta si naporcujte na menší kousky. Každý z nich řádné osolte a opepřete.- V rozpáleném hrnci si na kapce olivového oleje opečte kousky kohouta ze všech stran, abychom získali barvu. Barva rovná se chuť.

- Kohouta vyjměte a dejte bokem. Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou cibuli, polovinu anglické slaniny, jednu mrkev, jednu petržel, celer a celé žampiony. Ideálně, aby dostaly pěknou, lehce hnědou barvu. 

- Přidejte k orestované zelenině lžíci rajčatového protlaku a nechte opéct. Jestli se přichytí na dno hrnce, nevadí, jen se zintenzivní jeho chuť.-  Nalijte do hrnce brandy a nechte odpařit všechen alkohol.

 - Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vložte zpět kousky opečeného kouhouta a zbylé koření (bouqet garni, nové koření a celý pepř).

- Stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Takto nechte táhnout přibližně 2-2,5 hodiny. Záleží na velikosti kouhout. 

- Na zvláštní pánvi orestujte zbylou mrkev, petržel a slaninu, což použijeme k servírování.

- Hotového kohouta vyndejte ven a z omáčky vyhoďte bouqet garni. Omáčku přiveďte k varu a nechte lehce zredukovat. Dobře ochuťte a stáhněte z plamene. Na poslední chvíli přihoďte kousek másla, abychom omáčku doladili k dokonalosti.

- Kohouta podávejte přelitého omáčkou společně s orestovanou zeleninou a čerstvou petrželí.

Kohout na víně

Někdo je zvyklý podávat jídla už přímo naaranžovaná na talíři, ale toto jídlo si absolutně říká o servírování ve velké míse. Máme rádi, když jsou jídla uprostřed stolu a lidé si je podávají mezi sebou. Můžou si jednoduše vybrat, jestli si kohoutka dají s úžasnou bramborovu kaší a nebo jen s kouskem čerstvé bagety. S čím by jste si ho dali vy? 

JIrka-podpis-300x223