Jarní závitky

Nedávno jsem dostal strašnou chuť udělat si něco asijského. Tak jsem prošel pár kuchařek, mrknul na internet a nakonec si vybral. Uděláme si tento týden v asijském duchu. Není na tom nic složitého. A dnes se vrhneme na předkrm. Co jiného by to mělo být, než jarní závitky, že?

Jarní závitky Ingredience:

cca 20 plátků těsta na jarní závitky
225g mletého vepřového masa
100g loupaných krevet
arašídový olej (může být i slunečnicový)
6 sušených hub šitake
100g bambusových výkonků
225g sójových výhonků
1 jarní cibulka
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lehce rozšlehaný bílek

Nákupní seznam

Jarní závitky je strašně lehké udělat. Navíc člověk přesně ví, co si do nich dal a náplň si může každý podle sebe lehce upravit. Jako první věc je potřeba, namočit si sušené houby šitake do vody, aby ti změkly. Už jsem je viděl prodávat v obchodě i čerstvé, jen záleží jestli na ně taky narazíš. Nejsou zas tak obvyklé v našich obchodech. Houby si nakrájej na tenké plátky. Použij jen hlavičku, nožky bývají tvrdé. Wok pánev si pořádně rozehřej s lžící oleje. Začni s mletým masem, které lehce osol a opékej, dokud nezmění barvu. K masu po chvíli přidej lžíci sójové omáčky, bambusové výhonky na plátky a houby. Pořád nech pod pánví pěkně přitopeno. Jen tam nech silný plamen a míchej přibližně 3 minutky. Vmíchej krevety, dej jim tak 2 minutky, než krásně zrůžoví a pak už jen sójové výhonky, kterým stačí jen minutka. Odstav z plotny a přidej tam krásně zelenou jarní cibulku. Tahle barva se tam prostě bude úžasně vyjímat. Nech chvíli vychladnout, ať se ti s tím dobře pracuje a vrhneme se na balení.

Jarní závitky Balení závitků se neboj, chce to trochu trpělivosti, ale po zabalení dvou ti to půjde od ruky. Teda nesmíš mít obě ruce levé :) Tak jako já, když jsem se do těsta snažil nacpat více náplně než uváděli. Psali jedna lžička, jen mě to připadalo dost málo, tak jsem tam toho chtěl dát víc. Uznávám, měli pravdu. Jedna lžička bohatě stačí. U každého balení těsta na jarní závitky je návod, který tě celým procesem provede, tak jen ve zkratce. Rýžový papír si namočíš na chvíli do vody a pak dáš na suchou plochu, kde ho budeš chtít zabalit. Přidáš JEDNU LŽIČKU náplně a už jen zbývá, správně poskládat strany těsta, aby se ti náplň nedostávala ven. Rozšlehaný bílek použij na potření konce těsta, díky kterému ti zůstane přilepený na rolce a nebude ti nikde plandat. Jakmile máš všechno zabalené, můžeš přikročit k poslednímu kroku smažení. Vyzkoušel jsem, že je mnohem lepší si dát do menšího hrnce více oleje, aby jsi měla závitky ponořené celé v oleji. Ty pak smažíš při vysoké teplotě oleje do zezlátnutí. Upozorňuju, že při vysoké teplotě je to opravdu rychlost s jakou se smaží. Člověk na chvíli odběhne a místo zlatých závitků má černé uhlíky. Jen si to pohlídej, ať pak můžeš dosyta vychutnat plody své práce.

JIrka podpis

Jarní závitky