Jarní kuřátko s bramborovou kaší s houbami

V obchodě jsem narazil na krásná jarní kuřátka a jednoduše jsem je tam nemohl nechat. Vypadaly vážně roztomile a já jsem je chtěl vždycky vyzkoušet. Přece jen, kdy se ti poštěstí mít na talíři celé kuřátko jen pro sebe? Na začátku jsem si myslel, že nemám šanci ho spořádat, ale bylo to tak vynikající, že jsem po Marice dojel i zbytky.

DSC_0208-1024x680

ingredience

2 jarní kuřátka
citrón
čerstvá šalvěj
brambory
sušené houby
mléko
máslo
sůl, pepř
olivový olej
 

DSC_0214-1024x680

 Jarní kuřátka si musíš pořádně osolit, nejen na povrchu, ale taky uvnitř, aby se sůl dostala opravdu všude. Vem za to pořádně a chytni kuřátko pevně do rukou, nemusíš se bát, opravdu tě nekousne. Opepři, přidej pár kapek olivového oleje a všechno do kuřátka vmasíruj. Taková masáž kuřátku jenom prospěje. Dovnitř kuřátka můžeš přidat nějaké bylinky, my jsme pro tentokrát zvolili šalvěj. Kuřátko můžeš lehce pokapat i citrónovou šťávou a do pekáče s nimi, dokud nebudou krásně dozlatova upečená a masíčko bude od kosti odpadat. Já mám raději kuřátko lehce připečené, když je kůžička opravdu krásně křupavá. Vždycky jsme se s bráchou prali o ten nejvíce připečený kousek. Do dneška to u nás funguje, kdy se s bráchou předháníme, kdo si zamluví ten nejlepší kousek kuřete. 

Brambory si oloupej, dej vařit a aby jídlo bylo lehce nevšední, vytáhli jsme naše zásoby sušených hub a přidali je k bramborům. Protože budeme dělat bramborovou kaši, můžeš brambory nechat po uvaření v teplé vodě, dokud nebudeš mít kuřátko hotové. Není přece nic horšího, než studená bramborová kaše. Pamatuji si, když dávala babička hrnec s brambory do ložnice pod peřinu, aby zůstaly dlouho teplé. My je jednoduše necháme v teplé vodě a začneme je mixovat těsně před podáváním. Je lepší si ohřát i trošku mléka, které budeš do bramborové kaše dávat. Opět tím oddálíš vystydnutí bramborové kaše. Takže vrhneme se na ni! Brambory s houbami slij (vodu si schovej, je to super vývar, ze kterého si můžeš udělat výbornou bramborovou polévku), přidej k nim teplé mléko (opravdoví fajnšmekři můžou použít smetánku), kousíček másla, sůl, pepř a všechno to společně pořádně rozmixuj. Jako obvykle musíš ochutnávat a popřípadě dochutit solí a pepřem. 

DSC_0253-1024x680

 Miluju tyhle ochucené bramborové kaše. Proč nepovýšit obyčejnou bramborovou kaši na něco naprosto dokonalého, když máme tu možnost, že? Ať už to jsou sušené houby, spousta různých bylinek a nebo orestovaná cibulka se slaninkou, pokaždé je to nádherná souhra chutí. Chuťově úžasně doplní skvěle upečené kuřátko. 

Dobrou chuť

JIrka podpis

  • Jana

    Krásné fotečky, a výborný nápad s houbami :)

    • Kitchen Story

      Houby kaši opravdu krásně provoněly :) Už se nemůžeme dočkat, až letos zase vyrazíme do lesů a hájů nasbírat si nějaké do zásoby :)

  • Pingback: xmt85c4wx5ctwxw3tcerthve56