Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Nedávno jsme na blogu zveřejnili recept na mandlový koláč s rebarborou (recept na něj najdete zde) a vážně jsme netušili, že sklidí takový úspěch. A tak jsme se rozhodli, že vám sem přidáme jeden podobný. V tomto receptu jsme použili olivový olej, který koláči dodá na výjimečnosti. Jen se toho nebojte, nebudete litovat!

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

ingredience1

Čas přípravy: 60 minut

200g hladké mouky
225g krystalového cukru
4 vejce
240ml olivového oleje
1 lžička vanilkové esence
1 lžíce Amaretta
3 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
50g mletých mandlí
400g jahod
plátky mandlí
 

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Výstřižek

- Předehřejte si troubu na 180°C a formu na pečení o průměru 26cm vymažte máslem.

- V míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

- V druhé míse, ideálně v robotu, si vyšlehejte žloutky, společně s cukrem, Amarettem a vanilkovou esencí. 

- K vyšlehaným žloutkům následně přidejte všechny zbylé sypké ingredience. Tedy hladkou mouku, kypřící prášek, sůl a mleté mandle. A nechte robotem dobře promíchat. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh, abychom měli těsto krásně nadýchané.

- Těsto nalijte do vymazané formy, na které nahoru poklaďte čerstvé jahody a posypte plátky mandlí. Takto dejte péct do trouby na 45 min.

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Koláč jsem pekla v kulaté formě, ale možná by bylo lepší, kdyby jste si těsto vylili přímo na plech, aby po upečení nebylo tak vysoké. Právě proto, že je těsto lehké a nadýchané, klesly mi jahody při pečení dovnitř koláče a tak nebyly nahoře vůbec vidět. Na výslednou chuť to samozřejmě nemá žádný vliv, jen oku estéta by to mohlo trošku vadit :)

Marika-Podpis-300x214

 

 

  • Zuzana Panschabová

    Delikatesa! Děkuju za další stálici v kuchařce :) Celá chalupa se oblizovala a babička si vzala recept, tak jsem jí odlila Amaretto ;) Jen by mě zajímal detail, do jaké fáze přípravy mám vkomponovat olivový olej? Vmíchala jsem ho mezi žloutky… Nebo jsem ho měla vmíchat až před sněhem z bílků? Pekla jsem na plechu a dala celý prášek do pečiva, výška byla akorát ;)

    • Jiří Kuča

      Děkujeme! To nás opravdu těší, že jste si ji oblíbili :) Olej přidejte už ke žloutkům .)

  • Jana

    Musím Vám pěkně poděkovat, protože od té doby, co jsem tenhle koláč upekla ho musím manželovi péct každý týden :D Musela jsem nahradit jahody jablkem, protože nežijeme v ČR a jahody tady máme k dostání teď jenom mražené ale i s jablkem chutná výborně! Díky za bezva recept. I polévky máte moc dobré ;)

  • Adéla Vařeková

    Vynikající koláč!:) Ten olivový olej, amaretto a vanilkový extrakt mu dodávají úžasné aroma. Mám raději koláče s nižším těstem, tak jsem do dortové formy o průměru 24 cm udělala poloviční dávku těsta a celou dávku jahod a vyšel parádně. :) Váš blog sleduji od zimy (proto jsem jahodový koláč vyzkoušela až teď) a jste pro mě super inspirací v kuchyni. Oblíbila jsem si vaše snídaňová smoothie i kaše, ovesné sušenky s banánem a když jedu na zdravé vlně, tak peču váš bezlepkový chleba se semínky. Díky za skvělé recepty a hodně úspěchů v dalším vaření a tvoření:)

    • Jiří Kuča

      To nás vážně moc těší!!! :) Každá taková reakce je k nezaplacení :)
      Moc děkujeme a ať se vám obře vaří!