Hummus z červené řepy

Každá naše neděle, která se blíží ke svému konci, je téměř stejná. Sedneme si spolu a přemýšlíme, co dalšího budeme vařit, abych si to mohl vzít v pracovním týdnu s sebou na cesty. Upřímně musím říct, že když si neudělám jídlo sebou a musím se někde zastavit, není to vždycky úplně ono. Na cestách dávám přednost lehčímu jídlu, po kterém nemám sto chutí si jít si dát šlofíka. A tak jsme tentokrát přišli s hummusem s červenou řepou.

Hummus z červené řepy
11
Porce: 6 – 8   
Příprava: 30 minut    
Vaření: 1 – 1,5 hodiny
 
250 g sušené cizrny
1 větší vařená červená řepa
50 ml vody z uvařené cizrny
200 ml olivového oleje
3 lžičky tahini
šťáva z 1 citrónu
1 šalotka
2 stroužky česneku
½ chilli papričky
2 lžičky mletého římského kmínu
sůl, pepř
 
K servírování:
čerstvý kopr
½ hrsti mandlí
olivový olej
 
2

- Cizrnu naložte do vlažné vody na 6 až 8 hodin nebo přes noc, aby zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a pro samotné vaření použijte novou. Vařte 1 – 1,5 hodiny do změknutí a nechte vychladnout.

- Cizrnu vložte do stolního mixéru spolu se solí, olivovým olejem, červenou řepou nakrájenou na menší kousky a 50ml vody z cizrny mixujte alespoň 10 minut.

- Přidejte tahini, šťávu z jednoho citrónu a dále mixujte.

- Šalotku spolu česnekem zbavte slupky a vše přidejte do mixéru. Hummus dochuťte římským kmínem, chilli papričkou a pepřem. Vše spolu mixujte dalších 5-10 minut, dokud nebude hummus hladký.

- Hotový hummus podávejte s čerstvě nakrájeným koprem a nasekanými mandlemi.

TISKNOUT RECEPT

Hummus z červené řepy Nejen, že si můžete vzít hummus s sebou na pracovní cesty nebo i třeba na výlety, ale hlavně ho využijete i jako skvělé pohoštění pro návštěvy. Trocha čerstvé zeleniny, kterou nakrájíte na menší kousky a máte něco na zub během pár minut hotové. Ještě jsme nepotkali nikoho, komu by domácí hummus neudělal radost :-)

jmena-jirka1