Hrušková galetka s lískovými ořechy

Je opravdu málo sladkých dezertů a koláčů, které bych si tak oblíbil jako právě tento recept. Kombinace ořechového těsta s ořechovou náplní a domácími hruškami je prostě neodolatelná! Galetky nejen vypadají, ale chutnají opravdu luxusně. Navíc základní recept vás může provázet klidně celým rokem, protože její náplně můžete různě kombinovat podle vlastního rozpoložení a nebo momentální zásobě sezónního surovin. U spousty receptů vidíte plnění pouze ovocem, ať už to je například kombinace několika druhů a nebo jen jedním druhem (švestky, hrušky, atd.) My jsme v našem receptu použili hrušky, pod kterými najdete plnění z ořechů, cukru a skořice ... báječná kombinace!    

Pokud rádi pečete, určitě musíte vyzkoušet náš další skvělý recept na hruškový koláč neboli spíše galetku. Což je slovo převzaté z francouzského jazyka a dnes zastává širokou škálu koláčů v kulaté formě. Hlavní ingrediencí, kterou se všechny recepty na galetky vyznačují je použití čerstvého másla. Takže hlavně žádné náhražky másla přátelé, tuky na pečení nechte v lednici a sáhněte po másle! 

Hruškový koláč jako od babičky

ingredience1

Průměr formy 28cm
 
Těsto:
1 hrnek mletých lískových ořechů
1 hrnek hladké mouky
2 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
12 lžic vychlazeného másla
1 lžíce jablečného cideru
8 lžic ledové vody
 
Náplň:
1 hrnek mletých lískových ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru
4 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky soli
6 lžic másla pokojové teploty
2 větší vejce
1 lžička skořice
 
K dokončení:
4 hrušky
1 vejce
6 lžic třtinového cukru
Hruškový koláč s lískovými oříšky

Výstřižek

- Troubu si rozehřejte na 200°C

Těsto:

- Stejně jako u přípravy většiny koláčů, tak i tady platí, že se nejdříve začíná smícháním "suchých" a "mokrých" ingrediencí zvlášť. Až pak následně přejdeme k promíchání obou směsí dohromady. Začněme tedy tím, že si ve velké míse smícháme všechny suché ingredience - mleté ořechy, hladkou mouku a špetku soli. Pokud jste se tady pozastavili nad tím, že v těstě není žádný cukr, nemějte strach. Náplň bude sama o sobě dost sladká a tak není cukru potřeba.

- Do mísy k suchým ingrediencím přidejte na kousky nakrájené máslo, které je potřeba do těsta dobře zapracovat. Avšak není to jen tak! Pokud pracujete rukama, musíte pracovat opravdu rychle. Máslo je třeba zapracovat tak, aby v těstě zůstaly jen malé kousíčky. Pokud budete pracovat pomalu, máslo se rozpustí a těsto budete mít rozteklé. V opačném případě, jestli v těstě necháte velké kousky másla, při pečení se máslo roztopí a mohla by vám v těstě vzniknout díra. Můžete také použít kráječ na těsto, který vám práci dost usnadní. Ale když jsem to rukama zvládl já, zvládne to každý. Přidáme cider, ledovou vodu a vypracujeme těsto tak, aby bylo pěkně hladké. Pokud bude potřeba, použijte ledovou vodu navíc, ale přidávejte s citem a raději po lžičkách. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny.

Plnění:

- Ve střední míse smíchejte mleté lískové ořechy na náplň, cukr, mouku, skořici a sůl. 

- V druhé míse rozmixujte máslo s vejci a nakonec přidejte k oříškové směsi a dobře promíchejte.

- Těsto se do ledničky dává proto, aby ztuhlo a dobře se s ním pracovalo. I přesto je potřeba s ním manipulovat opravdu s velkou opatrností, aby se nepotrhalo. Odpočinuté těsto vytáhněte z ledničky a rozválejte ho podle velikosti formy, ve které budete galetku péct. A protože se galetka vyznačuje právě tím, že je kus těsta přehnutý přes náplň, přidejte na těstu na průměru přibližně 4 cm navíc, které budete zahýbat dovnitř.

- Formu si vyložte pečícím papírem a těsto na něj přesuňte. Já používám váleček, na který těsto opatrně navinu, dá se tak lépe přesunout do formy. Pokud se stane, že se vám přeci jen těsto v některém místě přetrhne, rozhodně se ho nesnažte spojit v místě dohromady, stejně by nevydrželo. Utrhněte si kousek kraje z těsta a tím vzniklou díru "zalepte".

- Ořechovou náplň rovnoměrně rozložte na těsto tak, aby nezasahovalo až úplně do krajů. Bude se vám pak lépe ohýbat. 

- Na ořechové plnění poklaďte na plátky nakrájené hrušky. My je krájíme v co největším rozměru, tak, aby tvar hrušky byl znatelný. Pokud narazíte na nějakou pecku, určitě ji odstraňte. 

- Okraje těsta založte dovnitř tak, že budou překrývat část hrušek. Následně stačí okraje pomazat rozšlehaným vejcem a okraje i hrušky pocukrovat cukrem. Jako třešničku na dortu můžete galetku posypat rozsekanými lískovými ořechy. 

- Dejte do rouby a pečte 45 minut, dokud není koláč krásně zlatavý a křupavý.

Hruškový koláč s lískovými oříšky

Galetky jako taková, může být i bez náplně, ale proč si ten svět neudělat o něco krásnější, když můžeme, ne? Navíc, ořechové plnění dodá galetce další úžasný chuťový rozměr. Takové milé překvapení.

Jaké ovoce máte na galetce nejraději vy??

JIrka-podpis-300x223

  • Anna

    Dobry vecer, moc dekuji za pekny recept! Rada bych se zeptala, zda nemate s timto testem zkusenost v bezlepkove verzi? Prip. zda mylsite, ze to ma vubec s ryzovou/ pohankouvou moukou smysl zkouset :) ? Diky moc!

    • Jiří Kuča

      Pěkný večer, bohužel zkušenost s bezlepkovým těstem u tohoto receptu nemáme. Ale vůbec bych se nebál použít třeba pohankovou mouku. Jestli budete zkoušet určitě dejte vědět. My se na to co nejdříve také podíváme a zkusíme nějakou bezlepkovou variantu :)

      • Anna

        Moc dekuji za bleskovou odpoved! Zatim mam zkusenosti jen s bezlepkovym testem, kde je nejake “mokra slozka” (jogurt/ kefir/ pyre atd.), a tak mam pred timto trochu respekt :) . Ale zkusim se pochlapit a dam vedet ;) !