Houbová galetka

I když to tento rok vůbec nevypadalo, nakonec jsme se přeci jenom dočkali a mohli vyrazit na houby. Sice jsme původně vyrazili jenom na obyčejnou procházku, ale když jsme tam už byli, jednoduše nám to nedalo a do lesa jsme přeci jen zavítali. Kvůli suchu se v lese nedalo najít ani prašivku a tak jsme ocenili, že alespoň teď jsme mohli nasbírat pár hub. Nedávali jsme tomu velké šance, ale narazili jsme na lišky na okraji lesa a už jsme přemýšleli do čeho se pustíme. Taková houbová galetka vypadala jako dobrý nápad a taky tomu tak bylo. Jen škoda, že jsme nenasbírali i něco jiného, co bychom mohli použít a proto jsme museli sáhnout po žampiónech. Pokud však máte v košíku nasbíráno z lesa mnohem více, rozhodně to použijte :)

11
Příprava: 25 minut
Chladnutí: 1 hodina
Pečení: 35 – 40 minut
 
Na těsto:
140g celozrnné špaldové mouky
100g pohankové mouky
30g strouhaného parmezánu
5 snítek čerstvého tymiánu
140g studeného másla
3-4 lžíce studené vody
špetka soli
 
Na náplň:
1 lžíce másla
1 cibule
100g slaniny
3 stroužky česneku
400g hub
sůl
 
K dokončení:
1 vejce
10 g strouhaného parmazánu 
5 snítek tymiánu
 
DSC_3049 DSC_3080 DSC_3106
2

- V míse smíchejte špaldovou a pohankovou mouku, strouhaný parmazán, tymiánové lístky zbavené dřevnatého stonku a špetku soli. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k sypkým surovinám a začněte směs zpracovávat. Postupně přidávejte ledovou vodu, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky na hodinu odležet. 

- Na pánvi nechte rozpustit máslo. Cibuli se slaninou nakrájejte na kostičky a na pánvi opečte. Jakmile začnou zlátnout, přidejte česnek nakrájený na malé kousky a houby na plátky. Vše dobře osolte, opepřete a restujte 5 minut. 

- Troubu rozehřejte na 180°C. Vychlazené těsto z lednice vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku cca 5 mm a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. 

- Houbovou směs poklaďte na těsto tak, aby kolem zůstalo alespoň 3 cm místa. Tento okraj poté přeložte přes houby. Takto dokončenou galetku potřete rozšlehaným vejcem po okrajích a zasypejte strouhaným parmazánem. Posypejte lístky tymiánu a vložte do trouby na cca 35 – 40 minut. 

DSC_3146 DSC_3127  Foto a video: Lucie Fenclová

Nakonec nezbývá nic jiného, než si k dobrému jídlu udělat i konvici dobrého a horkého čaje. Nedá se nic dělat, jak tomu venku všechno nasvědčuje, podzim je tady v plném proudu a je potřeba zahřát naše žaludky :)  

Pokud jste tak ještě neudělali a nebyli se projít v lese, dokud nám to počasí jakž takž dovoluje, určitě to udělejte, nikdy nevíte na co tam narazíte. A potom si můžete doma udělat úplně hody z toho, co jste tam nasbírali. A ať už to bude třeba houbová galetka podle nás nebo jen houbová smaženice, za tu skvělou chuť lesních hub to rozhodně stojí :)

Dobrou chuť!

jmena-marika-jirka1