Norský losos

Nedávno jsme měli to štěstí, že nás pozvali na degustační večeří do Chateau St. Havel, kde pro nás kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina vytvořili šest pokrmů z norských lososů. Musíme upřímně říct, že jsme byli z připravených jídel opravdu nadšení. Chtěli jsme se tak o tenhle zážitek a pár receptů podělit! 

Filip and Ondra 300 dpi

IMG_2191

IMG_2290

Bylo opravdu skvělé vidět při práci profesionály, kteří svému řemeslu dokonale rozumí. Člověk žije v představě, že o lososovi, zná dostatek věcí, které o něm potřebuje vědět. Ale v průběhu večera jsme zjišťovali spousty zajímavých detailů, o kterých jsme neměli ani páru. 

Hlavní důležitou informací je, že stejně tak jako hovězí nebo vepřové, tak i maso z lososa je rozdělené do několika částí. Jakmile máme lososa vykoštěného a dostaneme z něj tak krásný podlouhlý filet, můžeme ho rozdělit do 5 částí. 

Výstřižek

Nejlepšími kousky jsou jak jinak než maso zobrazené na obrázku jako A a B. U těhto kousků, bych já vůbec nepotřeboval jakékoli tepelné zpracování, je to skvělé maso! Ale dalšími možnostmi, jak ho využít, jsou například steaky. Maso které se nachází za hlavou a na ocase, už zas tak dobré na steaky není, ale je výborné třeba do salátů a nebo na lososový tatarák, to je přeci taky skvělá pochoutka. A pak už nám zbývá pouze pupek lososa, na kterém se nachází nejvíce tuku z celého těla. Ale pozor nic nevyhazovat!!! A to ani zbytky kostry po vykoštění lososa. Všechno to šoupni do hrnce a udělej si z toho skvělý vývar. Nic nesmí přijít nazmar, hlavně když máš opravdu kvalitní rybu, bylo by toho škoda.   

Sashimi 2

Sashimi z lososa s červeným pepřem, citrónovým dresinkem a sezamovým olejem

Tohle jídlo je ideálním příkladem, kde použít právě to nejlepší maso z lososa. Mohl bych ho jíst každý den. Miluji lososa s nádechem Asie. Po pár soustech, kdy jsem sashimi slupnul, jsem začal litovat, že toho nebylo více.

Krém z lososa s kroketou z ricotty a bylinek, bylinkové pesto s vlašskými ořechy

Krém z lososa je skvělým příkladem, na co použít neatraktivní části z ryby, tedy kosti, hlavu a pupek lososa. Vývar vaříme opravdu krátce, je to tedy skvělé zařadit ho do svého kuchařského repertoáru. 

1

Pošírovaný losos marinovaný v bylinkách a mořské soli s maltézskou omáčkou

Kombinace ryby a bulguru je opravdu skvělá. Něco podobného si děláme doma a jde především o rychlost a vyváženost chutí. Kluci to pozdvihli o úroveň výše, kdy v jídle použili citrusy, které úžasně doplnily chuť ryby.

Variace mini burgers s lososem a zeleninovými lupínky

Místo dezertu si na nás připravili variaci mini burgerů. Mě to velký problém nedělalo, ale litoval jsem téměř všech přísedících dívek a dam, které po pěti vydatných pokrmech už neměli žádné místo v žaludku. 

Burgers 1

 Všechny jídla z lososa se vyznačují svou rychlostí, jednoduchostí a výsledná chuť je opravdu skvělá. Věříme, že každý si dokáže připravit výborné jídlo, pokud tomu věnuje dostatek času a své pozornosti. Avšak je důležité nezapomínat na kvalitní suroviny, které v jídle hrají tu nejdůležitější roli. Proto když pojedeš na nákup třeba právě norského lososa, vždy vyžaduj jen to nejlepší a co možná nejčerstvější.

 Pokud si na tyto jídla netroufáš a raději si chceš užít příjemně strávenou chvilku u výborného jídla se svou drahou polovičkou nebo přáteli, zastav se do Chateau St. Havel, kde mají pouze pro tento měsíc vytvořené degustační menu z norského lososa, které jsme měli možnost ochutnat i my.

Výstřižek