Hamburger s domácí houskou

Tento týden začneme pěkně zostra. Uděláme si pořádný hamburger s domácími houskami, cibulovými kroužky a skvělými bramborami jako přílohou. Vyzkoušel jsem dva druhy hamburgerů, jeden klasický s masem a barbecue omáčkou, druhý bezmasý. Oba dva jsou naprosto famózní. Dnes ti ukážu, jak si udělat vlastní housky, pro skvělý masový hamburger. 

Hamburger, cibulové kroužky, domácí houska, barbecue omáčka

Ingredience:

Houska

250g hladké mouky
150ml vlažné vody
15ml olivového oleje
20g čerstvého droždí
1 vejce
2 lžičky soli
1 lžička cukru krupice
sezamová semínka (bílá,černá)
 
 
Burger
250g hovězího mletého masa
1 cibule
listový salát
rajče
čedar
slanina
tymián, sůl, pepř
 
Barbecue omáčka
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička uzené červené papriky
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce vinného octa
5 lžic kečupu
sůl, pepř

Nejdřív si udělej domácí housky. Burger může být sebelepší, ale pokud bulka nebude stát za to, celé jídlo tak dost ztratí. Nechej si vzejít kvásek, čerstvé droždí rozdrob do hrnečku s vlažnou vodou, přidej špetku mouky a cukru. Ulož na několik minut na teplé místo, dokud ti kvásek pěkně nevzejde. Vajíčko si lehce vyšlehej a většinu toho přidej do mouky, spolu s ostatními surovinami a to cukrem, solí, olejem a vzešlým kváskem. Všechno promíchej dohromady, aby ti vzniklo vláčné, mírně lepkavé těsto. Lehce si pomoučni vál, těsto si na něj vyklop a propracuj ho pořádně rukama. Pak už ho jen zbývá přikrýt utěrkou a nechat kynout takovou hodinku.

Jakmile ti těsto krásně vykyne a poskočí, vytvoř si z těsta menší bulky. Já jsem si jich udělal 8 kousků. Menší říkám proto, že při pečení se ti celkem zvětší, tak aby z toho pořád byly bulky a ne menší pecny chleba. Housky potři zbylým rozšlehaným vajíčkem, posyp sezamovými semínky a nech dalších 20 minut odpočívat, než je dáš upéct do trouby. Ty pak necháš v troubě na 180°C, dokud se krásně nezbarví do zlatova.

DSC_2006

DSC_2011

DSC_2016

DSC_2026

DSC_2036

 Zatímco se ti pečou houstičky, připrav si barbecue omáčku. Tenhle recept na jsem viděl dělat Gordona Ramsayho a opravdu stojí za to. Šalotku a česnek si nakrájej na jemno, žádné velké kousky. Tak se soustřeď, ať to nemáš i s kousky prstů. Na kapce oleje nechej šalotku i česnek orestovat. Přidej třtinový cukr. Tady bude lepší si trochu stáhnout plamen, ať máš proces karamelizování lépe pod kontrolou. Nechci samozřejmě radit, zkušenější to určitě zvládnou při plném plameni. Zasypej uzenou červenou paprikou, může být i klasická, ale uzená omáčce dodá krásnou vůni. Nech karamelizovat, všechno se na pánvi pomaloučku, ale jistě spojí. Zakápni worcestrovou omáčkou a vinným octem, tohle určitě nevynechej, troška kyselosti omáčce jenom prospěje. Nech lehce zredukovat, aby tam té tekutiny nebylo tolik a už stačí poslední věc a tou je kvalitní kečup. Promíchej, lehce provař a barbecue omáčku máš připravenou.

DSC_2001

 S masem si moc hlavu nelámej. Pokud koupíš dobré hovězí, na dochucení stačí na drobno nakrájená cibulka, sůl, pepř a trocha toho čerstvého tymiánu. Pokud si netroufáš odhadnout dochucení masa, vem si trochu mletého masa a udělej si ho na pánvi. Při ochutnání pak lehce poznáš, co masu chybí. Při smažení masa, měj na paměti, že čím tlustší hamburger, tím déle je potřeba ho na pánvi nechat. Pořád by měl být střed masa, lehce narůžovělý. Ale ne, že to u tebe v kuchyni bude vypadat jako na kremaci a místo skvělého hamburgeru si uděláš přesušené karbanátky. To už pak zachráníš jedině bramborovou kaší a kyselou okurkou :) Těsně před vyndáním masa z pánve na něj polož kousek čedaru, aby se krásně roztekl. Na vedlejší pánvičce si opeč slaninu. Chuť a křupavost slaninky jenom podpoří neodolatelný výsledek.

Houstičky si rozkroj, přidej barbecue omáčku, listový salát, plátek rajčete, skvělé maso a na vršek slaninu. Na hamburgerech miluju, že se do nich člověk musí pustit holýma rukama. Při pohledu na hamburger se zpočátku zdá, že se nemůže vejít ani do pusy, ale to by byla věčná škoda. První sousto je vždy nejtěžší, ale jakmile se do něj člověk zakousne, už ví, že není cesty zpět. Po puse mu stéká omáčka, šťáva z masa, slaninky a rajčete, vše spojené do ohňostroje chutí. Ruce během chvíle upatlané, pusa umazaná a neodolatelně se plnící žaludek. Při posledních soustech vždycky musím zvolnit tempo, abych si těch pár zbývajících okamžiků s tímhle zázrakem užil co nejvíce.

Příště se mrkneme na variaci hamburgeru bez masa, taková lehčí varianta pro naše drahé polovičky.

Dobrou chuť!

JIrka podpis

DSC_2087