Filet ze pstruha s česnekovou bramborovou kaší a letní zeleninou

Po dlouhé době, jsme měli trošku volnější víkend a tak jsme se mohli také chviličku věnovat naší zahrádce. Upřímně, už to u nás vypadalo jako v pralese. Rajčata se nám tak rozrostla, že jsme se ke zralým plodům téměř nemohli dostat. Ale přeci jen se povedlo a my sklidili naše první plody :) A protože jsme si na trhu nakoupili další skvělé a čerstvé suroviny, udělali jsme si v neděli oběd, o který jsme se s vámi museli podělit. 

Filet ze pstruha s česnekovou bramborovou kaší a letní zeleninou

ingredience1

Čas přípravy: 30 minut   Porce: 2

Ryba
2 filety ze pstruha
máslo
olivový olej
citrón
lískové oříšky
sůl, pepř
 
Česneková bramborová kaše
400g brambor
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku smetany
celá palice česneku
máslo
sůl, pepř
 
Restovaná zelenina
olivový olej
1 fenykl
1 menší cuketa
1 menší červená cibule
hrst cherry rajčat
citrón
sůl, pepř

  Filet ze pstruha s česnekovou bramborovou kaší a letní zeleninou

Výstřižek

- Brambory si oloupejte, umyjte a nakrájené na menší kousky dejte vařit do osolené vody, dokud nezměknou. 

- Palici česneku rozřízněte v polovině a na trošce másla v kastrůlku ho orestujte, aby dostal barvu. Zalijte smetanou a mlékem a nechte lehce vařit, alespoň 5 minut.

- Červenou cibuli si orestujte na velké pánvi, přidejte nakrájený fenykl, cuketu na půl kolečka a cherry rajčata. Dobře osolte a chvíli zarestujte. Zelenina by měla zůstat pevná. Zakápněte šťávou z poloviny citrónu a odstavte. 

- Na zvláštní pánvi si na másle udělejte osolené a opepřené filety ze pstruha. Opékejte jen z jedné strany a to kůží dolů. Rukou je chvíli přidržte, aby se filet nezkroutil a rovnoměrně se opekl. (Filet se dělá jen z jedné strany, aby zůstala ryba pěkně šťavnatá. Pokud máte filet silnější, použijte rozpálené máslo z pod ryby, kterým ho lehce polijete, aby se udělal i horní strana.)

- Hotové brambory slijte a vytvořte si bramborovou kaši. Použijte ochucenou smetanu s mlékem, máslo a sůl podle potřeby.

- Podávejte s nasekanými lískovými oříšky, natí z fenyklu a zakápnuté kvalitním olivovým olejem.

Filet ze pstruha s česnekovou bramborovou kaší a letní zeleninou

Při přípravě bramborové kaše jsme si zvykli, že mléko se smetanou nejdříve vždycky zahřejeme. Díky tomu zůstane kaše déle teplá. Asi se mnou budete souhlasit, že studená bramborová kaše není zrovna nic moc. Dneska jsme si řekli, že bychom bramborovou kaši mohli nějak vylepšit. Smetanu jsme jemně ochutili mírně opečenou hlavičkou česneku. Výsledek byl vážně skvělý. Jen smetanu s mlékem přidávejte postupně, ať máte konzistenci kaše pod kontrolou.

Po takovém obědě je na tom světě hned o něco krásněji :)

JIrka-podpis-300x223