Dýňové risotto se šalvějí

Risotto milujeme nejen pro jeho vynikající chuť, ale především jeho jednoduchost. Jakmile jsme si osvědčili základy receptu, můžeme trochu popustit uzdu fantazii a vymýšlet různé kombinace. Ideální je vybírat si cokoli co právě sezóna nabízí a vzhledem k tomu, že toho teď moc není, rozhodli jsme se spotřebovat poslední zimní zásoby :) Takže risotto s dýní!

Dýňové risotto se šalvějí
11
Porce: 2      Příprava: 30 – 40 minut
 
1 větší šalotka
1/2 dýně Hokaido
5 lístků šalvěje
360g rýže Arborio
200ml bílého polosuchého vína
1l zeleninového vývaru
50g parmazánu
40g másla + na restování
sůl, pepř
  
DSC_3038
2

- Dýni rozpulte, zbavte ji semínek uprostřed a tvrdé slupky. Poté ji nakrájejte na kostičky o rozměru 1x1cm.

- Rozpalte větší pánev a rozpusťte na ní lžíci másla k restování. Šalotku zbavte slupky a nakrájejte ji i lístky šlavěje na velmi jemno. Spolu s nakrájenou dýní je orestujte na pánvi. Dýně může lehce zhnědnout (zkaramelizovat), jen musíte dávat pozor, abyste nepřipálili šalotku. Přisypte rýži Arborio a společně orestujte, dokud neuslyšíte jemné praskání.

- Zalijte 200ml bílého vína a nechte odpařit všechen alkohol. Použijte raději jídlo polosuché a ne moc kyselé, na finálním jídle by to bylo poznat v chuti.

- Po odpaření alkoholu lehce osolte a neustále dolévejte po troškách zeleninový vývar, dokud rýže dostatečně nezměkne. 

- Po uvaření by rýže měla být tak akorát na skus. Poté je třeba do risotta přidat parmazán a máslo, díky čemuž bude risotto pěkně krémové.

- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Dýňové risotto se šalvějí Risotto má být krásně krémové. Musíte tak dát pozor, aby se vám před podáváním nevysušilo. Může se totiž stát, že než dojde k samotnému jídlu, risotto na plotně bude potřebovat trošku vývaru nebo másla :) Jako finální tečku jsme k servírování použili na másle osmažené lístky šalvěje. 

jmena-marika-jirka1