Dýňová polévka se zázvorem a jablkem

Mám velké štěstí, že to do práce nemám moc daleko. Cesta z práce domů mi trvá kolem 15 minut, což opravdu není zas tak hrozné, ale i během té chvíle promrznu až na kost. Na jednu stranu lituji, že ještě není sníh, přece jen Vánoce jsou už za rohem, ale na druhou stranu jsem zas ráda, že se nemusím nikde brodit rozbředlým sněhem. Tak či tak, když přijdu domů, klepu se jako ratlík a moje jediný myšlenky jsou na něco teplého do žaludku. A co jiného si udělat než dobrou, horkou polévku plnou vitamínů? 

DSC_0182

ingredience-300x176

1/2 dýně Hokaido
1 jablko
šalotka
čerstvý zázvor
1/2 citrónu
1000 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany ( na zjemnění, lze vynechat )
olivový olej
máslo
sůl, pepř
 

Na polévkách jsem jednoduše závislá, existuje jich taková spousta, že si jednu a tu samou polévku nemusím znovu udělat celkem dlouhou dobu. Jakmile si osvojíš základy, všechno jde pak tak lehce. A stejně jako každý, i já mám mezi nimi své favority. A tuto polévku do nich určitě zařadím!

Můžeš použít klasický zeleninový vývar a nebo je možnost si vývar udělat přímo z odřezků dýně a vydlabaného vnitřku. O to více budeš mít polévku "dýňovější" :)  

Šalotku si nakrájej na jemno a na kousíčku másla si ji zarestuj. Přidej i kapku olivového oleje, aby se ti máslo nepřipálilo. Přidej po chvíli dýni na menší kousíčky a chvíli ji opékej, aby ti dostala lepší barvu. Barva znamená chuť, to je dobré si pamatovat! Zalij vývarem a nech povařit do měkka.

output_tMMhrd

Jakmile je dýně uvařená, nastrouhej do polévky čerstvý zázvor a celé jablko. V tomhle okamžiku už polévku nevař, aby zůstala cítit čerstvost zázvoru i jablka. Množství je těžké odhadnout, takže musíš vyzkoušet a podle chuti přidávat. Ze začátku dej raději méně a pak přidávej, zpátky to už totiž nevrátíš a spravuje se to dost špatně. Vše rozmixuj tyčovým mixérem a přidej smetanu pro zjemnění. Dochuť solí, pepřem, zakápni šťávou z poloviny citrónu a máš hotovo!

Ať vám chutná!!!

Marika-Podpis-300x214