Domácí ořechová granola

Tím, že se snažíme jíst co nejzdravěji, začali jsme se na snídaně koukat, jako na nejdůležitější jídlo dne a náramně si to užíváme. Snažíme se neustále vymýšlet nové varianty a překvapujeme jeden druhého. Dokonce jsme ochotni si ráno přivstat, abychom snídali společně. Rozhodně stojí za to, udělat si ten den už od začátku krásnější. Jen na chvíli zvolněte a najděte si chvíli jak pro sebe, tak pro svou drahou polovičku. My už se bez toho snad ani neobejdeme a každému to jen doporučujeme :-)

DSC_0100

1
Porce: 4        Čas přípravy: 5 minut        Celkový čas: 20 minut
1 hrnek ovesných vloček ( pro bezlepkovou variantu použijte pohankové nebo rýžové )
1/2 hrnku vlašských ořechů
1/2 lískových ořechů
1/2 hrnku mandlí
1/2 hrnku slunečnicových semínek
3 lžíce lněného semínka
3 lžíce chia semínek
3 lžíce sušených rozinek
3 lžíce třtinového cukru
3 lžíce medu
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce mleté skořice
 
DSC_0077

postup

- vlašské  a lískové ořechy společně s mandlemi nasekejte na menší kousky. Do větší mísy dejte všechny suché ingredience a vše pečlivě promíchejte.

- v malém rendlíku nechte rozpustit kokosový olej společně s medem. Tuto sladkou směs přelijte přes suché ingredience a znovu dobře promíchejte tak, aby pokryla každý kousek.

- na plech dejte pečící papír, na který vysypete vzniklou směs. Dejte do předehřáté trouby na 170°C a pečte po dobu 10-15 minut. Během pečení jednou či dvakrát promíchejte, aby byla byla granola  křupavá ze všech stran.

- ořechovou granolu nechte vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné nádobě.

DSC_0120

Do granoly jsme přidali poměrně velké množství mleté skořice nejen pro její úžasnou vůni, ale i pro její blahodárné účinky. Díky požívání skořice je možné snižovat cholesterol a hladinu krevního cukru. Má dezinfekční a antibiotické účinky, napomáhá k prevenci nachlazení. Ne nadarmo je teď v chladném počasí skořice součástí čajů a svařených vín, protože má schopnost vnitřně zahřát  lidské tělo a rozproudit krev v žilách.

DSC_0115

Naše verze granoly je plná ořechů a tím pádem i spousty dobré energie, která vám pomůže začít den opravdu naplno. My si ji dáváme s manlovým mlékem, ale použít můžete i bílý jogurt ( nejlépe s živými kulturami ). Nebojte se použít třeba i kozí variantu, ta proti kravskému mléku neobsahuje skoro žádné alergeny. Nakonec stačí granolu doplnit nějakým sezónním ovocem a výborná snídaně je na světě.

Už jste někdy granolu pekli u vás doma? Jaká patří mezi vaši nejoblíbenější? Ořechová, čokoládová, kokosová…???

jmena-marika

 

 
  • mlsná máma

    Granolu dělám docela často, poslední dobou mám nejraději pohankovou http://mlsnamama.blogspot.cz/2015/09/pohankova-granola.html :)

    • Jiří Kuča

      My ji taky děláme dost často, už jsme si na to navykli :) Díky za tip, pohankovou určitě vyzkoušíme!

  • Míša

    Vypadá krásně :) ! Já peču můsli/granolu poměrně často ,domů nejradši obyčejnou s ořechy a ovocem a taky je prodávám :D !

    runeatandtravel.blogspot.com

    • Jiří Kuča

      Děkujeme :) Pane jo, prodávat je nás ještě nenapadlo :) zatím je dáváme jako dárky :D

  • LuccaH

    Super, určitě vyzkouším. Dobré to bude, ale kdo má citlivější trávení a chce udělat pro tělo to nejlepší, měl by vločky konzumovat jedině dostatečně uvařené. Těžko se tráví. Takže ovesné kaše, ty jsou taky velká dobrota a uděláte tisíc různých variací!

  • Tereza Pánková

    Já úplně zbožňuju granolu se sušenými brusinkami a pekany. Vím, brusinky jsou v granole běžné, ale já na ně nedám dopustit :) Nedávno jsem ale ochutnala kandovaný ibišek, tak to by mohlo být zajímavé :)

    • Jiří Kuča

      To jsou mi teda super tipy :) Určitě to musíme vyzkoušet! A ten kandovaný ibišek? To URČITĚ může být zajímavé :)