Domácí bramborové noky se šalvějí

V sobotu jsem u našeho místního řezníka narazila na opravdu krásná kachní prsa a musela jsem si jich hned pár koupit, nemohla jsem je tam přeci v žádném případě nechat! Dnes jsme si z nich udělali skvělý oběd. A abych tě trošku navnadila, dnes ti ukážu jakou skvělou přílohu jsme si k tomu udělali.

DSC_0121

ingredience-300x176

500g brambor (4 větší brambory)
150g hladké mouky
1 vejce
hrst šalvěje
sůl

 

Vím, že je člověk tvor líný a mnoho věcí si rád ulehčuje, ale u jídla by to tak být nemělo. Narážím tím na polotovary z obchodů, které si lidé navykli ve velkém nakupovat. Přičemž si většina myslí, že nás to vyjde levněji a úsporu času upřednostňují před výslednou chutí. Je to dost velká škoda, protože zase tolik času příprava těchto noků nezabere, cena je v porovnání s polotovarem v obchodě naprosto zanedbatelná a na konečný výsledek si nikdo nemůže ani v nejmenším stěžovat, protože tyhle noky jsou chuťově dokonalé. 

Nejdříve jsem si uvěřila celé brambory i se šlupkou v mírně osolené vodě a nechala je poté vychladnout, aby se s nimi dalo alespoň trošku pracovat. My děvčata máme práh bolesti posunutý trošku výš než chlapi, takže jsem se do tvorby těsta musela pustit sama :) Brambory jsem si nastrouhala na jemno, přidala k nim 150g hladké mouky, asi dvě špetky soli a na jemno nasekanou šalvěj. Do těsta noků můžeš použít v podstatě jakoukoli bylinku budeš chtít. Ale vždy je nutné brát v potaz, k čemu budeš noky podávat, aby se to spolu moc nepralo. Z vytvořeného těsta si utvoř váleček přibližného průměru 1,5 cm a nožem si nakrájej noky dlouhé 2-3cm. Pak už je zbývá uvařit v dobře osolené vodě, hotové by měly být jakmile vyplují na hladinu.

DSC_0161

Nemohla jsem si odpustit a musela jsem ti ukázat i konečný výsledek. Noky jsme použili jako přílohu k těm skvělým kachním prsům se švestkovou omáčkou. Ještě předtím, než jsem je podávala, lehce jsem si je opekla na pánvi. Přidala jsem na pánev trošku másla, pár lístků šalvěje, aby se máslo krásně provonělo a až pak přidala uvařené noky. Je lepší mít pod pánví pořádně přitopeno, aby se noky zbytečně nerozvařily a jen se na povrchu dozlatova opekly. Můžeš to udělat, ale taky nemusíš :) je to jen taková poslední tečka.

Takže jak na noky už víš a v příštím příspěvku ti ukážu, jak připravit kachní prsa s vynikající švestkovou omáčkou. A nebo máš nějaký další tip na skvělou přílohu? Určitě se s námi poděl!

Marika-Podpis-300x214