Čokoládový koláč

To si takhle jednou odpoledne řeknete, že máte chuť na něco opravdu, ale opravdu čokoládového. Zas na druhou stranu vás tak trochu hryže svědomí, že byste si měli jít spíše zaběhat než vytvářet v kuchyni tyhle dobroty. Ale jak to tak bývá, přeci jenom vyhrál čokoládový koláč nad běháním. Čokoláda je přece jen čokoláda, že jo :) Ale abychom to tak trochu vyvážili, pustili jsme se do čokoládového koláče z naší kuchařky Manželé v kuchyni, kde je jednou z hlavních ingrediencí řepa. Možná si řeknete, že ta tam nemá co dělat, ale opak je pravdou. Určitě to vyzkoušejte, protože takový koláč jste ještě nejedli!

DSC_1173

11
Porce: forma 25 cm 
Příprava: 20 minut
Pečení: 30–35 minut
 
450 g vařené červené řepy
100 g  jablek
300 g hořké čokolády bez lepku a laktózy
100 g kokosového oleje + na vymazání formy
200 g třtinového cukru
4 vejce
100 g rýžové mouky 
100 g mletých vlašských ořechů + na vysypání formy a finální dozdobení
1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva bez lepku a fosfátů
3 lžíce rybízové marmelády
3 lžíce semínek z granátového jablka
 
DSC_1122 DSC_1235
 
2  
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Vařenou řepu a jablka oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
 
- Čokoládu a kokosový olej dejte do nerezové misky, ve vodní lázni nechte rozpustit a dobře promíchejte. 
 
- Cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte nastrouhanou řepu s jablky, ořechy, čokoládovou směs, mouku, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte a vytvořte hladké těsto. 
 
- Formu na pečení vymažte kokosovým olejem a vysypejte jemně namletými ořechy. Vlijte těsto a dejte péct do vyhřáté trouby na 30–35 minut. 
 
- Po upečení by měl mít koláč stále vláčný střed. Nechte ho vychladnout na mřížce a horní stranu potřete rybízovou marmeládou. Nakonec koláč dozdobte nasekanými ořechy a semínky z granátového jablka.
 
DSC_1296 DSC_1285
Foto a video: Lucie Fenclová
 
Ať už si tenhle čokoládový koláč uděláte jen tak a nebo se do něj pustíte, abyste uspokojili žaludky vašich spolustolovníků, uděláte pokaždé dobře :)   U nás si tenhle koláč vážně drží přední příčku v oblíbenosti. Jirka, ikdyž je na sladké, čokoláda ho nikdy moc nenadchla, ale od té doby, co jsem se pustila do tohodle koláče … plného čokolády, samozřejmě … úplně tomu propadl. Sice dělá, že mu jeden kousek po obědě naprosto stačí, ale, pak mu to nedá a chodí po malých kouscích uždibovat do kuchyně, až tam za chvíli nezbydou ani drobky :)  
jmena-marika1
  • Kraifíci Moni Pepa

    Díky řepě je opravdu vláčný.Vynikající recept.Děkuji.