Cibulové kroužky a pečené brambory s bylinkovým dipem

Máme za sebou týden hamburgerů a dneska přidávám recept na dvě dokonalé přílohy k nim. Bez nich by to prostě nebylo ono :) Cibulové kroužky jsou prostě klasika. Už nějakou dobu jsem se je snažil udělat, ale nedokázal jsem správně vychytat těsto. To se teď podařilo, tak se o to s tebou musím podělit.

DSC_2073

Ingredience:

Cibulové kroužky 
2 větší cibule
100g hladké mouky
lžíce kypřícího prášku
1 vejce
1dl světlého piva
sůl, pepř, olej
 
Opečené brambory
3 větší brambory
4 lžíce zakysané smetany
4 lžíce bílého jogurtu
šťáva z jednoho citrónu
dva stroužky česneku
tymián, rozmarýn
sůl, pepř
olivový olej
 

Těsto na cibulové kroužky je rychlé a velice jednoduché. Hlavně dodržuj poměr piva a mouky. Těsto má v tomhle poměru surovin super konzistenci, která bude na kroužcích krásně držet a při smažení vytvoří dostatečný objem těstíčka. Už tě totiž vidím, jak při nalévání piva, říkáš "přiměřeně, přiměřeně" :) Co jiného bych taky mohl čekat, když jsme ten pivní národ, že? :) Ale raději si nalij skleničku bokem a ten poměr se snaž dodržet, aby těstíčko nebylo moc tekuté. Přidej všechny suroviny a nezapomeň pořádně osolit. Já jsem se solí šetřil a ve finále jsem hotové kroužky musel ještě dosolovat, ale to není žádné velké mínus. Cibulové kroužky si nakrájej přibližně na centimetrovou tloušťku. Můžeš rozdělit každou vrstvu cibule zvlášť, ale já jsem nechával vždy dvě vrstvy. Přece jen, aby tam ta cibule byla trochu cítit.

V rendlíku si nechej rozehřát vyšší vrstvu oleje a můžeš začít smažit. Kroužky obal v těstíčku a šoupni je do olejové lázně. Nebude to trvat dlouho a kroužky ti začnou krásně zlátnout. Pak je dej do misky vyložené ubrousky, ať se zbavíš přebytečného oleje. První kroužek vždycky ochutnej, ať můžeš případně vychytat dochucení těstíčka. Můžeš přidat trošku mořské soli, čerstvý tymián a můžeš s tím na stůl.

DSC_2047 Tak jak k hamburgerům patří cibulové kroužky, tak stejně je to s hranolkami. Ale co se takhle na to podívat s odstupem a udělat si brambory trochu jinak a mnohem více oku lahodící? Není to žádná vysoká škola vaření, stačí brambory nakrájet na tenké plátky po delší straně. Čím tenčí plátky budou, tím lepší. Pořádně osol, opepři a vyskládej je na plech s pečícím papírem. Troubu si rozehřej na 180°C, brambory budou během chvilky hotové. A protože všichni používají kečup a majonézu, my si uděláme mnohem lepší dip. Smíchej zakysanou smetanu s jogurtem, najemno nakrájenými bylinkami, přidej prolisovaný česnek, lžíci olivového oleje, sůl a pepř. Souhra všech surovin je naprosto skvělá, takže při dochucování nebudeš mít moc práce. 

Snad jsem tě tento týden dostatečně inspiroval a uděláš si hamburgerový dýchánek se vším všudy :)

JIrka podpis