Cibulová polévka

Než se do toho spolu pustíme, co takhle sklenici dobrého bílého vína? Na zdraví, ať se nám to dneska podaří. Chutná? Tak jen opatrně, aby nám zbylo něco do polévky.

Cibulová polévka, cibulačka, francouzská cibulačka Ingredience - 4 porce:

1kg cibule
1,5l kuřecího vývaru
3dcl bílého vína
Máslo
Mouka
Bageta
Tvrdý sýr (Gruyère)

Nákupní seznam 

Cibulová polévka, cibulačka, francouzská cibulačka Je potřeba oloupat a nakrájet cibuli. Víš, jaký je nejúčinnější trik při loupání cibule, aby jsi u toho nebrečela? Dej to nakrájet někomu jinému. Tak šup, hlavně se u toho neřízni.

Můžeš začít restovat cibuli na másle. Přidej trochu oleje, aby se nám to nezačalo připalovat. Dej tam víc plynu, ale nepřestávej míchat, nechceme to přece spálit. Vím, že to chvíli trvá, ale za konečný výsledek to stojí. Cibulka musí být pěkně do hněda. Lehce zapraš moukou. Ještě chvíli a můžeme to zalít tím dobrým bílým vínem co pijeme. Jen tam přidej, neděláme přece žádnou českou light verzi.

Teď si můžeš dát chvíli pauzičku, dokud se nám víno nezredukuje. Až se dostaneme přibližně na 1/3 vína, přidáme kuřecí vývar. Pro dosažení skvělého výsledku samozřejmě domácí.

Můžeme do finále. A aby jsi neřekla, že jsem se celou dobu jen flákal, tak Ti ukážu, jak servírovat. Bagetku nakrájenou zhruba na centimetrové plátky opeč v topinkovači nebo v troubě. Po 2-3 minutách posyp nastrouhaným sýrem a nech zapéct v troubě. Takhle zapečenou bagetu se sýrem polož doprostřed polévky a můžeme se do toho pustit. 

JIrka podpis