Polévka z chobotnice

S nadcházejícím letním počasím máme čím dál tím větší chuť na lehká jídla. A protože milujeme mořské plody, máme dost ulehčené rozhodování. Už je to nějaký pátek, kdy jsme si naposledy dělali chobotnici a teď zase přišel ten správný čas. Spoustu lidí se přípravy chobotnice bojí, ale ve zkutečnosti na tom není zas tak nic složitého. Takže seberte odvahu a pusťte se do toho.

Polévka z mořských plodů

ingredience

Porce: 6      Čas: 90 minut

cca 1,5kg chobotnice
2-2,5l zeleninového vývaru
2dcl bílého vína
1 červená cibule
stroužek česneku
1 čerstvá chilli paprička
200g cherry rajčátek
1 lžíce kapar
2-3 lžíce oliv
6 kusů ančoviček
hrst hladkolisté petržele
sůl, pepř
olivový olej
 

Polévka z mořských plodů

Polévka z mořských plodů

Polévka z mořských plodů

Výstřižek

- Ve většině případů koupíte chobotnici již očištěnou, ale je lepší to překontrolovat. Očištěnou chobotnici poznáte tak, že obsah hlavy je prázdný a ústa zbavená kusadel.

- Dejte vařit zeleninový vývar a dobře osolte. Jakmile začne vývar vřít, chobotnici chytněte za hlavu a třikrát až pětkrát chobotnici na několik vteřin ponořte do vývaru. Chapadla se začnou kroutit. Chobotnici nakonec vložte celou do vývaru a nechte vařit minimálně jednu hodinu.

- Rozpalte si pánev a na kapce olivového oleje orestujte na jemno nakrájenou červenou cibuli, česnek, ančovičky, kapary a chilli. Chobotnici po uvaření vyndejte ven, osušte a naporcujte si ji na menší kousky. Ideální je velikost sousta. Přidejte na pánev a orestujte.

- Přidejte bílé víno a nechte vyvařit všechen alkohol. Zbude po něm na pánvi jen nepatrná, ale přesto neodmyslitelná chuť. Přidejte nakrájená cherry rajčátka společně s olivami a pokud je potřeba dochuťte solí a pepřem. 

- Směs, která nám vznikla na pánvi rozdělte do talířů a zalijte horkým vývarem. Nakonec dozdobte hladkolistou petrželí.

Tisknout recept

Polévka z mořských plodů

I přesto, že je to polévka, tak k letnímu počasí prostě patří. Právě proto, že je plná barev a neodolatelných chutí, zařadili jsme si ji mezi naše oblíbené. Především proto, že když čekáte hosty, tímhle je naprosto ohromíte. 

Nebojte se toho, že je to chobotnice! Jak ji jednou zkusíte uvařit, zjistíte, že na tom v podstatě nic není. Přeci jen, všechno je jednou poprvé, no ne? :)  

JIrka podpis