Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky

Už je to celkem dlouho, co jsme si oblíbila chia semínka v jakékoli podobě. Semínka se staly stálou součástí naší kuchyně a jsou vždy při ruce. Občas je použijeme do smoothie, příkladem může být hruškové smoothie, na které najdete recept zde. Velice často chia semínka používáme na pudink. Protože jsme sehnala krásné zralé mango, tak bylo jasné na co ho použiji. Navíc kombinace manga a kokosu jde skvěle dohromady. Jestli jste zastánci raději něčeho méně exotického, tady je odkaz na malinový chia pudink s čokoládou. Jejich použití je ale mnohem rozsáhlejší, můžete je použít kde vás napadne od salátů, pomazánek, pečiva až k výše zmíněným pudinkům, jogurtům a nebo třeba do nápojů. 

Chia semínka dokážou do sebe navázat spoustu vody, díky čemuž mohou zvětšit svůj objem až 12x a vytvoří jemný gel. Ten je nejen lehce stravitelný, ale navodí pocit plnosti v žaludku a člověk tak nemá potřebu plnit si hned žaludek něčím dalším. Takže pokud chcete zhubnout a dostat do sebe dostatek energie, rozhodně je vyzkoušejte.  

Zdravý recept na dezert, Skvělý recept na domácí dezert z chia semínek

ingredience1

Počet porcí: 4    Čas na přípravu: 15 minut

6 lžic chia semínek 
1 hrneček ( 200 ml ) kokosového mléka
1 hrneček ( 200 ml ) vody
2 lžíce medu nebo agávového sirupu
zralé mango
kokosové lupínky

Výstřižek

- Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale v poměru 1:1 s vodou ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu. 

- Semínka dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Takhle nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody.  

- Před servírováním, nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky a můžete je naskládat na pudink.Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké. 

- Kokosové lupínky nechte lehce opražit na rozpálené pánvi, čímž zvýrazníte jejich kokosovou chuť a vůni. Je to taková finální tečka.

Hlavní předností chia semínek je, že obsahují neskutečné množství dobrých věcí pro naše tělo. Je až s překvapením, kolik toho může být obsaženo v tak malém semínku. Ne nadarmo se mu říká zázračná surovina. Měli by jste také dbát na maximální doporučenou denní dávku, což jsou 2-3 polévkové lžíce pro dospělého. I když jsem při hledání předávkování chia semínky nic nenašla, moc bych to nepokoušela. 

Zdravý recept na dezert, Skvělý recept na domácí dezert z chia semínek

Chia semínka v sobě obsahují:

- velké množství vitamínů - A, C, D, K a vitamíny skupiny B.

- minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, zinek, železo, měď, jód, ... Jen pro představu, semínka v sobě obsahují až 30x více železa, než klasický špenát.

- Omega-3 mastné kyseliny, ve větším množství než je například v rybím tuku, který všichni tak nesnášíme už od raného dětství.

- boron a bílkoviny, které hrají důležitou roli při stavbě kostí a svalů, tudíž jsou potřebnou součástí při vývinu dětí.

- antioxidanty, zvyšující odolnost našeho organismu.

- vlákninu - pravidelnou konzumací chia semínek si zajistíte dostatečný přísun potřebné vlákniny.

  Zdravý recept na dezert, Skvělý recept na domácí dezert z chia semínek

Jak sami vidíte, chia semínka obsahují obrovské množství prospěšných látek pro naše zdraví a jsou velkým přínosem energie. Jsou ideální úplně pro každého, od dětí, přes diabetiky i vegetariány, až ke sportovcům, kteří potřebují neustálý příjem kvalitní energie. 

Díky tomu, že mají semínka širokou škálu využití, tak nám jen tak nezevšední a můžeme je přijímat opravdu v různých podobách. Pokud je ještě neznáte, určitě se je nebojte vyzkoušet. A jestli už je běžně používáte, tak by mě zajímalo, do čeho chia semínka přidáváte nejraději???  

Marika-Podpis-300x214

  • Míša

    Mňam :) !
    Chia semínky jsme s mamkou objevily před rokem a od té doby je máme doma pořád :D Nejradši je přidávám do kaše,na pečení nebo si často dělám chia pudink na svačinu,který ale nikdy tak krásně nevypadá :D !

    • Jiří Kuča

      Je super, že je používáte :) naši kuchyni už taky nikdy neopustí!
      Stačí chvilička trpělivosti a i ten váš pudink bude vypadat krásně .)